Oude bouwwerken gevonden onder Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Oude bouwwerken gevonden onder Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Veel oude bouwwerken gevonden onder Hoog Catharijne tijdens werkzaamheden Utrechtse singel

Veel oude bouwwerken gevonden onder Hoog Catharijne tijdens werkzaamheden Utrechtse singel
Foto's: CU2030
Bij de werkzaamheden aan de Utrechtse singel wordt op veel oude bouwwerken gestuit. Zo zijn er onder Hoog Catharijne delen van oude kademuren en een fundering van een oude bouwkraan gevonden.

Bij de werkzaamheden aan de Utrechtse singel wordt op veel oude bouwwerken gestuit. Zo zijn er onder Hoog Catharijne delen van oude kademuren en een fundering van een oude bouwkraan gevonden.

Het grootste deel van de oude bouwwerken dat wordt gevonden onder de Stadskamer, wordt afgevoerd. Alleen een restant van het 16e-eeuwse Kasteel Vredenburg blijft liggen zodat het zichtbaar is voor passerende bootjes.

Deze oude funderingspalen, bouwstaal en kademuren moeten daarvoor eerst klein gemaakt worden. Op het terrein bij de singel staan een aantal containers waar de verschillende materialen in terecht komen, voordat ze worden afgevoerd.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Rond

Op 12 september moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Vanaf dat moment is het dus weer mogelijk om een rondje te varen over de Utrechtse singel.

In april van dit jaar is al gestart met het uitgraven van het laatste deel van de singel waar nog water moet komen. Die uitgravingen begonnen onder de Stadskamer van Hoog Catharijne en eindigen ter hoogte van Grand Hotel Karel V.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Kunnen ze niet alvast ook de Neudeflat verwijderen? Scheelt archeologen uit de toekomst een hoop werk.

 2. Kadoendra

  @Luuk Upuuk

  Niet alleen vroeger maar ook heden ten dage worden er veel gebouwen neergezet die in eerste instantie meer functioneel dan esthetisch zijn.
  Want vroeger werden ook kastelen gebouwd meer vanuit een functionele doel dan een esthetisch doel.
  Wat de hedendaagse stad nu zo interessant maakt zijn de gebouwen die al een plek in de geschiedenis hebben of zeker ook verdienen.
  gebouwen die de monument status krijgen en ook moeten krijgen zijn de gebouwen die bij hebben gedragen aan de geschiedenis van een stad.

  Zo moet je het ook zien bij de Neude flat, want deze flat is in vergelijk met b.v het Muiderslot niet zo interessant voor de gemiddelde toerist, maar qua stedenbouw historisch wel zeer interessant.
  Want het stamt uit een tijd waar er plotsklaps een kantoor flat midden in het oude centrum van Utrecht is gebouwd.

  Onze grote DUIC vriend Arjan den Boer kan dit zeker te weten nog beter uitleggen dan ik, want Arjan den Boer is wat betreft kennis van nieuwe monumenten nog een veel grotere Breinbaas dan ik!

 3. Herman

  @Luuk, die Neudeflat is volgende doel.om Utrecht weer op te knappen, singel was top prio.
  Neudeflat plat is volgende doel. Laten we.dit CU2025 noemen, kan je snel genoeg.

 4. Malvinas

  Veel Utrechters zullen de bouw van de Neude flat beschouwen als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Utrecht.
  Geschiedenis kun je niet herschrijven, de fout wel herstellen. Want `Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding`

 5. Nina

  @ Kadoendra
  Heel mooi idd die Neudeflat 😂🤓

 6. Kadoendra

  @Nina

  Als jij goed mijn reactie zou lezen dan kan je weten dat mooi of lelijk er zeer vaak niet toe doet om een NIEUW MONUMENT te worden.

  Nogmaals mijn uitleg; ook oude kastelen hebben nooit de functie mooi gehad, ze hadden slechts veiligheid tot doel.
  Een gebouw als de Neude flat heeft ook nooit de functie mooi gehad, maar wel een Utrechtse ambtenaren werkplek.

  Dus qua stedenbouw-historisch kan een gebouw ook een NIEUW MONUMENT worden.

  “Onze grote DUIC vriend Arjan den Boer kan dit zeker te weten nog beter uitleggen dan ik, want Arjan den Boer is wat betreft kennis van NIEUWE MONUMENTEN nog een veel grotere Breinbaas dan ik!”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).