Veel onduidelijkheid over gevolgen van stikstofuitspraak; bouw van honderden woningen in Utrecht mogelijk vertraagd Veel onduidelijkheid over gevolgen van stikstofuitspraak; bouw van honderden woningen in Utrecht mogelijk vertraagd

Veel onduidelijkheid over gevolgen van stikstofuitspraak; bouw van honderden woningen in Utrecht mogelijk vertraagd

Veel onduidelijkheid over gevolgen van stikstofuitspraak; bouw van honderden woningen in Utrecht mogelijk vertraagd
Foto: Bram van Toor
Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de stikstofuitspraak die de Raad van State onlangs heeft gedaan. De Raad van State veegde de zogenoemde bouwvrijstelling van tafel en dat leidt mogelijk tot vertraging voor Utrechtse bouwprojecten, waaronder Cartesiusdriehoek, Leeuwesteyn en de windmolens in de polder Rijnenburg.

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de stikstofuitspraak die de Raad van State onlangs heeft gedaan. De Raad van State veegde de zogenoemde bouwvrijstelling van tafel en dat leidt mogelijk tot vertraging voor Utrechtse bouwprojecten, waaronder Cartesiusdriehoek, Leeuwesteyn en de windmolens in de polder Rijnenburg.

De Raad van State oordeelde begin november dat er een streep moest door de bouwvrijstelling, een belangrijk onderdeel van het CO2-beleid van de overheid. Nu deze vrijstelling niet meer geldt, moet per project gekeken worden hoeveel stikstof er vrijkomt bij de bouw ervan. Dat kost veel tijd en er is een tekort aan mensen om deze rapportages te schrijven, waardoor er vertraging kan ontstaan.

Wat de uitspraak van de Raad van State precies betekent voor projecten in Utrecht, blijkt nogal onzeker. Verschillende gemeenteraadsfracties vroegen het college van B&W naar de gevolgen voor de vele bouwprojecten in de stad. Die zijn niet altijd even duidelijk, maar het college denkt dat verschillende projecten vertraging op kunnen lopen.

Voortoets

Het gaat dan om projecten waarbij de zogenoemde ‘stikstofdepositie’ nog niet is berekend in de bouwfase. In dat geval zal dat nu namelijk alsnog moeten gebeuren. Projecten waarbij de stikstofdepositie wel is berekend in de bouwfase kunnen ook extra vertraging oplopen, omdat een zogenoemde ‘voortoets’ nodig is. Daarbij wordt gekeken welke gevolgen de stikstof die vrijkomt bij de bouw heeft voor Natura2000-gebieden. Soms zal er na de voortoets een extra vergunning moeten worden aangevraagd. Pas in die procedure wordt dan duidelijk of een project wel of niet door kan gaan.

Maar wat betekent dat dan concreet voor Utrechtse bouwprojecten? Het college kan nu niet inschatten of er projecten zijn die helemaal niet door kunnen gaan. Dat er projecten zijn die waarschijnlijk vertraging op gaan lopen, is wel duidelijk. Een aantal projecten krijgt te maken met de eerdergenoemde voortoets, al is onduidelijk voor hoeveel vertraging dat precies gaat zorgen. Daarnaast zijn er twintig projecten waarvoor door de uitspraak van de Raad van State nu aanvullende berekeningen nodig zijn. Daardoor loopt de bouw van meer dan duizend woningen mogelijk vertraging op.

Twijfel

Het gaat onder meer om woningen in de Cartesiusdriehoek, Leidsche Rijn Centrum, Leeuwesteyn en de tijdelijke woningen die gepland staan op de Pagelaan. Ook over vier windmolens in de polder Rijnenburg is twijfel. De gemeente kijkt nu of daar met ander materieel gewerkt kan worden, zodat de stikstofuitstoot lager is. Een volledig overzicht van de projecten die mogelijk vertraging oplopen, is hieronder te zien.

 

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Geen enkel probleem. Het is tenslotte om de planeet te redden en voor de toekomst van de kinderen. Dan maar geen huizen. Ik weet zeker dat de overgrote meerderheid van de bevolking dit goede doel van harte ondersteund. Ook al kunnen we dan wellicht wat minder mensen een huis geven. Dan blijven studenten en starters gewoon wat langer thuis wonen of heen en weer reizen. Je moet iets over hebben voor je idealen tenslotte. You wil own nothing and be hapoy!!

