Veiligheid Utrecht volgens gemeenteraad niet in geding; wel extra handhavers naar Lombok - De Utrechtse Internet Courant Veiligheid Utrecht volgens gemeenteraad niet in geding; wel extra handhavers naar Lombok - De Utrechtse Internet Courant

Veiligheid Utrecht volgens gemeenteraad niet in geding; wel extra handhavers naar Lombok

Veiligheid Utrecht volgens gemeenteraad niet in geding; wel extra handhavers naar Lombok
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Er zijn veel zorgen over de geweldsincidenten van de afgelopen tijd in Utrecht. Dat bleek uit een spoeddebat donderdagmiddag in de gemeenteraad. Volgens oppositiepartijen VVD, Stadsbelang Utrecht, PVV en CDA is er een groeiend gevoel van onveiligheid in delen van de stad. De coalitiepartijen maken zich zorgen, maar spreken toch over losstaande incidenten.

Er zijn veel zorgen over de geweldsincidenten van de afgelopen tijd in Utrecht. Dat bleek uit een spoeddebat donderdagmiddag in de gemeenteraad. Volgens oppositiepartijen VVD, Stadsbelang Utrecht, PVV en CDA is er een groeiend gevoel van onveiligheid in delen van de stad. De coalitiepartijen maken zich zorgen, maar spreken toch over losstaande incidenten.

Het debat werd aangevraagd door VVD, Stadsbelang Utrecht (SBU), PVV en het CDA. De oppositiepartijen schetsten een beeld van Utrecht dat in een neerwaartse geweldspiraal zou zitten. Queeny Rajkowski (VVD) sprak over ‘ontwrichtend geweld.’ Cees Bos van Stadsbelang Utrecht sprak wederom over Italiaanse toestanden in Utrecht.

De coalitiepartijen onder aanvoering van GroenLinks probeerden dit beeld te nuanceren. Volgens hen zou het gaan over ernstige maar op zichzelf staande incidenten. Maar dat betekent niet dat ze zich geen zorgen maken over de criminaliteit. “Als inwoner van Lombok zie ik mijn wijk slechter worden”, aldus Heleen de Boer, fractievoorzitter GroenLinks.

Verschillende partijen willen dat er meer middelen beschikbaar komen voor de veiligheidsdiensten. Een motie van raadslid Bülent Isik (PvdA), die de burgemeester opdraagt om bij de rijksoverheid te gaan vragen om meer ondersteuning bij criminaliteitsbestrijding, werd door alle partijen gesteund. Ook de burgemeester was het hier mee eens: “Dit wil ik u van harte beloven.”

Maar ook was er verdeeldheid over hoe de veiligheid kan worden verbeterd. De oppositie wil vooral meer geld naar de veiligheidsdiensten: het budget moet volgens hen evenredig met de stad meegroeien. De burgemeester zei dat hij met zijn staf zou gaan overleggen of de veiligheidsdiensten met extra geld geholpen zouden zijn.

Zes handhavers

Andere partijen onder aanvoering van GroenLinks vinden echter dat er eerst moet worden onderzocht wat de rol van de gemeente is in het vergroten van de veiligheid. De gemeente kan namelijk alleen extra boa’s inzetten. Extra personeel en geld voor de politie is een taak voor de rijksoverheid.

Volgens De Boer zijn deze boa’s niet in staat om in te grijpen bij de geweldsincidenten die de onveiligheid vergroten. Zonder onderzoek meer geld naar de veiligheidsinstanties is volgens De Boer ‘een zak geld voor een schot hagel’. De Boer zegt dat er al een integraal plan in ontwikkeling is om de veiligheid te verbeteren en dat er gekeken moet worden naar de rol van de gemeente hierin. Ook zegt ze dat er haast moet worden gemaakt met de fysieke herinrichting van de Kanaalstraat.

De VVD vroeg vervolgens in een motie om extra handhavers en werd hierin gesteund door SBU, SP, CDA, PVV, PvdA en PvdD. De burgemeester zei hiermee te kunnen leven. Er gaan in de komende weken zes extra handhavers Lombok in. Ook zei de burgemeester extra aandacht te gaan geven aan de herinrichting van de straat.

Ondernemers beschermen

De raadsfractie van DENK verwonderde zich erover dat de burgemeester de twee zaken die beschoten werden in Lombok gesloten heeft. Zij riepen op om de zaken niet te sluiten omdat er criminele activiteiten plaatsvinden waar zij misschien niks mee te maken hebben.

De burgemeester benadrukte dat hij de zaak niet zonder reden heeft gesloten. “Ik heb niet de indruk dat bonafide ondernemers op deze manier met elkaar concurreren.” De burgemeester ging niet in op de reden van de sluitingen, maar wekte de indruk dat de winkels niet deugdelijk zijn.

9 Reacties

Reageren
 1. Lomboque

  Het ‘voelt’ in ieder geval NIET veilig in Lombok. Er was vanochtend weer een politieafzetting bij de rotonde naast station. Hoe kunnen GroenLinks en D’66 dit zo ontkennen?

 2. Lombokker

  Wat was er aan de hand vanmiddag rond 11.40 uur op het westplein? Aan alle kanten politie en afzet-linten. Weet iemand waarom?

 3. Lombokker

  De grootste wegkijkers zijn natuurlijk weer GL en D66, helaas ook de twee grootste partijen in deze stad.

 4. Isabelle

  Jaaaaaa!!!!! Het veiligheidsbudget gaat ook nu weer naar: ONDERZOEK!!!

  Pff…gelukkig. Was even bang dat het bij adequate middelen -zoals meer politie- terecht zou komen.

 5. Wim Vreeswijk

  Als er in Utrecht voldoende politiecapaciteit was geweest en aangiftes niet zouden worden ‘gedowngraded’, dus van hogerhand niet naar beneden gemanipuleerd zouden worden, was er een heel andere indruk ontstaan over ; hoe veilig Utrecht is zoals nu massaal gesuggereerd wordt.

 6. mees kees

  Boa’s is leuk voor klein bier. Hier en elders in stad en land gaat het om grote jongens. Die lachen zich rot om een paar extra Boa’s (zonder bewapening overigens). Helaas is dit een nationaal probleem dat thuis hoort op het bord van J&V. Het aantal dienders loopt steeds achter bij het dat van de georganiseerde misdadigers en daar is ‘Den Haag’ voor de volle 100% voor verantwoordelijk! En binnenkort gaan er ook nog een paar dienders met pensioen, dus reken er maar op dat het nog veel erger wordt!

 7. [email protected]

  Dit is een verloren strijd zolang er niet tijd en geld in de politie word gestoken, BOA”s is absoluut geen oplossing voor een stad.

 8. Teleurgestelde lombokker

  6 boas is 6x geld weggooien.

  Een samenscholingsverbod is wat nodig is. Zonder dat verbod heb je als politie helemaal niks op zak om de hang-jong volwassenen überhaupt om een Legitimatie te vragen, laat staan ze aan te pakken of i.i.g op de bon te slingeren.
  En als de politie het al niet kan wat moet een boa dan gaan uithalen? Die moet bij wijze van spreken toestemming vragen aan deze hanglui om langs hen territorium (stoepje) te mogen lopen.

 9. bee

  de politie moet eens een keer eerlijk zijn en gewoon signalementen geven van daders .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).