Verbouwing Domplein van start: ‘2000 jaar geschiedenis zichtbaar maken’ | De Utrechtse Internet Courant Verbouwing Domplein van start: ‘2000 jaar geschiedenis zichtbaar maken’ | De Utrechtse Internet Courant

Verbouwing Domplein van start: ‘2000 jaar geschiedenis zichtbaar maken’

Verbouwing Domplein van start: ‘2000 jaar geschiedenis zichtbaar maken’
De werkzaamheden aan het Domplein. Foto's: Annelies Hoelen / DUIC
De werkzaamheden zijn afgelopen vrijdag al begonnen; het Domplein gaat op de schop. Bij de herinrichting moet de 2000 jaar lange geschiedenis van het plein zichtbaar worden. Vandaag vertelde wethouder Kees Geldof, tijdens een vooruitblik in het Academiegebouw van de universiteit,over de geschiedenis en hoe je die straks terug kan vinden in het plein. 

De werkzaamheden zijn afgelopen vrijdag al begonnen; het Domplein gaat op de schop. Bij de herinrichting moet de 2000 jaar lange geschiedenis van het plein zichtbaar worden. Vandaag vertelde wethouder Kees Geldof, tijdens een vooruitblik in het Academiegebouw van de universiteit,over de geschiedenis en hoe je die straks terug kan vinden in het plein. 

Afgelopen zomer heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om de herinrichting van het Domplein mogelijk te maken. Dat ging niet zomaar; Geldof vertelt dat het college hier hard voor heeft gewerkt. Het geld is geleend vanuit de afdeling onderhoud. “Over het algemeen moet dit geld besteed worden aan plekken die écht versleten en verwaarloosd zijn. Bij het Domplein is dit natuurlijk niet het geval. Toch is het plein wel degelijk aan een opknapbeurt toe.”

Dat komt doordat Utrecht steeds meer bezoekers trekt. “Jaarlijks trekt onze stad zo’n vier miljoen bezoekers aan. Een groot deel hiervan komt naar Utrecht voor de Domtoren, de Domkerk en het Domplein. Die krijgen ook ieder jaar meer bezoekers. Het past, om bij zulke iconen, een plein te maken met allure.”

Markeringen

Na de herinrichting zal de historie van het Domplein sterk vertegenwoordigd zijn. Geldof: “Het Domplein heeft een belangrijke historische waarde; het is al 2000 jaar het centrum van Utrecht.” De vloer van het plein zal straks bedekt zijn met markeringen op plekken waar ooit gebouwen hebben gestaan; zoals een markering van de plek waar vroeger het Romeinse fort stond en de plek waar voorheen de Sint-Salvatorkerk stond.

“Het contrast tussen de roodbruine kerkvloer en de geelgrijze vloer van het Romeinse fort wordt aangegeven door klinkers. We presenteren niet alleen de Romeinse tijd, maar ook de middeleeuwse tijd”, licht Geldof toe.

Ontstaan van een plein

Gemeentearchivaris Kai van Vliet was ook aanwezig om te vertellen over de geschiedenis van het Domplein. “Zoals alom bekend is, stond op de plek waar nu het Domplein is 2000 jaar geleden een Romeinse nederzetting. Later, nadat de Romeinen waren vertrokken, vestigde bisschop Willibrord zich in Utrecht en bouwde hij er een aantal kerken”, vertelt hij. Zo bouwde hij de Domkerk en de Sint-Salvatorkerk.

“Maar destijds bestond er nog geen plein. Pas toen in 1587 door de reformatie de Sint-Salvatorkerk werd gesloopt, ontstond er voor het eerst iets wat weg had van een plein”, verheldert Van Vliet. Een echte duidelijke functie, had het echter nog niet.

Puin van de Dom

In 1674 raasde er een stevige storm over Utrecht, waardoor een deel van de Domkerk instortte. “De puinhoop die dit achterliet, is nog lang blijven liggen”, vertelt Van Vliet. “Dit komt omdat er een kerkhof onder lag, daar ging je niet zomaar graven. Pas in de 19e eeuw werd het normaal om de doden niet meer in kerken te begraven, maar in de algemene begraafplaats aan de Gansstraat. Deze bestaat nu nog. Toen de lichamen in diezelfde tijd werden verplaatst, kon het puin weg worden gehaald en ontstond er nog meer ruimte voor een plein.”

Het Domplein zoals we dat nu kennen, heeft zich stap voor stap gevormd. “Dat is nooit zo bedacht, maar organisch gegroeid door allerlei gebeurtenissen. Zoals het slopen van de Sint-Salvatorkerk en het instorten van een deel van de Domkerk”, besluit Van Vliet.