  2. Realist

    Linkse ideologie conflicteert; ‘meer huizen nodig want migratie, geen huizen kunnen bouwen want stikstof.’ Het is kiezen of delen want dit schiet niet op natuurlijk.

  3. Nina

    Gewoon gaan bouwen, want die woningen zijn heel hard nodig. Algemeen belang.

  4. Taalles

    Derde persoon enkelvoud van ondersteunen is ‘ondersteunt’, JdV. Met een ‘t’.

  5. Wendy

    Ik heb zelf niet meer zo lang te leven gezien mijn leeftijd.Ook heb ik geen kinderen.Maar ik hoop dat alle ontkennend van de klimaatverandering ooit aan hun (klein)kinderen uit kunnen leggen waarom hun toekomst niet neer zo zeker is

  6. Pee

    @Taalles
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/644541/wijs-jij-anderen-op-spelfouten-dan-ben-je-een-onaangenaam-mens

    Dat blijkt wel.

  7. JdV

    @wendy: das heel makkelijk. Dan zeggen we gewoon dat de boomers, zeg maar generatie Wendy, de planeet verkloot hebben en nu de rest opzadelen met de gevolgen.

  8. Klaasjan

    @Realist
    Wat is er links aan het stikstofprobleem?

  9. Lombokker

    Volgens mij bestaat er een uitdrukking “Nood breekt wetten”.

    Gewoon bouwen dus. De hele stikstof ‘problematiek’ is sowieso nogal een theoretische exercitie, omdat het een illusie is om te denken dat je in een klein dichtbevolkt land als Nederland ook nog echte natuurgebieden kunt hebben.

    @Wendy
    Stikstof heeft helemaal niets met klimaatverandering te maken! Die gaat over Co2, en dat is een compleet ander verhaal. Uw reactie maakt weer eens duidelijk hoeveel onwetendheid er bij de gemiddelde Nederlander is over deze onderwerpen.

  10. WV

    @ Pee
    De echte onaangename mensen zijn natuurlijk de misantropen en vreemdelingenhaters. U kent ze zelf goed.

  11. Klaasjan

    @Lombokker
    “Broeikasgassen” zoals kooldioxyde en methaan veroorzaken klimaatproblematiek. Als u kooldioxyde als Co2 schrijft, past m.i. een woord als onwetendheid niet.
    (o.a.) Stikstofverbindingen veroorzaken milieuschade.
    Zo, is dat weer duidelijk.
    Uw uitdrukking “Gewoon bouwen dus” impliceert negeren van problemen, de bekende struisvogelpolitiek. De Ned. politiek die zijn eigen regels even opzij dacht te kunnen zetten, komt zichzelf nu keihard tegen in de rechtszaal.

  12. Wendy

    @JvD.
    Ja mijn generatie is zeker mede verantwoordelijk voor klimaatverandering.Maar ik schrijf dan nu ook niet van die woke verhalen hier.

  13. Lexus

    De gemeente heeft dit probleem niet veroorzaakt. Dat is het gevolg van de snoeiharde rechtse neoliberale politiek van de afgelopen decennia, waarbij de bestaande problemen vooral vooruitgeschoven zijn en nieuwe problemen gecreëerd. Wat de volkshuisvesting betreft heeft met name VVD-minister Stef Blok er een grote zooi van gemaakt, terwijl CU-minister Carola Schouten de landbouw- annex stikstofproblematiek niet opgelost heeft, hoofdzakelijk uit angst voor een groep activistische boeren. Verder is Nederland vanzelfsprekend gebonden aan de door de Europese Unie gestelde regels, waaraan het zich gecommitteerd heeft en wat nog eens een keer door de rechter bevestigd is.
    Ook wanneer de gemeente Utrecht hier wel had kunnen bouwen, was de woningnood in Nederland vanzelfsprekend niet opgelost geweest. Het zal nog jaren, zo niet decennia duren eer we uit dit huisvestingsmoeras gekomen zijn, als we er nog ooit uitkomen. Op kortere termijn zijn er zowel op rijks- als op gemeentelijk niveau creatieve en gedurfde maatregelen nodig om de grootste nood te lenigen. Toen ik in Utrecht kwam wonen, was er ook woningnood — Nederland heeft die na de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nooit goed opgelost — en had je een woonvergunning nodig die gebonden was aan een beperkt aantal vierkante meters woonruimte per persoon. Dit gold zowel koop- als huurwoningen en voor zover ik weet deed daar niemand toen moeilijk over. Dat is een maatregel die opnieuw zou kunnen worden ingevoerd. Ook verder zouden er maatregelen getroffen worden kunnen worden én om het aantal woningzoekenden te beperken én verder de beschikbare woonruimte beter te verdelen. Maar daar is zowel op rijks- als op gemeentelijk niveau creativiteit en durf voor nodig, en ik ben bang dat het in de huidige politiek aan beide ontbreekt, met name uit angst voor het rechtse populisme.

