Gevel van Hoog Catharijne aan de singel in aanbouw | De Utrechtse Internet Courant Gevel van Hoog Catharijne aan de singel in aanbouw | De Utrechtse Internet Courant

Gevel van Hoog Catharijne aan de singel in aanbouw

Gevel van Hoog Catharijne aan de singel in aanbouw
Er wordt hard gewerkt aan de plint van het oude Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel tegenover TivoliVredenburg. De gevel van het winkelcentrum aan deze kant wordt gerenoveerd, maar zal vooral functioneel worden.

Er wordt hard gewerkt aan de plint van het oude Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel tegenover TivoliVredenburg. De gevel van het winkelcentrum aan deze kant wordt gerenoveerd, maar zal vooral functioneel worden.

In november vorig jaar werden na het zien van de maquette van Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel vragen gesteld over de invulling van de gevel.

De plinten in het stationsgebied van de stad zijn lang onderwerp van discussie geweest. Door een levendige en aantrekkelijke uitstraling op straatniveau zou sociale onveiligheid in het stationsgebied van Utrecht verminderen.

De gevel van Hoog Catharijne tegenover TivoliVredenburg zal echter vooral een groot hekwerk krijgen en een dichte aanblik krijgen. Het wordt namelijk de expeditiehof van Hoog Catharijne en onder andere de bevoorrading van de Mediamarkt. De afsluiting van de expeditie is een geperforeerd aluminium hekwerk met een natuurlijk patroon.

Details hekwerk expeditiehof. Beeld: Gemeente Utrecht

De wethouder schreef eerder dat er is vastgelegd in afspraken met Klépierre in januari 2008 dat er geen expeditie vanaf de straat mocht zijn en dat tijdens het gebruik van het inpandige expeditiehof de toegangen gesloten moeten zijn. De gevel moest verder zoveel mogelijk aansluiten bij de andere gevels aan de singel.

Het zou door die afspraken noodzakelijk zijn om op sommige plekken een blinde gevel te hebben. Het wordt bovendien vooral een doorgaande fietsroute.

Naast het expeditiehof komt er wel een entree voor kantoren, personeel van winkels, een transparante loge voor beveiligers en een fietsenstalling.

Gevel Catharijnesingel met het expeditiehof en alle andere raamopeningen en deuren. Beeld: Gemeente Utrecht

Momenteel wordt er ook gewerkt aan de entree op de hoek van de Catharijnesingel en Smakkelaarskade. Daar moet een ‘royale entree naar bovengelegen winkels’ komen. Deze entree is twee verdiepingen hoog en transparant.

Ook de kantoren boven Hoog Catharijne worden gerenoveerd en getransformeerd. De woningen worden vooralsnog niet gerenoveerd.

Op de hoek van de Catharijnesingel moet een grote entree komen.

Door onderstaand twitterbericht werden eerder schriftelijke vragen gesteld over de plint bij Hoog Catharijne.

26 Reacties

Reageren
 1. Klaas

  Mooi man, not; kuckuchkuch

  Het wordt dus een winderige, schaudwachtige plint (die zelfs op de 3d tekeningen in de maquette niet weg te poetsen is, en dat zegt wat).

  Mooi uitzicht ook vanuit de terrassen van TivoliVredenbur, not

  Waarom moest het stationsgebied ook alweer aangepakt worden in de eerste plaats?

  Toch juist om de sociale veiligheid te vergroten, het straatbeeld te verbeteren en de verbinding tussen station en stad te vergroten, ook buiten, op straatniveau?

  Nu zijn er dus millllljoeeeeeenen uitgegeven om precies hetzelfde er voor terug te krijgen. Chapeau.

  En over 15 jaar is het weer verouderd, verloederd en lelijk.

  Er komt trouwens een nieuwe hause aan junks aan> Heroïne schijnt weer hip te zijn, chrystal meth is ook hier weer een opkomst en het aantal verwarde daklozen neemt hand over hand toe. Succes er mee. Droeftoeterij die pas echt ingaat tegen de wil van het volk. Lang leve rechts en het bedrijfsleven, not.

 2. M

  Lekker kille industriële look middenin het stadscentrum. Je kunt op dat fietspad geen kant meer op als je moet uitwijken. Hoe bevordert dat de veiligheid? Zie ik nou dat daar een voetgangers stuk gaat komen?

