Veel werkzaamheden in het Stationsgebied dit jaar | De Utrechtse Internet Courant Veel werkzaamheden in het Stationsgebied dit jaar | De Utrechtse Internet Courant

Veel werkzaamheden in het Stationsgebied dit jaar

Veel werkzaamheden in het Stationsgebied dit jaar
2016 is misschien wel het drukste jaar voor het Stationsgebied. Zo wordt de singel nog langer, komt de Moreelsebrug er en worden de busstations omgegooid. Wethouder Victor Everhardt en manager uitvoering Simon Roozen lichtten toe wat er gaat gebeuren het komend kalenderjaar. 

2016 is misschien wel het drukste jaar voor het Stationsgebied. Zo wordt de singel nog langer, komt de Moreelsebrug er en worden de busstations omgegooid. Wethouder Victor Everhardt en manager uitvoering Simon Roozen lichtten toe wat er gaat gebeuren het komend kalenderjaar. 

De eerste grote klapper in het Stationsgebied voor 2016 is twee weken geleden al gemaakt toen de eerste helft van de Moreelsebrug werd geplaatst. Deze brug moet aan het eind van het jaar helemaal af zijn.

©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0009De brug kan achter pas af worden gebouwd als de aansluiting bij het Moreelsepark vrij komt. Hiervoor moet het busstation aan de oost-zijde van stad gesloten worden. Dit gaat gebeuren op 2 juli. Dan zal het hele busstation oost naar het nieuwe busstation aan de westkant van Utrecht Centraal verhuizen.

Een ander groot project dat door deze verhuizing van start kan is de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld. Het eerste deel moet in 2017 klaar zijn. Vorige week werd bekend dat dit eerste deel een jaar later dan gepland wordt opgeleverd. Volgens Roozen heeft dit alles te maken met comfort en bereikbaarheid. “Als we het eerste deel dit jaar al zouden openstellen dan is er maar één toegangstunnel. Als al die duizenden fietsers hier doorheen zouden moeten gaan wordt het elke dag chaos. Dan kunnen we de mensen misschien beter niet aandoen. In 2017 zijn er drie toegangswegen en zal het comfort voor de fietser een stuk hoger liggen.”

©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0005Jaarbeursplein

Het Jaarbeursplein is inmiddels één grote zandvlakte. Deze plek wordt helemaal klaargestoomd zodat de herinrichting hiervan en de bouw van de parkeergarage zo snel mogelijk kunnen beginnen. Vervolgens zal er in fases verbouwd gaan worden zodat alle verkeersstromen in tact blijven. Het plein moet in 2018 klaar zijn.

Singel

Een ander in het oog springend project waar veel aan gewerkt gaat worden de komende maanden is het stuk singel dat voor TivoliVredenburg wordt aangelegd. De ernst van het stuk vervuilde grond voor het muziekpaleis is nog altijd niet helemaal vastgesteld waardoor de definitieve oplossing voor dit stuk grond nog niet duidelijk is. De trappen voor het gebouw die tot aan het nieuwste stuk singel lopen moeten in ieder geval 1 juni gereed zijn.

Andere projecten waar aan gewerkt gaan worden dit jaar zijn het Rijksvastgoedkantoor De Knoop naast de Rabobank. Er wordt gestart met de nieuwe WTC bij het Jaarbeursplein. De megabioscoop bij de Jaarbeurs wordt dit jaar neergezet en begin 2017 in gebruik genomen. Er wordt gestart met de bouw aan de van Sijpesteijnkade en de fietsverbinding tussen het Westplein en de Leidseveertunnel (de voormalige graffititunnel) wordt eind dit jaar hersteld.

Foto’s: Renzo Gerritsen.

©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0001©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0010 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0011 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0007 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0005 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0004 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0003 ©RGER_20160208_Werkzaamheden Utrecht CS_0002

11 Reacties

Reageren
 1. frans borgers

  Wat zal het er prachtig uit komen zien aan het Vredenburg, naast het tivoli Vredenurg theater.
  Ik verheug me er op dat weer te mogen gaan bekijken en genieten en zittend aan een tafeltje van de thee of anderszins.
  Jammer soms dat ik nu al weer tien jaar in Frankrijk woon, terwijl jullie daar in Utrecht verwend worden met een zo mooie catharijnesingel en zo meer.
  Ik woonde destijds aan het Geertebolwerk. Ik was toen 21 jaar en nu 78 jaar ben ik nog steeds Utrechter in hart en nieren.Of heet het Utrechtenaar?? Dat weet ik helaas niet meer.
  Over een paar maanden ga ik weer een week naar mijn ” ouwe staatsie “

 2. Harm

  Tis Utrechter Frans want Utrechtenaar is bargoens voor homosexueel.

