Verbod op vlees- en alcoholreclames, maar advertenties voor hallucinerende truffels zijn geen probleem in Utrecht Verbod op vlees- en alcoholreclames, maar advertenties voor hallucinerende truffels zijn geen probleem in Utrecht

Verbod op vlees- en alcoholreclames, maar advertenties voor hallucinerende truffels zijn geen probleem in Utrecht

Verbod op vlees- en alcoholreclames, maar advertenties voor hallucinerende truffels zijn geen probleem in Utrecht
Reclame in Utrecht. Bron: ChristenUnie
In Utrecht komt vooralsnog geen verbod op reclames voor smartshops die onder meer magic truffels en cannabiszaadjes verkopen. “Een ondernemer mag reclame maken voor zijn producten”, schrijft het college van B&W. Eind vorig jaar koos het merendeel van de gemeenteraad ervoor om reclames voor vlees, alcohol en gokken wel aan banden te leggen in de stad.

In Utrecht komt vooralsnog geen verbod op reclames voor smartshops die onder meer magic truffels en cannabiszaadjes verkopen. “Een ondernemer mag reclame maken voor zijn producten”, schrijft het college van B&W. Eind vorig jaar koos het merendeel van de gemeenteraad ervoor om reclames voor vlees, alcohol en gokken wel aan banden te leggen in de stad.

In de stad zijn op veel plekken reclames te zien. In onder andere bushokjes, vitrines, aan lantaarnpalen, op rotondes en op verschillende zuilen in de stad. Over een groot deel van deze reclames heeft de gemeente enige controle, door middel van aanbestedingen en vergunningen.

Vorig jaar besloot het merendeel van de gemeenteraad dat er een verbod moest komen op gok-, alcohol-, en vleesreclames. De lokale fractie van de ChristenUnie diende vlak daarna schriftelijke vragen in. De partij stelde dat mensen door middel van reclames aangezet worden tot het consumeren van producten.

“Het gebruik wordt hiermee genormaliseerd en kan bijdragen aan schadelijke gevolgen voor de gezondheid. In de openbare ruimte wordt nu echter nog wel reclame gemaakt voor smartshops. In deze reclames wordt de verkoop van ‘cannabis seeds’ en ‘magic truffles’ aangeprezen.”

Vragen

De ChristenUnie wilde via de schriftelijke vragen antwoord krijgen op de vraag of reclames voor smartshops ook binnen de huidige regelgeving vallen. “Ja, deze reclames zijn niet verboden”, schrijft het college in een reactie daarop. “De winkels zijn legaal en de producten die zij verkopen vallen binnen de wet.”

Daarnaast vroeg de ChristenUnie of het college het met de partij eens is dat zulke reclames onwenselijk zijn. “Nee, een ondernemer mag reclame maken voor zijn producten. Cannabiszaden en magic truffels -mits vers- mogen in Nederland verkocht worden. Ze vallen onder de Warenwet, dat betekent dat er zelfs geen leeftijdsgrenzen zijn voor deze producten”, aldus het college.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. MichaelPollan

  Alcohol is heel verslavend. Het is ook kankerverwekkend, net zoals roodvlees.

  Psilocybine (truffels) is gebruikt om verslaafden te behandelen. Eventuele schade aan de lichaam is zeer beperkt.

  Maar qua Cannabis begrijp ik CU wel.

 2. Nina

  Als je er niet aan begint, hoef je er ook niet mee te stoppen.

 3. Katja

  “Ja, deze reclames zijn niet verboden”, schrijft het college in een reactie daarop. “De winkels zijn legaal en de producten die zij verkopen vallen binnen de wet.”
  Nepargument. Dat zijn de andere toch ook ?

 4. Claire Obscur

  Prachtig die betutteling toch? Het gaat ook maar door. Gaat deze generatie van nu ook zo heten?

 5. Jopie

  Dit hele verbod lijkt me in strijd met de grondwet (vrijheid van meningsuiting en informatie, artikel 11) waar ook reclames door gedekt worden. Is er een gespecialiseerde jurist in de zaal?

 6. Rurger

  Er zijn landelijke regels voor reclame en dat moet je landelijk regelen, niet iedere gemeentetje met weer eigen regels. Zelf ben ik erg tegen het geloof maar het zou niet goed zijn als ze in Staphorst reclame tegen het geloof zouden verbieden.

