Veel positieve ontwikkelingen in Utrecht in 2019 maar ook problemen zoals armoede en criminaliteit | De Utrechtse Internet Courant Veel positieve ontwikkelingen in Utrecht in 2019 maar ook problemen zoals armoede en criminaliteit | De Utrechtse Internet Courant

Veel positieve ontwikkelingen in Utrecht in 2019 maar ook problemen zoals armoede en criminaliteit

Veel positieve ontwikkelingen in Utrecht in 2019 maar ook problemen zoals armoede en criminaliteit
Het overgrote merendeel van de Utrechters zegt gelukkig te zijn en tevreden over hun eigen leven, maar er zijn ook problemen zoals langdurige armoede. Ook blijkt de stad minder hard te groeien dan werd verwacht. Dit staat in de Utrecht Monitor 2020, een rapport met allerlei feiten en cijfers over de stad.

Het overgrote merendeel van de Utrechters zegt gelukkig te zijn en tevreden over hun eigen leven, maar er zijn ook problemen zoals langdurige armoede. Ook blijkt de stad minder hard te groeien dan werd verwacht. Dit staat in de Utrecht Monitor 2020, een rapport met allerlei feiten en cijfers over de stad.

In 2018 groeide Utrecht nog sneller dan verwacht, maar dat was vorig jaar dus anders. Volgens de gemeente komt dat onder andere omdat verschillende bouwprojecten later zijn gestart dan gepland.

Desondanks was Utrecht volgens de gemeente in 2019 na Almere de snelst groeiende stad van Nederland. Op 1 januari 2020 woonden er 357.719 mensen in de stad. Alle Utrechtse wijken blijven groeien maar de Binnenstad groeit relatief gezien het hardst.

Positief

Uit de Utrecht Monitor 2020 blijkt dat het met de meeste inwoners goed gaat. 82 procent geeft aan gelukkig te zijn en maar liefst 88 procent van de Utrechters is tevreden over het eigen leven.

“Ook zien we in 2019 positieve ontwikkelingen als het gaat om tevredenheid over voorzieningen, de vaccinatiegraad, digitale vaardigheden, duurzame energie, openbaar groen en het aantal verkeersongevallen”, aldus de gemeente.

Zorgen

En ondanks dat de regio economisch sterk is en in 2019 het aantal Utrechters met een laag inkomen is gedaald zijn er ook zorgen over de financiën van inwoners. Zo zijn er meer Utrechters die langdurig in armoede leven.

Daarnaast wordt ongeveer een derde van alle 55-plussers ongezond oud, blijven er tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan en na een jarenlange daling stegen vorig jaar de criminaliteitscijfers met 1 procent. Met name het aantal online fraudemisdrijven groeit. Ook zeggen meer Utrechters last te hebben van het verkeersoverlast en zich zorgen te maken over verkeersveiligheid.

Corona

De Utrecht Monitor geldt normaal gesproken als graadmeter voor de evaluatie van beleid, maar dit jaar heeft het coronaviurs grote impact op de handelwijze van de Utrechtse politiek.

“Hoe beleidswijzigingen en genomen acties op de lange termijn gaan uitpakken, is erg onzeker. We verwachten een trendbreuk voor veel cijfers, waardoor informatie over 2019 – het onderwerp van de huidige monitor – extra belangrijk wordt”, aldus de gemeente.

Momenteel wordt gewerkt aan een trendrapport waarin actuele cijfers over de gevolgen van de uitbraak van het virus worden opgenomen. Dit trendrapport verschijnt voor de zomer.

Bekijk hier meer feiten en cijfers uit de Utrecht Monitor.

9 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Het grootste probleem is niet de armoede en criminaliteit. Het grootste probleem is een college en bestuur dat het geld liever uitgeeft aan fietsstraten en subsiedieslurpers als cultuur in plaats van aan hulp, zorg, onderwijs, voedselbanken en dierenasiels. Hobbyprojectjes voor vriendjes gaan boven belangrijkere zaken.

 2. Binnenstadbewoner

  Of het wel of niet goed gaat met de inwoners en of zij wel of niet tevreden zijn …. het is maar net aan wie je het vraagt. Bewoners in bijv. een galerijflat in Utrecht Overvecht of Kanaleneiland zullen ongelukkiger, armer etc. zijn dan bewoners aan de Nieuwe Gracht … .

  (@ JdV: neem nog een glaasje azijn … )

 3. Ruben

  Als je tegen cultuur bent moet je in Brabant gaan wonen.

 4. Scherpschutter

  @JdV 14/5/2020 – 12:35

  Een kleine fact-check van deze uitspraak levert de volgende inzichten op:

  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/publicaties/begroting_en_verantwoording/2019/2018-11-begrotingskrant-2019.pdf

  De Gemeente Utrecht had vorig jaar in totaal 1,4 miljard aan inkomsten (buit) begroot. Hiervan werd in totaal slechts 22 miljoen begroot voor Openbare Orde en Veiligheid…

  Tamelijk bizar, want de Gemeente had in hetzelfde jaar bijvoorbeeld alleen al € 69 miljoen(!) op de begroting staan voor uitgaven aan cultuur en musea. Men geeft dus op een haar na 3.5 keer zoveel geld uit aan cultuur en musea dan aan Openbare Orde en Veiligheid. Dat is natuurlijk knotsgek…

  Het wordt zo mogelijk misschien nog net iets gekker, want met € 22.000.000 werd er zelfs EXACT zoveel geld begroot voor Groen en Recreatie als voor Openbare Orde en Veiligheid…Boompjes en wat klimtoestellen, even belangrijk als ordehandhaving….?