  Ben benieuwd hoe groot de perforatie gaten zijn en of er vuil achter blijft hangen.
  Verder wel een mooi canvas voor graffiti.

  Ben benieuwd wanneer die bankjes langs het water geplaatst gaan worden.

  Verder moet ik hard lachen om de witte opbouw van de panden. Als je panden die in huidige kleur in de maquette plaatst dan ziet het er net zo mistroostig uit als straks. En dat mooie groene dakje zie je ook niet straks. Wie keurt dit toch goed?

 3. G.H.

  Wat zal de architect van deze parel trots zijn op dit Magnum Opus

 4. w

  Dat hele deel tot aan Moreelsepark is zo enorm gedateerd, alles wat er momenteel wordt gedaan is eigenlijk symptoombestrijding, het is een paracetamol tegen de pijn die een rotte kies veroorzaakt

 5. Joep

  @ M de macht van Kleppiere

  Vandaar was er een referendum> genegeerd

  Vandaar dat tot 8 maal toe de gemeenteraad/ gemeentebestuur het plan voor de stadskamer afgekeurd heeft en het dan toch via een achterkamertje tot stand is gekomen, in het geniep

  Vandaar dat de projectmanagers onder druk van Kleppiere steeds gewisseld moesten worden

  Vandaar dat de lobby keer op keer roept hoeveel beter het wel niet geworden is

  Vandaar dat Kleppierre zijn huurders misbruikt heeft om als grote multinational een burgerintitaief in te dienen om iedere zondag koopzondag er door te krijgen, tegen de wil van de Utrechtse bevolking (2x referendum) in

  Vandaar dat de trappen vanuit de Rabo-/Mooreelse brug richting perron/ NS er niet mogen komen

  Vandaar dat er geen verbinding komt tussen stationsplein en Moreelsebrug (anders kunnen mensen Hoog Catherijne omzeilen),t terwijl het juist in het belang van de stad is dat mensen snel vanuit het station ook bij de ondernemers in de buurt van de Mariaplaats, Oude Gracht, Ledig Erf kunnen komen. Daar betalen die ondernemers ook belasting voor.

  Vandaar dat je straks niet vanuit het tramstation binnen 2 minuten richting Mariaplaats kan

  Weet je waarom? Omdat Kleppierre de baas is en de boel bestuurt en niet ons gemeentebestuur. Het maakt ook niet uit welke partij er regeert, Kleppierre heeft het altijd voor het zeggen. Welstand? Heeft niets te zeggen over wat Kleppierre doet. Monumentezorg? Ook niet. Andere ambtenaren> ook niet en ga zo maar door.

  Ik ben benieuwd hoe Kleppiere al die bestuurders in zijn zak heeft. Omkoping, chantage? Wie zal het zeggen

 6. Karel

  Ach, eigenlijk hopen dat al die onderbetaalde bouwvakkers en corrupte aannemers/ vastgoedbedrijven bouwfouten maken, waardoor de hele boel afgebroken moet worden (wel zonder slachtoffers dan), dat zou leuk zijn.

 7. D.

  Er zit toch al een expeditietoegang om de hoek en die is helemaal niet zo breed. Dus ik snap niet waarom hier nog één?
  Verder staat er nog veel leeg in HC. Er valt niet veel te bevoorraden ?

 8. cameo

  Een compleet dode wand tientallen meters lang in het centrum…..Ach, Laten we dan ook meteen ff doordrukken en het stationsplein voor 80 jaar in erfpacht uitgeven aan Kleppiere.
  We hebben toch al geen ene moer meer te vertellen in onze eigen stad!
  Enne…. SMAKKELAARSKADE????
  Hou even op zeg!! Dat de Leidseweg Smakkelaarsveld en Sijpensteijnkade werd was al geschiedvervalsing ten top en nu dit weer!

  Zelfde idioterie als de stad in kwartieren indelen of zoals enige tijd geleden die nare steeg tussen muziekpaleis en winkels “verlengde Willemstraat” te willen noemen.
  Kappen met die onzin!

  Cameo

 9. JdV

  @klaas. Ja joh, dat verdomde rechtse utrecht toch. Waar al decennia linkse raadsleden in het college zitten en zaken doe met Jaarbeurs, Klepierre en de NS. En waar rechts keer op keer dealtjes sluit… O nee, wacht even, dat zijn D66, PvdA, GL die dat doen.