 7. Scherpschutter

  Tja. U is nu eenmaal een 4-jarige kleuter volgens dit stadsbestuur en dient tegen advertenties voor kerngezonde producten als vlees (het gezondste menselijke voedsel dat bestaat) in ‘bescherming’ genomen worden. De reden dat adverteren voor lichaam- en geestverwoestende troep als wiet en (overigens bij wet verboden paddo’s) wel is toegestaan in het linkse openbare gesticht, is in de hoop dat u dan de morele schizofrenie en totale destructiviteit van links beleid wat minder in de smiezen heeft.

 8. errare

  Groot gelijk

 9. Koel Hoofd

  Vlees, alcohol en gokken aan banden maar drugs wel promoten.
  Dat verklaart veel over het hallucinante beleid.

 10. Nico

  Voorbeeld van totale betutteling om vlees en drank te verbieden maar wel fijn dat hallucinerende truffels reclame wel mag. Kun je al hallucinerend vergeten dat we door deze gemeente ambtenaren betutteld worden en nog legaal hallucineren ook.

 11. Lombokker

  Ik zou veel liever zien dat er een verbod op graffiti komt. Oh, wacht . . .

 12. Anthon

  Ja, laten we onze prioriteiten even goed ordenen.
  Bovenaan komt dan dat iedereen graag iets over een ander te zeggen heeft. En daar onder dat het niet uit maakt wat het is, of het zinnig is en wie het moet handhaven.

 13. JR

  @ Lombokker
  Je weet, ons bestuur heeft 30.00 bespaard door ondersteuning van particuliere graffitiverwijdering te stoppen. De gevolgen zijn overal zichtbaar: de stad verloedert zienderogen.

 14. herman1963

  Het College zegt: “De winkels zijn legaal en de producten die zij verkopen vallen binnen de wet.”
  Maar dat geldt toch ook voor gokken en het verkopen van alcohol en vlees? Wie snapt dit nog…?

 15. Utrechter2

  Ik vraag me inderdaad af of het lokale vergunningenstelsel hiervoor gebruikt mag worden.

  Een burgemeester heeft een bekend recht om een demonstratie verbieden maar dat mag NOOIT op ideologische gronden, ook al heeft de burgermeester lokaal de gemeenteraad achter zich hebben staan.

  Zorgvuldigheid is belangrijk want willekeur ligt om de hoek.

 16. Janah

  Om het moderne leven aan te kunnen is het noodzakelijk om voortdurend in een staat van geestelijke verruiming te verkeren. Daarom zullen alle drugs op korte termijn vrij verkrijgbaar zijn. Hoewel vlees gezond is raak je er niet van in hogere sferen.

 17. Wim

  @ Herman1963

  Niemand. Dit snapt niemand. Totale inconsistentie. Sowieso bestuurt ons woke bestuur onbegrijpelijk.

 18. Wim

  Wie gaat er mee om hier een rechtzaak van te maken dat voor gewoon wettelijke toegestane spullen een advertentie verbod wordt ingesteld.

 19. Scherpschutter

  @Janah

  U kunt het leven niet aan…zonder drugs? Ehm, het zijn mijn zaken uiteraard niet, maar wordt het niet eens tijd dat u daar wat professionele hulp voor gaat inschakelen?

 20. cas

  Gelukkig zijn slagers en vlees wel illegaal. De uitleg is toch tenenkrommend. Het is denk ik beter om alle openbare reclame maar te verbieden in de stad. Het wordt immers nu misbruikt door een politiek feest comité.

 21. Arie Lodewijk den Braber

  @michael. Het is NOOIT wetenschappelijk bewezen in v/v ook niet via replicatie dat rood vlees kankerverwekkend is. Ik vind het een kwalijke zaak dat je dit soort onzin hier zomaar schrijft. Kletskoek van de grootste orde.

 22. Bert

  Volgens mij gebruikt het college zelf wat van deze hallucinante producten, gezien de complete willekeur van regels en dito aangevoerde argumenten.

 23. Chantal

  Hahahaha hallucinerende truffels !

  Hallucinogeen wellicht ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).