Veel politie bij Park de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht vanwege oproep om ‘koffie te drinken’ Veel politie bij Park de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht vanwege oproep om ‘koffie te drinken’

Veel politie bij Park de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht vanwege oproep om ‘koffie te drinken’

Veel politie bij Park de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht vanwege oproep om ‘koffie te drinken’
Foto's: Bas van Setten
De politie was zaterdagmiddag in groten getale aanwezig bij Park de Gagel in de Utrechtse wijk Overvecht. Er was op sociale media een oproep geplaatst om ‘koffie te komen drinken’ in het park.

De politie was zaterdagmiddag in groten getale aanwezig bij Park de Gagel in de Utrechtse wijk Overvecht. Er was op sociale media een oproep geplaatst om ‘koffie te komen drinken’ in het park.

De oproep om koffie te komen drinken is in het verleden vaker gebruikt door mensen die tegen de coronamaatregelen willen protesteren. Vanwege de ongeregeldheden die vorig weekend plaatsvonden in bijvoorbeeld Eindhoven en Amsterdam zat de politie er vandaag in Utrecht strak op.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Arrestatie

Iedereen die in het park liep werd aangesproken door agenten en vervolgens verzocht de plek te verlaten. Volgens een woordvoerder van de politie is er rond het middaguur één persoon aangehouden omdat deze zich niet kon identificeren.

Ook in de omgeving van de Gagel was de politie actief. Op bijvoorbeeld naastgelegen parkeerplaatsen werden mensen ook gecontroleerd.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Jongerenwerkers

Naast de politie waren er ook vrijwilligers van Stichting Jongerenwerk Utrecht in het park. Deze mensen focussen vooral op de jongeren van de wijk en proberen door in gesprek te gaan te voorkomen dat zij zich misdragen.

De politie zegt de komende tijd de situatie te blijven monitoren om ervoor te zorgen dat de openbare orde niet wordt verstoord. “Vooralsnog hebben we geen reden om ons zorgen te maken”, aldus de woordvoerder.

26 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Ik heb al hapjes gehaald en zit helemaal klaar voor het weekend.

 2. GeenStijl @Utrecht

  Het moet niet de aanleiding zijn om Utrecht om te toveren tot een politie stáát, waarin iedereen een verdachte is,je zal er lopen met je kleinzoon en van niets wéten. 🤔

 3. Anlies

  Geen idee waar dat park is….

 4. HArry

  Lijkt erop dat de foto’s niet bij het artikel passen. Er is geen rel, reljeugd of reloprorp/pamflet te zien.

  Worden we hier soms in de relmaling genomen door onze oompjes?

 5. GeeWee

  Kreeg die persoon een boete alleen omdat hij zich niet kon identificeren? Of was er meer aan de hand? Als het alleen om het niet tonen van ID gaat tijdens het wandelen in het park dan zijn we in een treurige politiestaat beland 😌

 6. Mooi

  Wow, ik mag hopen dat er nog een andere reden voor de aanhouding was inderdaad, maar dat ze hem/haar hier makkelijk op konden pakken.

  Ik wandel zo vaak in dat park en neem dan niet altijd mn handtas met portemonnee mee. Als ik daarvoor een boete zou krijgen, zou dat uitermate teleurstellend zijn….

  Gelukkig waren er geen rellen overigens. Het is doorgaans een vreedzaam parkje.

 7. Joepie

  @GeeWee

  De weet dat je bij aanhouding vanwege een reden je ID moet laten zien stamt al uit 1995.

  Je dient ten alle tijden je ID bij je te hebben. Hoeft die niet zomaar te laten zien aan de politie, echter wel als je aangehouden wordt. De politie mag je niet zomaar aanhouden.

  @HARry: drink nog wat van je complotthee of ga wat nuttigs met je leven doen. Wandelen bijvoorbeeld in Amelisweerd ofzo.

  Deze persoon werd met een legitieme reden aangehouden, er werden namelijk rellen verwacht.

 8. Joepie

  @Geenstijl

  Zoals je op de foto’s ziet wordt je gewoon heel rustig aangesproken en gevraagd ergens anders naartoe te gaan.

  Niks aan het handje. Heeft werkelijk niks met een politiestaat te maken. Misschien je eens verdiepen in hoe het er in de DDR aan toe ging ofzo.

 9. MJPD

  @Joepie
  U kent de wet niet of u zit in uw eigen informatiebubbel Er is geen draagplicht maar een toonplicht en dat is toch even net iets anders.

  “U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.”
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wat-is-de-identificatieplicht

 10. Dunya Mertens

  Vreemd dat geen enkele horeca ondernemer hierop in heeft gespeeld en daar met een mobiele koffiebar producten to go is gaan aanbieden. Beetje creativiteit in deze tijden kan geen kwaad hè

 11. Henk

  Waarom zou je door de politie verzocht worden weg te gaan uit een openbaar park als je niets fout doet? Dat is best eng!

