Verdubbeling van vuurwerkschade in gemeente Utrecht Verdubbeling van vuurwerkschade in gemeente Utrecht

Verdubbeling van vuurwerkschade in gemeente Utrecht

Verdubbeling van vuurwerkschade in gemeente Utrecht
Prullenbak is dichtgemaakt om schade te voorkomen.
Tijdens de recente jaarwisseling is er veel meer schade aangericht aan eigendommen van de gemeente dan voorgaande jaren. Het schadebedrag van 196.250 euro is ruim het dubbele van vorig jaar. Dat laat de gemeente Utrecht weten op vragen van de VVD.

Tijdens de recente jaarwisseling is er veel meer schade aangericht aan eigendommen van de gemeente dan voorgaande jaren. Het schadebedrag van 196.250 euro is ruim het dubbele van vorig jaar. Dat laat de gemeente Utrecht weten op vragen van de VVD.

De gemeente is woensdag met een uitgebreide terugblik gekomen op oud en nieuw en gaat ook in op extra vragen van de VVD. Zo blijkt dat er 20 autobranden waren tijdens oud en nieuw, dat is er 1 meer dan tijdens de jaarwisseling 2018/2019.

De politie is daarnaast onder andere in de Geuzenwijk, Overvecht en Kanaleneiland bekogeld met vuurwerk. Een agent is gewond geraakt door het gooien van zwaar vuurwerk op de Tigrisdreef. Hij liep een gescheurd trommelvlies op. Ook zijn er drie politieauto’s vernield. De burgemeester schrijft dan ook dat het vooral in deze delen van de stad onrustig was en dat de sfeer op straat op momenten zelfs grimmig werd.

Schadebedrag

Vooral opvallend is het hoge schadebedrag. De schade aan gemeentelijke eigendommen was afgelopen oud en nieuw 196.250 euro. De schadebedragen voor de jaarwisselingen van 2016/2017, 2017/2018 en 2018/2019 bedroegen achtereenvolgens 97.250 euro, 62.400 euro en 86.975 euro.

In totaal zijn er tijdens deze jaarwisseling 21 verdachten aangehouden voor het toebrengen van schade. Het totale aantal arrestaties staat op 38, dat zijn er een stuk meer dan de 14 vorig jaar.

Drone

Er is ook samengewerkt met Defensie. In de periode voorafgaand aan de jaarwisseling is er een drone ingezet in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. De drone zou bij 7 arrestaties een rol hebben gespeeld.

Hoewel het aantal autobranden tijdens oud en nieuw dus is gestegen is het totaal aantal autobranden in 2019 (140 stuks) wel gedaald ten opzicht van 2018 (155 stuks).

16 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Goed. In plaats van gemiddeld 30 cent per inwoner was de schade dit jaar incidenteel dus iets van 55 cent per inwoner. Liever geen schade natuurlijk, maar lekked boeiend…Een bedragje van niets. U ziet: ook die zogenaamde enorme schades vallen allemaal reuze mee.

  Nog niet het begin van een zuchtje op de 1.3 miljard van de baten die door de Gemeente aan belastingbetalers wordt onttrokken per jaar.

 2. Katja

  Totaalverbod ! De gemeenschap draait op voor die idioten.

 3. HArry

  Het was een deceniaviering en er is meer vuurwerk afgestoken. Elke ziel kan dan op zijn vingers natellen dat er meer schade is. Duuhh

 4. Gerard Brugmans

  Het gemak waarmee @Scherpschutter en @Harry de schade door vuurwerk denken te kunnen bagataliseren geeft aan hoe verknipt er in die vuurwerkbubble wordt gedacht. Die 196.250 euro gemeenschapsgeld kan een stuk zinvoller worden uitgegeven dan aan het repareren van door vuurwerkfanaten bewust veroorzaakte schade. Beide heren snappen blijkbaar niet dat zij met dit soort domme uitspraken het draagvlak voor een vuurwerkverbod steeds groter maken…