  De Gemeente gaf zelfs op een haar na € 44.000.000 uit aan Buurtteams…Oftewel 200% van wat ze in een heel jaar uitgeeft aan Openbare Orde en Veiligheid. Dat is welhaast schokkend te noemen.

  Aan het verwijderen van autowegen, het OV en het bouwen van fietspaden gaf de Gemeente het lieve sommetje van € 122.000.000 uit. Oftewel een ruime 5.5x zoveel geld als aan Openbare Orde en Veiligheid.

  Je conclusie dat de Gemeente haar prioriteiten TOTAAL niet op orde heeft en liever geld aan (links) hobbyisme uitgeeft dan aan veiligheid en armoedebestrijding lijkt dan ook geheel te rechtvaardigen. Ik tel hier een hele snelle € 257.000.000 waarvan een substantieel deel (50-70% zeker) gemakkelijk had kunnen worden uitgegeven aan het verhogen van de veiligheid en het bestrijden van armoede….Men kiest voor de verkeerde zaken.

  En dan laat ik enkele andere ENORME zeer bedenkelijke uitgaven van de Gemeente Utrecht (wat dacht u bijvoorbeeld van 50 miljoentjes voor ‘Samenkracht en burgerparticipatie’ (what?!) nog buiten beschouwing. Er wordt zo gigantisch veel geld door de plee gespoeld door het ambtelijk apparaat in Utrecht dat het met geen pen te beschrijven is…

  Daar betalen we als Utrechters dan gemiddeld 3900 Euro per persoon per jaar voor (1.400.000.000 : 357.000 inwoners), pakweg 320 Euro per maand de neus…Stel je eens voor dat de Gemeente geen gemeente was, maar een bedrijf dat je maandelijks een dergelijke factuur stuurde voor de dienstverlening die ze levert en je zelf mocht kiezen of je er nog langer zaken mee wilde doen of niet.

 5. Erwin

  @Scherpschtter: Waarom zou de gemeente meer moeten uitgeven aan openbare orde en veiligheid dan de 22 miljoen die ze nu al daarvoor uitgeeft? Dat is al een behoorlijk bedrag. De grootste bijdrage aan OOV wordt echter geleverd door de politie, die zoals je weet, helemaal niet bekostigd wordt uit dat potje. Je doet net of er een groot probleem is met OOV in Utrecht maar dat is niet het geval. Hoop stemmingmakerij weer.

 6. Wim Vreeswijk

  Zelf heb ik de moeite genomen om deze terugblik over de perspectiefnota 2019 met 687 pagina’s (extra kleine letter) door te spitten,maar ik komt tot heel andere conclusies met een rapportage van ruim 6.600 woorden. Het rammelt in Utrecht aan alle kanten, zoals het feit dat het aantal handhavingen van Utrecht tussen 2017 en 2019 met ruim 60% is teruggelopen. Zou de veiligheid dan ook met ruim 60% zijn toegenomen? Ik dacht het niet. Het is gewoon een kwestie van verkeerd bezuinigen en niet willen investeren in voldoende wijkagenten en goed opgeleide BOA’s, in alle 10 wijken een politie bureau wat 24/7 open is. Geen waarschuwingen maar gelijk lik op stuk beleid. Defensiedrones in de lucht die waken over de burgers en hun bezittingen etcetera, etcetera..

 7. erwin

  @Wim Vreeswijk: jij weet net zo goed als ik dat de gemeente niet gaat over wijkagenten en politiebureaus. Daarvoor moet je in Den Haag zijn.
  Zoals je ongetwijfeld ook weet is er onder de diverse VVD ministers enorm bezuinigd op de politie en zijn wijkbureaus gesloten en is het aantal agenten afgenomen. Het heeft geen zin om daar de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor te houden.

 8. Wim Vreeswijk

  @ Erwin.

  Jouw opmerkingen zijn juist en daarom zal ik ook nooit op de VVD stemmen. Het is inmiddels 40 jaar geleden dat ik, als middenstander, nog enige sympathie kon opbrengen voor de VVD. De VVD wil echter steeds veel te graag in een coalitie zitten en moet dan ook steeds veel te veel water in de wijn gooien waardoor er van hun verkiezingsprogramma bar weinig terecht kwam.

 9. Koel Hoofd

  @Erwin, er zijn problemen rond de Kanaalstraat en er is een luide roep op meer handhaving. GL wilde eerst meer onderzoek voordat er wordt gehandhaafd…
  Dus gemeente is wel verantwoordelijk voor niet handhaven.

  Sinds corona wordt er heel actief door de politie gecontroleerd op de route welke tot stadsboulevard moet worden omgekat. Terwijl andere ‘snelle wegen’ niet worden gecontroleerd op snelheidsovertreding maar er wel geracet wordt. Zou het gemeente ook bij die locatie niet een vingertje in de pap bij hebben?

  Ik sluit me aan bij JdV en Scherpschutter. De gemeente heeft de prioriteiten verkeerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).