Milieudefensie doet oproep voor 'Luchtwachters' - De Utrechtse Internet Courant Milieudefensie doet oproep voor 'Luchtwachters' - De Utrechtse Internet Courant

Milieudefensie doet oproep voor ‘Luchtwachters’

Milieudefensie doet oproep voor ‘Luchtwachters’
Vereniging Milieudefensie wil ‘Luchtwachters’ gaan inzetten om op lokaal niveau de luchtkwaliteit te bewaken:  inwoners van de stad die controleren of gemeenten zorgen dat de luchtkwaliteit aan de Europese normen voldoet.

Vereniging Milieudefensie wil ‘Luchtwachters’ gaan inzetten om op lokaal niveau de luchtkwaliteit te bewaken:  inwoners van de stad die controleren of gemeenten zorgen dat de luchtkwaliteit aan de Europese normen voldoet.

Anne Knol, campagneleider Duurzame Mobiliteit Milieudefensie zegt dat Luchtwachters als lokale luizen in de pels aan de slag gaan. “Ze controleren niet alleen de maatregelen. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad.”

Milieudefensie spande in mei 2017 een kort geding aan tegen de Nederlandse staat voor het schenden van het grondrecht op gezondheid. Dat wonnen ze. De rechter droeg de overheid op om de luchtkwaliteit op de vervuilde plaatsen zo snel mogelijk aan de normen te laten voldoen.

Utrecht is een van de zeven steden waar Milieudefensie gebruik wil gaan maken van Luchtwachters. Volgens de stichting wordt in Nederland de wettelijke norm wat luchtkwaliteit betreft op 95 plekken overschreden. In Utrecht is de lucht het meest vervuild bij de Graadt van Roggenweg.

 

10 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Laten ze dan ook meteen de gebakken luchtvervuiling van hun eigen club meten 🙂

 2. Harry

  (Bron RIVM) Sinds 1975 is de fijnstofvervuiling met 80% gedaald en wordt de laatste 20% veroorzaakt door de natuur zelf (42%) en geïmporteerd (45%). Oh en van de laatste 13 % is 5% door het wegverkeer. Waarvan bandenslijtage 40% aandeel inneemt. Het verbieden van een paar autootjes met een verbrandingsmotor of het subsidiëren van veels te dure speelgoedauto’s helpt dus echt geen ene zak en is pure verspilling van gemeenschapsgeld..

  Komende jaren wordt door Nederland PER JAAR 4 Miljard Euro = 4.000.000.000,= aan deze onzin uitgegeven. Gevolg hogere belastingen, energie en productprijzen en een enorme stijging van energie-armoede in dit land. Inmiddels kunnen al 10% van de gezinnen (en dus ook kinderen) in NL hun energierekening niet meer betalen door die veel te dure windmolen en zonnecelparken en al de miljarden aan weggegooide subsidies.

  Stop met dit milieuterrorisme! Het schaadt en verdeelt de mensheid, en maakt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter.

 3. Angelique

  Wat je met 4 miljard wel niet kan doen!

 4. Toine Goossens

  Ja, daar gaat weer een bak subsidie de rioolput in. De wetenschappelijke meetpunten zijn er al. Geplaatst en beheerd door het RIVM. Komt er ook nog een club van Milieudefensie amateurs langs. Die weten het beter.

 5. Lombokker

  Leuke hobby voor mijn overbuurman. Heeft bij de verkiezingen een poster van Jesse voor het raam hangen. En rookt nu weer de hele buurt uit met zijn twee open haarden.
  Wellicht komt hij door contacten met Milieudefensie tot nieuwe inzichten.

 6. Katja

  Auto’s zijn zo totaal achterhaald.

 7. Right

  O ja, de RIVM, dat rechtse podium die alleen door rechts goedgekeurde cijfers naar buiten brengen (overigens zwaar door de overheid gesubsidieerd).

  Kortom, een zeer betrouwbaar instituut (not). Hoe ging het er ook alweer aan toe rondom de mexicaanse griep. Juist……

 8. Cico

  @Harry: Dus omdat er eerder een grote daling is geweest (oa ook door oliecrisis + betere/zuiniger auto’s) is fijnstof plots geen probleem meer? Dat noem ik een drogreden.

  @toine: we hebben het over vrijwilligers, die bak subsidie verzin je er zelf bij.

  Bizar hoe mensen zich in alle bochten wringen om feiten te negeren, zoals wetenschappelijke metingen, wettelijke normen en een flink draagvlak om dit probleem een keer goed aan te pakken. Sorry hoor, maar het komt gewoon neer op schijt hebben aan iedereen, want ik wil autorijden omdat ik dat altijd doe.

 9. claudia

  @Lombokker , dat klopt open haarden zijn pas milieu verziekend. En de overheid heeft daar ook een hand in. In mijn straat branden er zeker 6 van die fijne kacheltjes en daardoor komen twee van mijn buren amper buiten. Maar dat is een heilig huisje van vele mensen. Kom niet aan hun kachel. En milieudefensie noemt het terloops maar heeft dit verder niet op de agenda staan. Net als Groen Links, roepende in de dampenwoestijn.

 10. Toine Goossens

  @Cico,

  U werft dus amateurs omdat u de specialisten van het RIVM, Het Nederlands topinstituut voor luchtkwaliteit, niet vertrouwt. U zult wel een zwaar leven leiden. Uw kinderen kunnen niet naar school, want dat zijn specialisten. U gaat niet naar een arts, want dat zijn specialisten. U verbouwt al uw voedsel zelf, want al het andere komt van specialisten.

  En beste Cico, ik citeer uit het jaarverslag 2016 van Milieudefensie:

  Milieudefensie heeft in 2016 meer middelen tot haar beschikking gekregen
  (€ 16.419.326 tegenover € 8.969.503 in 2015). Dat is het resultaat van twee grote subsidies (€ 9.931.340) en gestegen baten uit eigen fondsenwerving. Een groot deel van deze subsidies (€ 8.026.270) wordt door Milieudefensie doorgegeven aan andere organisaties.

  U bent dus ook nog een leugenaar. 55% van de omzet is subsidie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).