 12. Hans

  Kijk eens op Netflix naar Weissensee.
  En huiver.

 13. UTRECHTSE JANTJE

  @Anlies op de kop van Overvecht …. Controleren en in de gaten houden OKÉ …. Maar zómaar mensen uit een van de mooiste parken wegsturen gaat toch echt te ver vind ik …

 14. Joepie

  @MJPD

  Wat moeite met begrijpend lezen? Dat is precies wat ik zeg/ uitleg.

  Deze persoon is dus met een reden aangehouden. Dreiging van rellen. Weigerde mee te werken, daarop volgend geen ID.

  Overigens weet ik niet of er in Utrecht nu een noodverordening geldt. In dat geval is de situatie alweer anders.

 15. woutvr

  Goed bezig, politie!

 16. Willem

  Joepie, het is geen kwestie van begrijpend lezen maar van begrijpend schrijven. Je schrijft letterlijk: “Je dient ten alle tijden je ID bij je te hebben”. Dat is dus niet zo. En dus is het niet precies wat je zegt.
  Dat je logica soms bijzondere kronkels maakt, valt me hier wel vaker op.

 17. Malle Aggie

  Wordt men gezien het middagtijdstip geacht om thee te drinken, of omdat thee multicultureel beter is? Ik krijg toch wat associaties bij de DDR, zeker gezien de grote politiemacht die op de been is, waar men hen anders nauwelijks ziet.

 18. JanV

  @willem
  Je bent aan het trollen, want dit is vrijwel letterlijk wat reageerder MJPD schreef.

 19. Joepie

  @ Willem. Ik zeg net iets meer dan dat ene zinnetje. Dat noemt men context om dat ene zinnetje heen. Die citeert u uiteraard niet. Alleen maar om een puntje te scoren. Sneu. Gelukkig kan iedereen mijn schrijven zelf teruglezen.

  Die gedachtekronkel zit overigens in de wet zelf. Niet in mijn schrijven.
  Verder: Ik schrijf hier zelden wat. Rare uitspraak derhalve.

 20. D.

  Kennelijk had de politie een reden om rond het park alert te zijn. Gelet op de gebeurtenissen afgelopen week in het land mogen we daar alleen maar blij mee zijn.

  Stel de politie deed niks en het liep uit de hand, nou dan ik de reacties hier ook al wel raden.

 21. waldorff

  pff al die mensen die zeggen dat NL een politiestaat wordt en dat je toch wel even naar het park mag-zijn die dan vergeten dat:
  *er een oproep was om ‘koffie te drinken’ was in het park?
  *de ‘Museumpleinrelllen ook begonnen met een oproep tot koffiedrinken?

 22. Utrechter2

  Dan heeft de politie in Amerika altijd een reden om mensen weg te sturen. Accepteren we het van hun ook, of is het daar opeens wel eng als ze op exact dezelfde wijze opereren?

 23. JdV

  @Waldorff: Dus een aantal grondrechten van Nederlanders wordt tegenwoordig zonder dat enige rechter daar een oordeel over gegeven heeft terzijde geschoven en u accepteert dat?
  De politie en uitsluitend de politie bepaald dat mensen uitnodigen in een park om koffie te drinken een oproep tot demonstreren/rellen is. Zonder enige bewijslast of toetsing door een onafhankelijke rechter. De vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging en een aantal andere grondrechten worden op basis, ja waarvan eigenlijk, een algoritme?, terzijde geschoven en dat is prima? Mensen zoals u verdienen ook geen vrijheid. Gefeliciteerd met de dictatuur van Mark Rutte

 24. MJPD

  @Joepie
  “Alleen maar om een puntje te scoren. Sneu.”

  Deze reactie spreekt boekdelen. Tja, Joepie. Soms heb je nu eenmaal ongelijk…

 25. W.

  @JdV: Nee, niet de politie, maar de burgemeester bepaalt dat, om de openbare orde te bewaken. Dat is haar wettelijke taak. Om die taak goed uit te kunnen voeren kan wel de politie ingezet worden, die daarvoor immers onder haar gezag staat, maar de politie bedenkt/beslist dat niet zelf.

  Bovendien hadden elders zulke oproepen tot koffie drinken in de dagen ervoor raddraaiers aangetrokken en tot grootschalige rellen geleid. Als je in die context en via dezelfde kanalen zo’n oproep doet voor Park de Gagel is het toch niet raar dat men serieus rekening houdt met vergelijkbare ongeregeldheden? De burgemeester voert dan gewoon haar wettelijke taak uit en daar heb je geen rechter voor nodig. Gefeliciteerd met de rechtsstaat van Nederland, zou ik zeggen.

 26. Joepie

  @ MJPD

  Ik had dus zeker wel gelijk. Lees de nuance en tegenstelling in mijn bericht. Dat is dus precies waar het over gaat. Er is indirecte draagplicht en een indirecte toonplicht. Nuance is best een belangrijk puntje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).