  14. JdV

    @wv: zeker. Maar doe jezelf nou niet tekort, je kunt vast beter.

  15. JdV

    @lexus: natuurlijk heeft de gemeente dit probleem veroorzaakt. Speculeren met bouwgrond door de gemeente. Kiezen voor windmolens in polder rijnenburg. Onbeperkte groei van de universiteit faciliteren. Individueel opdrachtgeverschap ontmoedigen door het afsluiten van slechte contracten met mega-projectontwikkelaars. Je laten overrulen door NS en Jaarbeurs. Stuk voor stuk zaken die de gemeente te verwijten vallen. Niet Den Haag. Maar Utrecht.

  16. Lexus

    @JdV: wat hebben de stikstofproblemen hier mee te maken?

  17. JdV

    @lexus: andere zijde van dezelfde munt. Maar fijn dat u inhoudelijk niet anders dan kunt instemmen met mijn overige punten.

  18. Lexus

    @JdV: een duidelijk geval van whataboutism van uw kant. Volgende vraag: waar haalt u die instemming vandaan?

  19. Lexus

    Terwijl wereldwijd in ieder geval een bescheiden resultaat is bereikt om de stikstofuitstoot te verminderen, liggen hier op dit forum de JdV’s, de Realisten, de Scherpschutters en de Pee’en dwars om problemen op te lossen die grotendeels door hun eigen rechtse iconen op rijksniveau gecreëerd zijn. Waarvan akte. Wat vanzelfsprekend niet wegneemt dat ook de door deze lieden en hun aanhang gecreëerde woningnood inmiddels schreeuwt om een oplossing. Daarvoor is echter durf en creativiteit nodig en die ontbreekt grotendeels bij degenen die het hu voor het zeggen hebben in Nederland. Hierdoor zal de biodiversiteit in ons land dus vooralsnog schrikbarend blijven afnemen. Leve de stinkende mestuitstoot, de mais, het raaigras, de bramen en de brandnetels.

  20. JdV

    Ben ik het toch een keertje eens met Lexus: “Daarvoor is echter durf en creativiteit nodig en die ontbreekt grotendeels bij degenen die het hu voor het zeggen hebben in Nederland”. Duidelijk is dat de grootste partijen in Utrecht, welke al vele jaren deelnemen aan het college, inderdaad geen durf en creativiteit hebben. Dus als u moeite heeft met de toestand van de woningmarkt in Utrecht, dan kunt u dat vooral verwijten aan D666 en GL als belangrijkste betrokkenen.

  21. Scherpschutter

    Wellicht dat Lexus in plaats van zijn gebruikelijke larmoyante geklaag over de ondergang van de wereld en zijn spook-neoliberalisme eens wat inzicht kan bieden in de hiaten van zijn eigen opvattingen over hoe het wel moet.

    Enerzijds is hij voorstander van een energietransitie. Om Nederland zelfstandig in haar energiebehoefte te kunnen laten voldoen moet letterlijk iedere vierkante kilometer volgebouwd worden met windmolens en zonnepanelen. En zelfs dan wordt nog altijd niet genoeg energie opgewekt om aan de vraag te voldoen.