 3. Malvinas

  Aan Frans Borgers.
  Als U in Frankrijk woont met uw man dan bent U een Utrechtenaar. Woont U met uw vrouw, dan bent U een Utrechter.

 4. [email protected]

  frans borgers 08 FEBRUARI 2016 OM 12:03;
  Beste Frans, je bent van harte welkom hoor, en je bent en blijft gewoon een Utrechter ongeacht wie je partner is.

 5. Mikel

  Het is een grote pokkebende. En dat blijft het wel de komende 10 jaar. Het is en wordt een groot samengeraapt zooitje waar geen touw of visie aan vast te knopen is.

 6. Loes

  Ja niet te geloven , eerst wordt alles gedempt en nu komen de singels weer terug. Weten ze daar niet wat ze met ons geld moeten doen. En volgens mij ligt het centrum daar al 50 jaar plat en alles moeilijk te bereiken. En eeuwig zonde al die blokkendozen ipv die mooie monumentale gebouwen

 7. Utrecht groeit

  @mikel. kijk op de website van CU2030 en dan zie je juist dat er een grote duidelijke visie achterzit. Namelijk dit grootste OV knoop punt van NL ( meer bezoekers dan onze luchthaven Schiphol..) en zelfs behorend tot de top van de EU, uit te bouwen als een hotspot voor bedrijven vestiging , entertainment, en urban living.

 8. Jaap Verhoeven

  Mikel, het was vooral een enorm lelijk bij mekaar geraapt zootje. Dat heb je natuurlijk niet zomaar opgeknapt, maar ik het is nu al beter dan het was ondanks het feit dat er zoveel gebouwd wordt. Als dat achter de rug is, is het zeker beter. Was nodig ook, daar niet van. En alle lelijkheid krijg je niet zomaar weggepoetst.

 9. jos stelling

  Leuke vergelijking met Schiphol waar de “human interest” ook volledig is verdwenen en waar mensen tot kippen zijn gereduceerd. Vreselijke plek. De zuid-as in Amsterdam is een mooi voorbeeld hoe de hoog-, nieuw en prestige bouw ‘naast de stad’ zou kunnen worden gerealiseerd en waar ‘de jongens’ lekker hun gang kunnen gaan. De Utrechters (van een bombardement was geen sprake) hebben bij de ontwikkeling van hun eigen (voor een belangrijk deel gebotoxte) stad altijd buiten spel gestaan en wachten verder af (kozen zelf ooit voor groen). Stadsarchitect Prof Riek Bakker vond ooit dat je een station moet kunnen zien liggen (A’dam/R’dam).

 10. MMMMMMMMMMMMMM

  @ Jaap Verhoeven;

  Moet je vooral dezelfde bedrijven, planmakers, architecten, stedenbouwkundigen, maar ook politici, de macht/ verantwoordelijkheid geven als de vorige keer. Dan komt het vast goed…….not…….Daarnaast wordt een wens van de meerderheid van Utrechtse bevolking, vanwege financiële redenen (lees: zakkenvullen) compleet genegeerd. Hou dan geen referendum, ook niet voor de vorm, want er is geen inspraak.

  Het oorspronkelijke HC zag er ook niet zo lelijk uit bij oplevering. Helaas takelde het nogal snel af.

 11. Marjan

  @Jos Stelling. Inderdaad. Ik heb de brochure uit 1997 met de oorspronkelijke plannen van Riek Bakker (Utrecht Centrum Project) bewaard. Als die plannen waren uitgevoerd, hadden we nu o.a. een openlucht wandelroute van het Vredenburg naar het stationsplein, was het Smakkelaarsveld een park met woningen langs de Leidse Rijn, en liep er een goede fietsroute tussen Mariaplaats en Muziekcentrum, aan de Vredenburgkant van een grotendeels open -niet-overdekte – Catharijnesingel… Eeuwig jammer dat Leefbaar Utrecht dacht dat dat beter kon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).