Veel rook na korte brand in Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Veel rook na korte brand in Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Veel rook na korte brand in Hoog Catharijne

Veel rook na korte brand in Hoog Catharijne
Archieffoto Hoog Catharijne
Er is woensdagavond kort brand geweest bij schoenenzaak Ziengs in Hoog Catharijne. De brandweer had de brand snel onder controle, maar er was wel flinke rookontwikkeling.

Er is woensdagavond kort brand geweest bij schoenenzaak Ziengs in Hoog Catharijne. De brandweer had de brand snel onder controle, maar er was wel flinke rookontwikkeling.

De brandweer moest na het brandje in Hoog Catharijne een speciaal voertuig met grote ventilatoren laten komen.

De vrijgekomen rook moest snel naar buiten worden geblazen. Vermoedelijk heeft er een boiler in brand gestaan.

9 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Slecht ontwerp dus, maar dat was al bekend. Goede moderne gebouwen moeten zelf facaliteiten hebben om rook te laten ontsnappen, zoals ventilatoren en (dak)ramen die automatosch openen. Mensen gaan namelijk dood door panel (niks kunnen zien) en inhaleren took. Je hebt maar 30 sec.-1 min. om buiten te komen.

 2. Piet

  *paniek ipv panel

 3. Chubb

  Daar zeg je me wat piet, inderdaad wat als dit gebeurd tijdens een drukke koopavond? Het plafond is zo hoog dat je de exitbordjes dan ook niet meer ziet. Brandweer leest u mee?

 4. Marcel 59

  @ Piet: Het aflaten van rook is één ding; het daarmee onvermijdelijk binnen halen van verse lucht en dus zuurstof voor de brandhaard, en zodoende een aanmerkelijk risico op verspreiding van de brand, is een ander verhaal. Dat blijft een duivels dilemma. Eerst de brandhaard isoleren en onder controle brengen, en daarna pas de rook afvoeren lijkt mij toch de beste volgorde.

 5. Piet

  @ Marcel

  Dat behoort dus allemaal gereguleerd te worden in een nieuw gebouw. De brandhaard was in een winkel. Dat winkelpand behoort in zo’n winkelcentrum geïsoleerd te kunnen worden. Daarmee zou de extra aanzuigende werking van de zuurstof op de brand voorkomen zijn.En de rook wordt gewoon netjes afgevoerd, waarmee het publiek rustig het pand kan verlaten, zonder paniek en zonder inhaleren van rook. Het lijkt mij dat de centrale gangen en hal namelijk vol hing met rook. Levensgevaarlijk bij drukte en het is daar nogal druk op zaterdag.

  Het verbaasd mij dat dit allemaal niet geregeld is in het nieuwe Hoog Catherijne (en dat het gebouw gewoon open mag zijn). Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, gebouwd in 2006, beschikt wel over dergelijke systemen.

 6. BW

  @Marcel59
  Dat zeg je wel zo makkelijk Marcel, maar ik vind het razend knap dat Piet op basis van een artikel met slechts een paar regels tekst zomaar de constructiefouten uit Hoog Catharijne boven water haalt!

 7. Piet

  @ BW

  Ik stel vooral vragen en concludeer ik puur op basis van wat ik lees. Die vragen zouden vooral voor anderen interessant kunnen zijn. Namelijk diegenen die hier daadwerkelijk over gaan.

  Ik lees namelijk gewoon het volgende: de brandweer is met een extra wagen met ventilatoren moeten uitrukken, omdat de rook niet door het gebouw zelf afgevoerd kon worden.

  Dat is raar. Dan klopt er iets niet aan het gebouw. Er worden aan gebouwen namelijk dergelijke eisen gesteld tegenwoordig. Met name publieke gebouwen.

  Ik heb overigens met eigen ogen mogen aanschouwen hoe goedkoop het ‘nieuwe’/ huidige Hoog Catherijne gebouwd is.

  Het zou mij niks verbazen als er nog heel wat lijken uit de kast komen. Overigens hebben vele mensen met een bouwtechnische achtergrond hoofdschudden gezien wat ik gezien heb tijdens de bouw.

  Zo zijn alle loze ruimtes en openingen (gewoon rekenfouten in het ontwerp hoeveel dat er waren) vol gespoten met pur. Muizen vreten daar gewoon doorheen. Dat kan nog wel eens wat leuke consequenties gaan hebben voor leidingen en stroomkabels in de toekomst, om maar eens wat te noemen.

 8. Wim

  Tjonge wat is die Piet toch een geleerde dat hij dat allemaal zo kan zeggen,
  De brandweer is er bij geweest toen Hoog Cathrijne de ontwerpen en brandvoorzieningen heeft gekeurd , hebben die dan geslapen.

 9. BW

  @Piet
  Ook na een paar keer lezen kan ik hier geen vraag in ontdekken: “Slecht ontwerp dus, maar dat was al bekend”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).