Vereniging Oud-Utrecht start prijsvraag rondom herbestemming Tivoli | De Utrechtse Internet Courant Vereniging Oud-Utrecht start prijsvraag rondom herbestemming Tivoli | De Utrechtse Internet Courant

Vereniging Oud-Utrecht start prijsvraag rondom herbestemming Tivoli

Vereniging Oud-Utrecht start prijsvraag rondom herbestemming Tivoli

Wat moet er gebeuren met het Tivoli-complex als het straks leeg komt te staan? Dat is de vraag die de historische Vereniging Oud-Utrecht aan alle Utrechters stelt middels de ideeënprijsvraag ‘Herbestemming Tivoli’. “We nodigen iedereen van harte uit ideeën in te sturen, ook als die ideeën wellicht wat meer creatief dan realistisch van aard zijn.”

In mei vindt het laatste concert in Tivoli plaats. Daarna verhuist de organisatie naar het nieuwe muziekpaleis aan het Vredenburg. Ook de gemeentelijke Dienst Erfgoed en Monumenten vertrekt uit het Pandhuis, waardoor het complex aan de Oudegracht vrijwel leeg komt te staan. Vervolgens zal het pand – dat eigendom is van de gemeente – waarschijnlijk worden verkocht.

Prominente rol

Oud-Utrecht: “We vinden het van groot belang dat dit rijksmonument, dat in verschillende gedaantes al eeuwenlang een prominente rol vervult in de Utrechtse samenleving, een nieuwe bestemming krijgt die past bij de grote historische waarde van het complex, en dat de burgers van Utrecht nadrukkelijk de gelegenheid krijgen om mee te denken over de toekomst van hun erfgoed.”

Geen garantie

Met de prijsvraag hoopt de vereniging een maatschappelijke discussie te initiëren over welke functie(s) wenselijk en geschikt zouden zijn voor het Tivoli-complex. Of het winnende plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, is nog de vraag. Oud-Utrecht is immers niet de eigenaar van het pand. “Maar doordat we zodoende ook niet gebonden zijn aan de juridische en financiële restricties waar de Gemeente wel rekening mee zal moeten houden bij een officiële aanbesteding, heeft Oud-Utrecht de vrijheid om met deze prijsvraag de ruimte te bieden voor creatieve en originele ideeën.”

Discussie starten

De prijsvraag bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde kan iedereen een idee insturen. Alle inzendingen zullen op de website van Oud-Utrecht gepubliceerd worden om zo de discussie over de herbestemming op gang te brengen.

De jury

Uit de inzendingen zal een jury, bestaande uit prof.dr. Wim Denslagen (emeritus bijzonder hoogleraar Theorie en Geschiedenis van de Monumentenzorg, Universiteit Utrecht), Guus Verduijn (algemeen directeur Woonzorg Nederland) en Ronald Willemsen (directeur Asnova Architects), een kleine selectie maken. De geselecteerden worden uitgenodigd om in de tweede ronde hun plannen verder uit te werken en maken kans op een geldprijs (€ 8.000).

Aanbeveling gemeente

Na de prijsuitreiking zal het winnende plan door de Vereniging Oud-Utrecht worden aangeboden aan de Gemeente Utrecht, met de aanbeveling om dit zeer serieus mee te nemen in de besluitvorming rondom de verkoop en/of herbestemming van het Tivoli-complex.

7 Reacties

Reageren
 1. Edward

  De Concertzender (www.concertzender.nl) die nu huist in de Conclusion-toren bij het Stadion en daaruit moet, zou bij het nieuwe Vredenburg intrekken. Maar dat plan is ineens van de baan. De kantoren en studio van de Concertzender zouden prachtig in het oude Tivoli passen. De zaal kan gebruikt worden voor opnames met publiek , van concerten die te duur zijn en niet commercieel genoeg voor Vredenburg.

 2. Lotte van Lidth

  Met het in gaan van het drank verbod voor jongeren onder de 18 jaar zou ik er graag een drank vrije uitgaansgelegenheid zien komen voor jongeren. Waar ze kunnen dansen en lol kunnen maken. Utrecht is een puber onvriendelijke stad. Voor studenten en volwassenen is er voldoende vertier, maar plekken waar jongeren naartoe kunnen anders dan af en toe een georganiseerde disco, zijn er niet.

 3. Rijk van den Brink

  Het zou fijn zijn als in deze gelegenheid toneel / amusement / voorstellingen / muziekwerk shops / vertellingen etc. zouden komen voor de jeugdigen van 4 t/m 12 jaar om ook met ouders of oma’s en opa,s heen te gaan. Dit missen we nog steeds in Utrecht, en buiten de stad. ook zouden jeugdtoneelclubs en andere jeugdige verenigingen hun voorstellingen kunnen aanbieden in dit complex. Ook kunnen zij een open dag aanbieden als judo / karate muziek / koor / etc.
  Er zijn n.l. genoeg aanbiedingen volgens mij hiervoor in onze culturele en sportieve stad Utrecht.
  Met groet,
  Rijk van den Brink

 4. Ria van der Velde

  Kijk zojuist naar het nieuw en zie: Parentshouse
  Een huis waar (gescheiden) ouders met hun kinderen tijdelijk kunnen wonen

 5. Ria van der Velde

  Kijk zojuist naar het nieuws en zie: Parentshouse
  Een huis waar (gescheiden) ouders met hun kinderen tijdelijk kunnen wonen

 6. Ralph Lindsen

  Laat de zaal zijn huidige functie behouden maar dan met een lager instapniveau. Laat het een platform zijn voor mensen om events te organiseren (muziek theater van alles) die normaal lastig kunnen omdat het te duur is. Verder vind ik Edwards idee ook goed.

 7. Henny Yana Diemer

  Een aantal ideeën die zijn geopperd kunnen samen gaan, b.v. een toeristische inloop koffie- en ONTMOETINGS ruimte met informatie over de LANDGOEDEREN en de STAD, anders dan de VVV!
  De zaal a.u.b. als concertzaal etc. gebruiken, kleinschalige opera (innovatief, ook voor jongeren geschikt), samen werking met het Conservatorium (ruimtegebrek), oefenruimte voor koren, een bundeling van de galerieën in de binnenstad en een ruimte daarvoor als expositie ruimte in de kleine zaal boven, zeker voor geïnteresseerde toeristen.
  Bewoning boven voor stads- en cultuurminnende ouderen die samen willen wonen om zelfstandig te kunnen zijn, en vrijwilligers willen zijn bij het cultuur gebeuren in het pand. In veel steden al gerealiseerd!
  Een kleinschalig Grachtenfestival vanuit deze schitterende locatie (ik ben vaak betrokken bij Grachtenfestival Amsterdam) maar Utrecht is de festival stad!!
  Vraag van bed and breakfast gasten: where is the opera here? Is it not supposed to be a cultural city?
  De schouwburg is te groot, voldoet niet als gemakkelijke inloop voor eventuele jongere geïnteresseerden. Men weet niet hoeveel talenten er rondlopen in Utrecht die allemaal elders een kans moeten zien te krijgen!
  Samenwerking met andere culturele organisaties b.v. Yo theater etc. is zeer gewenst!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).