Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend | De Utrechtse Internet Courant Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend | De Utrechtse Internet Courant

Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend

Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend
De gemeente Utrecht heeft geen fouten gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor de bouw van een crematorium op Begraafplaats St. Barbara in Utrecht. Dat is het oordeel van de rechtbank in Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft geen fouten gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor de bouw van een crematorium op Begraafplaats St. Barbara in Utrecht. Dat is het oordeel van de rechtbank in Utrecht.

Omwonenden waren het niet eens met de verleende vergunning. Ze waren daarom naar de rechter gestapt, zodat St. Barbara niet met de bouw kon beginnen. De rechtbank heeft echter bepaald dat de vergunning gewoon juist is afgegeven.

Begraafplaats St. Barbara is een monumentale begraafplaats, met onder andere een kantoor, aula en kapel. Eind 2018 vroeg St. Barbara een vergunning aan voor de bouw van een crematorium met één oven.

Plan

De gemeente Utrecht verleende die vergunning, maar moest hiervoor wel afwijken van het bestemmingsplan. Dit kan de gemeente soms doen als er sprake is van een nieuw bouwwerk, dat wel past bij de bestaande bebouwing.

Volgens 730 omwonenden en een stichting is die mogelijkheid van de gemeente in deze zaak ten onrechte toegepast. De rechter ziet dit anders en oordeelt dat de gemeente Utrecht de juiste procedure heeft gevolgd bij het verlenen van de vergunning.

Verkeersoverlast

De omwonenden vinden dat het plan ook leidt tot een onaanvaardbare verkeerstoename, omdat volgens hen met de komst van een crematorium het aantal uitvaarten zal toenemen.

St. Barbara lichtte tijdens de zitting toe dat er niet meer dan twee uitvaarten per dag zullen plaatsvinden. Dat is nu ook al het geval. Bovendien is er nu ook geen maximum aantal begrafenissen vastgelegd. Aangezien het maximaal aantal uitvaarten per dag niet groeit, leidt de bouw van een crematorium volgens de gemeente Utrecht niet tot meer verkeer. De rechter volgt de gemeente hierin.

Uitstoot

Ook de uitstoot van het crematorium wordt door omwonenden aangehaald in hun verzoek. Die zou een negatief effect hebben op hun gezondheid. De gemeente Utrecht verwijst hierbij naar richtlijnen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hierin staat dat een crematorium op 100 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning moet liggen.

In dit geval liggen de dichtstbijzijnde woningen op meer dan 150 meter. De gemeente Utrecht stelt dat het leefklimaat daardoor niet op ‘onaanvaardbare mate wordt aangetast’. Ook hierin volgt de rechter de gemeente.

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  NIMBY lost again. Of het nou gaat om feestjes in het park voor de deur of een crematorium op een begraafplaats, uiteraard zijn er altijd mensen die daar tegen zijn. Soms is dat terecht, soms niet.

 2. BdV

  Soms, halve naamgenoot JdV, zo valt mij op, kan ik het dus ook met je eens zijn. Dat mag ook weleens gezegd worden.

 3. Toine Goossens

  Het gaat om slechts een inwoonster. Hoewel zij weet dat zij geen gelijk heeft en keer op keer de deksel op haar neus krijgt, gaat zij door. Zij zal wel in beroep gaan.

  Het is ergerlijk dat burgers die weten dat zij verliezen, het bestuursprocesrecht misbruiken en zo een normale gang van zaken blokkeren. Het wordt hoog tijd hen voor de economische schade aansprakelijk te stellen.

 4. bee

  luchtvervuiling?
  er komt niet eens rook vrij meer bij een crematie.

 5. Chantal

  Lekker fris, een crematorium op 150 meter afstand…

 6. Zuilen 030

  Twee uitvaarten per dag???
  Hoe rendabel ben je dan en de max. is niet vastgelegd??.
  Bovendien neemt de vergrijzing toe, het gaat straks net zo als met de motorcrossbaan, de vergunning wordt verleend en daarna neemt de overlast successievelijk toe.
  Het vergunningsbeleid moet eens naar de lange termijn kijken, een goed voorbeeld is ook de aanvraag van het festival Smeerboel bij Oud Zuilen, sta je het een keer toe wordt dat een vrijbrief voor anderen, want waarom zij wel en wij niet?

 7. JdV

  @zuilen 030. Wat fijn toch die toenemende vergrijzing. De overlast van de motorcrossbaan gaat dus aanzienlijk afnemen kijkende naar het aantal actieve crossende bejaarden. U zult wel blij zijn !

 8. Zuilen 030

  @JdV: fijn weekend toegewenst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).