    Tegelijk wil Lexus de biodiversiteit in stand houden. Hetgeen uiteraard niet gaat als je een energietransitie door wil voeren. Als gezegd; daar is iedere vierkante meter grond al voor nodig. Energietransitie doorvoeren betekent defacto het einde van biodiversiteit, zo niet het einde van bio als zodanig. Geen energietransitie doorvoeren betekent volgens Lexus het einde van de wereld wegens klimaatrampen…

    Dan wil deze verlichte geest tegelijk(!) ook nog eens miljoenen en miljoenen immigranten hier opvangen. Daar kun je van alles van vinden, maar dergelijk droom-idealisme gaat natuurlijk gepaard met keiharde praktische problemen in de werkelijkheid. Die mensen moeten natuurlijk ergens in wonen… Huizen. Die huizen kunnen echter niet gebouwd worden, omdat Lexus het iedere m2 aan grond al heeft opgeofferd aan biodiversiteit of een energietransitie.

    En dan is er nog het gegeven dat deze miljoenen zielen naast een huis om in te wonen graag ook nog wat te eten op hun bord willen hebben. Voedsel dat volgens Lexus uiteraard biologisch geproduceerd moet worden (want zielige heide), waarbij hij in zijn hoofd vast zo’n supermarktplaatje voor zich ziet van een stralende boer Jan en Marieke die organische wortelen telen op een schattig boerderijtje te Zeeland. Wel; we produceren nu al niet genoeg voedsel voor de bevolking (feit!) en om dat wel te doen is letterlijk 1,5 keer de oppervlakte van Nederland nodig, zelfs als je dat niet-organisch zou doen. Laat staan dat je het wel organisch wil doen.

    Wellicht dat grootdenker Lexus eens in niet mis te verstande bewoordingen uit de doeken zou kunnen doen hoe hij denkt deze combinatie van problemen op te gaan lossen, alvorens ik nog een hiaat of 5 aan de mix ga toevoegen.

    You can’t have your cake and it too.

  22. Lexus

    @JdV: er staat voor u nog een niet beantwoorde vraag open.
    @Scherpschutter: met een opeenstapeling van onjuistheden en karikaturen komt u er niet, zoals voortdurend op dit forum blijkt. Er is nog een sprankje hoop dat een “Sixt Extinction” — na de vijfde met de inslag van een astroïde van zestig miljoen jaar geleden — op aarde kan uitblijven. Maar met zelfzuchtige mensen zoals u, en die zijn er helaas veel te veel, zal het met de mensheid en een heleboel andere soorten snel gedaan zijn. De enige redding is nog een onmiddellijk radicaal afzien van het verwoestend kapitalistisch productie- en consumptiepatroon dat nu nagenoeg wereldwijd gehanteerd wordt. Ik zie het helaas niet gebeuren en beklaag het nageslacht, dat ik gelukkig zelf niet heb. Ondanks dat wil ik, anders dan u en meu u ontelbaar veel anderen, wel aan dat uitstel bijdragen.

  23. Lexus

    @Scherpschutter: de uitdrukking is overigens “You can’t have your cake en eat it too.”

  24. JdV

    @lexus: de conclusie trek ik omdat u nergens inhoudelijk ingaat op mijn bewezen feiten over het falen van de gemeente utrecht als het gaat om wonen. Of het nu afspraken over huurprijzen betreft, het nalaten van het uitoefenen van het voorkeursrecht of de weigering om te bouwen in polder rijnenburg, het is uitsluitend en alleen de gemeente te verwijten. Verschuilen achter de grote boze overheid in Den Haag kunt u proberen maar gaat echt niet op.

  25. Lexus

    @JdV: herhaling: de gemeentelijke overheid wordt opgescheept met het falen op rijksniveau op tal van terreinen en het doorschuiven van problemen, doorgaans zonder dat er voldoende financiële tegemoetkoming tegenover staat. Verder heb ik nergens gezegd dat ik zo verguld ben met het beleid van de gemeente Utrecht. Maar wat eenmaal in uw hoofd zit, zit nog niet in uw …

  26. Scherpschutter

    @Lexus

    Ik constateer opnieuw dat u iedere inhoud angstvallig mijdt. Zo vroeg ik u om in niet mis te verstane bewoordingen uit de doeken te doen hoe u de intrinsieke tegenstrijdigheden van uw wensen gaat oplossen, niet of u nogmaals een fact-free Greenpeace pamflet nog eens wilde oplepelen.

    Helaas blijkt zelfs het geringste beetje inhoud een te grote opgave voor u.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).