 10. PvC

  En wat waren de antwoorden op die schriftelijke vragen? “We hebben er helaas niets meer over te zeggen”, vermoed ik?

 11. JM

  Gemiste kans: ze hadden ook een wand kunnen maken met daarin allerlei overhangend groen en wellicht dit ook nog kunnen doortrekken met bomen op het dak. Utrecht koos voor groen en krijgt grijs…. veel grijs.

 12. Hadjememaar

  Ik loop graag lang de singels van de stad. Dat stukje Catharijnesingel is niet te belopen, druk, donker, ontoegankelijk en winderig. Brrr. Dat gaat er op deze manier niet op vooruit.

 13. Ad gladium

  Dit vraagt om guerrilla-gardening – iedereen een stekje klimop mee, tegen dat hekwerk aan en lekker laten woekeren

 14. NK

  @Ad gladium:
  Ja laten we lekker oproepen tot schade aan andermans eigendom omdat we het er niet mooi uit vinden zien. Top!

 15. Don

  Maar het is helemaal niet de bedoeling van klepierre dat dit een een aantrekkelijke buitenruimte wordt om langs te lopen of gezellig op het terras (niet behorende bij HC) gaan zitten aan de overkant. Mensen moeten door HC lopen langs al die keten winkels en daar hun centjes uitgeven. Daarom is dit een desolate straat met een oost europese uitstraling. Goedkeuring ? het is toch al lang bekend dat dit gemeentebestuur tekent bij het kruisje als er iets van kleppiere langskomt.

 16. Claudia

  Verschrikkelijk! Ik zie voer voor graffiti ‘artiesten’.

 17. Thomas

  Schandalig dat hier een vergunning voor is gegeven.
  Sufferds, de Utrechtse ambtenarij en politici.

 18. Barend

  Dus wat zien we hier ontstaan: een donkere grimmige overkluizing van tientallen meters lang, gevolgd door een eveneens tientallen meters lange en maar liefst tien meter hoge blinde muur. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk. Hier ontstaat het meest desolate stukje binnenstad van Nederland en iedereen staat erbij en kijkt ernaar.

 19. Wim

  Heeft Trump dan toch nog zijn WALL voor elkaar gekregen.

 20. Marcel

  Als je deze foto ziet dan kan je niet anders dan: wat een bizarre zooi. Als ondernemer heb je te maken met welstand die zich overal mee bemoeit in het centrum. Als je dit ziet kan je niet anders dan zeggen: goed gedaan welstand!!
  U heeft Utrecht werkelijk verrijkt met…………..

 21. Harry

  Zie hier de verschrikking van “eigentijdse” architectuur. Het ziet er 5 jaar modern uit. In deze tijd worden de architectuur prijsjes uitgedeeld en vele glazen geheven.

  En na 5 jaar slaat het verval toe, komt het gebouw al niet meer voor als referentie van de architect, zijn de ontwikkelaar en bouwer allang gevlogen en is het zittende bestuur volledig vervangen.

  En wie zitten met de gebakken peren. Altijd weer de inwoners van de stad Utrecht die telke malen gepasseerd worden. Met of zonder referendum.

  En zo zal het altijd blijven. Kijk maar de plannen voor Leidsche Rijn Centrum of de Cartesius driehoek.

 22. Fred

  Ver-schrik-ke-lijk

 23. wollie

  schilder er een intercity op, of een boekenkast, of een liggende domtoren

 24. jeroen

  @Harry wat is er mis met de plannen voor Leidsche Rijn Centrum?

 25. Zonnewende

  Eens met Klaas, M, JM en Barend.

  ONBEGRIJPELIJK dat dít de uitwerking is geworden van het doel.

  Doel
  – een open Singel
  – een groene Singel
  – sociale veiligheid
  – weg met de twee verstorende voetgangerspassages over singel.

  Uitwerking:
  – een hoop meer beton
  – een enorme overkluizing wel drie maal zo breed als de oorspronkelijke passages
  – een groot anoniem dicht hek langs het fietspad en als uitzicht van de terrassen

  Ik hoop op een gedoog graffitihek als vervanging van de gedempte grafittitunnel aan het Westplein 🙂

  En dan vindt men het gek dat de burger de politiek niet meer vertrouwt…

 26. Johan

  En wederom hebben de Utrechtse ambtenarij en politici zich dus omver laten blazen door Klepierre. Hoe verzin je het, een blinde muur van 100 m lang en 10 m hoog, midden in de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).