Tuinen en mogelijk woonblokken verontreinigd met lood en zink in Lombok | De Utrechtse Internet Courant Tuinen en mogelijk woonblokken verontreinigd met lood en zink in Lombok | De Utrechtse Internet Courant

Tuinen en mogelijk woonblokken verontreinigd met lood en zink in Lombok

Tuinen en mogelijk woonblokken verontreinigd met lood en zink in Lombok
De Kanaalstraat. Archiefbeeld DUIC
Er zijn aanwijzingen dat verontreinigde reststoffen van de Lood- en Zinkpletterij Hamburger aan de huidige Damstraat in Lombok zijn gebruikt bij het realisatie van onder meer een aantal woonblokken in Lombok.

Er zijn aanwijzingen dat verontreinigde reststoffen van de Lood- en Zinkpletterij Hamburger aan de huidige Damstraat in Lombok zijn gebruikt bij het realisatie van onder meer een aantal woonblokken in Lombok.

Dit blijkt uit het historisch onderzoek dat de gemeente heeft laten doen, nadat eerder uit bodemonderzoek bleek dat veel tuinen in Lombok verontreinigd zijn. Uit dit bodemonderzoek, waar de gemeente op 24 januari over berichtte, bleek dat ongeveer de helft van de tuinen in de JP Coenstraat, Abel Tasmanstraat en Pieter Bothstraat dusdanig verontreinigd is met lood, dat hier volgens de Wet bodembescherming een bodemsanering moet worden uitgevoerd.

Aanwijzingen voor verontreiniging

Uit het historisch onderzoek blijkt nu dat er sterke aanwijzingen zijn dat verontreinigde reststoffen van de in 1986 gesloten Lood- en Zinkpletterij Hamburger gebruikt zijn voor de voormalige Fabrieksweg (1872) langs de huidige Damstraat. Verder blijkt het aannemelijk dat ook bij andere woonblokken een sterk verhoogd gehalte aan lood aanwezig is.

Het gaat om de woonblokken in de buurt van de voormalige Lood- en Zinkpletterij, tussen de Kanaalstraat, Sumatrastraat, Ceramstraat en Riouwstraat. Het vervuilde afval zou gebruikt zijn voor het ophogen van de bodem, om zo de woonblokken te kunnen realiseren.

Extra onderzoek

Volgens het onderzoek is de kans op een overschrijding van de norm het grootst bij onverharde tuinen. Het is mogelijk dat er rond dit gebied tuinen zijn waar het loodgehalte dusdanig hoog is dat er vanwege gezondheidsrisico’s uiteindelijk een sanering moet worden uitgevoerd.

Naar aanleiding van het historisch onderzoek wordt in 12 woonblokken aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd. Hiermee moet worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een verhoogd loodgehalte. En de risico’s worden in kaart gebracht.

Het onderzoek moet uiterlijk begin juli zijn afgerond.

3 Reacties

Reageren
  1. Cico

    Als bewoner hoor je dus geen klap hierover. Gemeente, doe eens wat aan voorlichting. Hoe gevaarlijk is dit, kan je nog uit je (moes)tuin eten, kunnen kinderen nog in de tuin spelen, etc.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Dit verbaasd mij niks, maar zou de grond ook niet vervuild zijn met crimineel drugsgeld,er word nog wel eens wat gevonden in tuintjes van sociale huurwoningen.

  3. Yoshua

    @Cico, Je kinderen kunnen in de tuin spelen en ze kunnen ook lekker kruisbessen eten die staan bij een aantal tuinen van de J.P Coen.
    Ben er geboren en getogen en pas op mijn 42ste naar oost verhuisd met vrouw en kinderen.
    Ben kern gezond nooit ziek, zie soms groen maar dat is van de drank die ik de vorige avond heb gedronken.
    Mijn ouders 80 en 84 wonen er nog steeds en zijn voor hun leeftijd redelijk gezond.
    Lood en zink is niet echt ongezond. De Romeinen hadden loden waterleidingen en gingen niet dood aan loodvergiftiging.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).