 5. Kadoendra

  Waar de echte oorzaak in gezocht moet worden is het veel te ver doorgeschoten individualisme.
  Nu heeft elk persoon zijn eigen knalpakketje waarmee ‘ie met enkele andere personen die ook een eigen knalpakketje hebben een klein groepje mee vormt.
  Terwijl 1 grote georganiseerde vuurwerkshow zich meer richt op een samenkomst van een groot deel van een stedelijke bevolking op een locatie.
  Mensen vinden uiteindelijk het heel erg leuk als ze iets meemaken wat hun verbind.
  Kijk maar als het Nederlandse voetbal team tegen Duitsland speelt, ook kan je het zien aan die grote Nieuwjaarsvuren in Scheveningen en Duindorp.
  Want uiteindelijk gaat het meer over iets samen beleven dan slechts die vuren, want als er een leuk en creatief alternatief verzonnen wordt waar mensen ook het gevoel bij krijgen ergens deel van uit te maken dan vinden mensen dat ook weer leuk.

 6. MJPD

  @Katja
  Ach, u bent ook ingetrapt in de hele mediahype? Dat een totaalverbod op consumentenvuurwerk, zoals voorgesteld door Van Zanen, al deze problemen wat wordt veroorzaakt door illegal vuurwerk in bepaalde wijken gaat oplossen?

 7. Gregor

  Hoe zit het met lichamelijk letsel en dito schade? Bovendien: 140 auto’s, welke schade-bedrag kennen die? Sterker nog, de schade aan private eigendommen? Ik vermoed dat we het miljoen ruimschoots zullen passeren als deze kosten ook zijn meegenomen. Laat ik de uurtarieven van de reparatiebedrijven, brandstofkosten etc. maar even achterwege.

 8. waldorff

  @scherpdinges: u als neoliberaal die geen cent aan gemeenschapsgeld wil uitgeven (zie uw uitspraken over privescholen of een private politie)wil ineens wel zijn knip trekken als het gaat om vuurwerk-nogak hypocriet hoor.
  De schade aan prive-eigendommen en/of personen (denk eens aan revelidatiekosten, vervanging op het werk etc.)is natuurlijk veel hoger.
  Hier is maar een passende maatregel te nemen: een (in Europees verband)totaal verbod tegen deze waanzin.

 9. HArry

  Ik vroeg me laatst af wat illegaal vuurwerk nou illegaal maakt. En het blijkt dat (los van het echte te zware illegale spul van buiten Europa) vuurwerk elders legaal gekocht binnen een ander Europees land opeens illegaal wordt wanneer dat de Nederlandse grens oversteekt. Dat had je als overheid dus al kunnen zien aankomen met het besluit de boel open te gooien.

  DUS:

  1. De Nederlandse wet oprekken omdat hij niet voldoet aan de Europese.
  2. De Europese wet strenger maken zodat binnen de Europese grenzen vrij verkeer mogelijk blijft
  3. Grenzen sluiten en elk verkeer controleren op “te zwaar” vuurwerk en handhaven.

  En omdat geen van voornoemde oplossingen zal worden gerealiseerd wordt uit onmacht niet de zwaarvuurwerkgooiendehufterdader hard aangepakt maar de families die veilig met hun kinderen wat vuurwerk afsteken.

  Zo doen we dat hier

 10. Scherpschutter

  @walldorf

  Dat is helemaal juist. Minus het neoliberaal gedeelte dan, want dat ben ik niet als anarcho-kapitalist. Als het aan mij ligt dan had de gemeente geen eigendommen. Die heeft ze helaas in de realiteit nu eenmaal wel en dus moet je daar maar even vanuit gaan, niet?

  Het gaat er om dat de schade ontzettend meevalt! Nog geen 50 cent per Utrechter….Uw gemeente verbrast een veelvoud per dag alleen al aan onzinnige kunstsubsidies, om maar een voorbeeld te noemen.

  Punt is: het argument van schade om tot een belachelijk verbod te komen is zeer zeer zwak. De schade is feitelijk gewoon zeer minimaal namelijk.

 11. trol

  Harry, je hebt volkomen gelijk. Het spul waarmee de schade wordt aangericht, is al illegaal (in Nederland), wat enkel en alleen betekent dat handhaving faalt.