In november moet de herinrichting af zijn.

domplein-5

domplein-1

domplein-2

domplein-3

domplein-6

 

13 Reacties

Reageren
  1. Rik

    Ik ben erg blij met het groeiende zelfbewustzijn van onze stad. Weg met de verlegenheid. Utrecht herbergt zoveel boeiende geschiedenis. Ik hoop alleen wel dat dit project allure krijgt. Dat verdient de stad. De middelmatigheid moet voorbij zijn.

  2. Ab Kools, wijkraad Noordoost

    Dit is natuurlijk een mooi project, belangrijk voor toerisme vooral. Het gaat kennelijk ten koste van onderhoud elders, zegt de wethouder. Zie de staat van onderhoud van het asfalt in een groort deel van Tuindorp, erbarmelijk! De aanblik van een derdewereldland. Met de OZB draagt Tuindorp veel bij aan de gemeentelijke inkomsten maar de straat onderhouden is blijkbaar teveel gevraagd? We vragen er al jaren om…

  3. Bisazza

    @AB Kools: Aanblik van een derdewereldland? Ik denk dat je daarmee iets teveel superlatieven gebruikt en je opmerking onderuit haalt.. Vind je zelf niet? On Topic: Mooi initiatief! Ben blij dat Utrecht voor duurzame bouw kiest die langer meegaat dan 20 jaar (voorbeeld zijn diverse ontwikkelingen rondom het CS) Hopelijk krijgt onze rijke historie een stukje waardering. Daar betaal ik graag belasting voor.

  4. Erwin

    Alleen jammer dat er een lelijk en goedkoop klinkeetje wordt gebruikt voor de herbestrating.

  5. Harm

    Achter de Dom en Voettiusstraat reeds gedaan. Erg mooi doordat alles gelijk is, zowel straat als trottoir, net zoals in een winkelstraat. Enige probleem is dat hier straks weer een bus rijdt, duizenden fietsers per dag en voetgangers. Met name de bocht van de Domstraat naar het Domplein levert nu al gevaarlijke situaties op omdat deze wordt afgesneden door bijna alle fietsers. Als voetganger moet je bijna eerst de hoek om kijken om niet te worden aangereden. Als alles straks weer open is voor al het verkeer zien we wat er gaat gebeuren…

  6. ruud

    geen woord over het initiatief voor de herbouw van het middenschip….??

  7. Theo

    Ik houd mijn hart vast, nadat de aanduiding van de koren van de Buurkerk in de Choorstraat uit de bestrating verdwenen zijn.
    Alsof dat geen historische waarde vertegenwoordigde.

  8. Maarten

    Alle kuddo’s voor Rik!!! Weg met de verlegenheid. Maak er echt wat van!

  9. Niels Bokhove

    “Markeringen op plekken waar ooit gebouwen hebben gestaan”?! Die zijn er al jaaaren, gewoon middels afwijkende klinkers en patronen in de Dompleinbestrating. Was er dan niemand bij die bijeenkomst in het Academiegebouw die dat hardop opmerkte? Zat iedereen daar te slapen, in het hoofdgebouw van onze vermeend ‘kritische’ universiteit?
    En nog meer toeristen? Dadelijk staan er zoveel op het Domplein dat je de markeringen niet meer kunt zien.

  10. cico

    @ruud: laten zo. Als je het schip bouwt, hebben we geen Domtoren meer, maar gewoon een kathedraal. Juist die verwoestende storm maakt de Domtoren uniek. Daarnaast krijg je met herbouw van iets historisch altijd een nepversie van de echte geschiedenis. Dat heeft Utrecht totaal niet nodig aangezien we bovenop ruim 2000 jaar geschiedenis wonen.

  11. Ree

    @cico: Je zou er ook een (glazen) overkapping t.b.v. een markt of podium kunnen maken welke het middenstuk symboliseert/herinnerd, in dezelfde vorm en grootte als voorheen.

    On topic: Uiteindelijk hoop ik dat de nieuwe markering beter zichtbaar zal zijn dan de huidige. Misschien doormiddel van licht een en ander accentueren?

  12. Bernardus

    Positief dat aan de ruimtelijke kwaliteit wordt gewerkt, het is ook letterlijk de navel van onze stad immers.. Jammer wel dat de juist mooie vierkanten stenen plaatsmaken voor ” leidse rijn klinkers”.

  13. Pepijn

    Wat is dit afschuwelijk lelijk geworden. De kleur van de stenen vloekt met de gebouwen. De stenen hebben de uitstraling van een nieuwbouwwijk, waardoor de mooie historische gebouwen nu opeens anachronisme lijken. Wat een wansmaak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).