 12. Wim Vreeswijk

  Van de 38 aangehouden waren er 23 minderjarig. Dat is 170% meer dan tijdens de jaarwisseling 2019-2019. Voor misdragingen en geweld op straat door minderjarige jongeren moeten m.i. hun ouders of voogden worden aangesproken door een autoriteit als de gemeente Utrecht, Uit een gepubliceerd onderzoek door de Telegraaf van 14 januari jl. onder de titel ‘stelling van de dag’ werden 9.454 deelnemers hierover ondervraagd en 94% vond het logisch dat de ouders/voogden hierop aangesproken worden en aansprakelijk gesteld dienen te worden en er ingehouden moet worden op de kinderbijslag als ‘stok achter de deur’ om ouders of voogden bij de les te houden. Meerdere respondenten vermoeden immers dat er op pedagogisch vlak veel mis gaat met tieners in achterstandswijken in grote steden als Utrecht met wijken zoals Overvecht en Kanaleneiland. Er moet gewoon stevig ingegrepen worden en de ouders mogen hierin niet meer wegkijken !

 13. Wim Vreeswijk

  Het gaat uiteindelijk om 23 aangehouden minderjarige daders. Als men de schade gaat verhalen op de ouders via inhouding op de kinderbijslag, want opvoeden is in de 1e en laatste plaats een taak en verantwoordelijkheid van de ouders, dan zullen de desbetreffende ouders volgend jaar hun kinderen binnen houden, zodat ze niet de gelegenheid krijgen weer schade toe te brengen aan de eigendommen van een ander. Dan is er volgend jaar ook wellicht minder reden om in Utrecht vuurwerk te gaan verbieden.

 14. Wim Vreeswijk

  38 concrete daders op 350.000 Utrechters is ruim 0,00001 daders. Ik vraag me af waarom we een eeuwenlange traditie in onze stad moeten afschaffen met een dergelijk klein percentage daders waardoor 349.962 Utrecht worden gedupeerd. Dit lijkt mij volstrekt buitensporig en een verbod moet m.i. dan ook serieus heroverwogen worden in de gemeenteraad, Gewoon blijven handhaven en desnoods vragen we een paar honderd mariniers extra uit Doorn ter ondersteuning van de Utrechtse politie tegen die rot jochies. Bovendien hebben we defensiedrones ter beschikking die op 500 meter hoogte onzichtbaar en geluidloos vanuit het politieburo aangestuurd kunnen worden.

 15. Joas

  @ Wim Vreeswijk

  Omdat 65% of meer van de mensen voor een vuurwerkverbod is.

  En mensen zich onveilig voelen; en terecht, want je kan ieder moment geraakt worden.

  Noem trouwens bijna 200.000 euro schade maar weinig trouwens. Die 200.000 komt boven op alles wat de gemeente Utrecht toch al moet betalen en daar loopt toch iedereen al over te klagen de hele tijd. Daarnaast zijn lang niet alle onkosten van slachtoffers van vuurwerk en schade van vuurwerk meegenomen, die zitten ook deels in (landelijke; bijv. ziekenhuis) kosten.

  @ alle reaguurders

  De meeste slachtoffers van vuurwerk en omstanders vallen door LEGAAL vuurwerk en niet door illegaal vuurwerk. Veel schade, branden bijv.; en er gaan toch veel huizen en auto’s in vlammen op, ontstaan ook door verkeerd afgeschoten legaal vuurwerk (omdat mensen knetterdronken zijn o.a.) .

  Het zou trouwens je huis of je auto maar zijn dat naar de klote geholpen wordt door je buren. Sta je dan naar te kijken, als je niet toevallig binnen aan het slapen bent.

 16. wollie

  “waarom we een eeuwenlange traditie in onze stad moeten afschaffen”

  Hoezo eeuwenlang? Chinees vuurwerk wordt pas sinds jaren 50 geimporteerd. Maar ik geef je het argument van traditie: laten we teruggaan naar het soort en hoeveelheid vuuwerk zoals het in de jaren zestig werd afgestoken…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).