Vergunning voor High Five-complex in Utrecht is verleend; bouw van 921 studentenwoningen kan bijna beginnen Vergunning voor High Five-complex in Utrecht is verleend; bouw van 921 studentenwoningen kan bijna beginnen

Vergunning voor High Five-complex in Utrecht is verleend; bouw van 921 studentenwoningen kan bijna beginnen

Vergunning voor High Five-complex in Utrecht is verleend; bouw van 921 studentenwoningen kan bijna beginnen
Een impressie van het nieuwe gebouw. Foto: OZ Architects
De ontwikkelaars van het complex op Utrecht Science Park hebben de omgevingsvergunning voor de bouw van het complex rond. Belanghebbenden kunnen de komende zes weken nog bezwaar maken, maar het lijkt erop dat de bouw van de woontoren bijna kan beginnen.

De ontwikkelaars van het complex op Utrecht Science Park hebben de omgevingsvergunning voor de bouw van het complex rond. Belanghebbenden kunnen de komende zes weken nog bezwaar maken, maar het lijkt erop dat de bouw van de woontoren bijna kan beginnen.

High Five wordt een woongebouw tussen de complexen Johanna en Cambridge, aan de Cambridgelaan op Utrecht Science Park. Het gebouw krijgt twee torens van 21 verdiepingen hoog, met in totaal 921 woningen. Het gaat om 721 studio’s met eigen voorzieningen en 200 studentenkamers met gezamenlijke woonkeukens. Per groepswoning komen ongeveer tien studenten te wonen.

Naast de woningen, komen er in het complex een wasserette, een binnentuin, studieruimtes, een plek om te sporten en horeca met een terras. De bouw van het complex had eind 2022 moeten beginnen, maar dat werd uitgesteld naar begin dit jaar. Projectontwikkelaar Jebber en bouwend ontwikkelaar VORM tekenden eind 2021 al een overeenkomst voor de bouw van de toren.

De gemeente Utrecht heeft de omgevingsvergunning voor High Five onlangs verleend. Belanghebbenden kunnen de komende zes weken nog bezwaar maken tegen de plannen.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Hier had men al jaren eerder mee moeten beginnen,volgens mij heet zoiets visie … zucht.
  Ik hoop dat dit voor veel studenten het kamerprobleem oplost.

 2. Baliekluiver

  Goed plan! Gaan we dan nu ook de studentenhuizen in de binnenstad sluiten zodat de omwonenden eindelijk worden verlost van de structurele overlast door die overjarige pubers?

 3. Hetty

  Toen ik de naam High Five hoorde, zag ik in mijn gedachten een onderbouw voor, met daarop met tussenpozen vijf torens met verschillende hoogte, samen een hand symboliserend. De torens, die ik zie in de tekening hierboven, zien er inderdaad uit als de door mij beoogde vingers, maar helaas staan ze niet in een handvorm. Jammer, maar ik ben heel blij, dat er na de voltooing weer meer goede woonruimte voor studenten is. Succes met de bouw gewenst.

 4. Bram de Goede

  Maak het lekker onpersoonlijk, niks grond gebonden. Dat straalt het ‘park’ toch al uit. Hoeveel jaar zal deze toren meegaan?

 5. Paul

  Waarom weer zulke lelijke torens op de uithof.
  Qua architectuur lopen de tranen toch over je wangen als je daar tegenwoordig bent en het gaat er dus duidelijk niet beter op worden.

  Toch een gemiste kans om daar echt iets moois en duurzaam neer te zetten.
  Bouw een houtbouwcampus voor 5000 studenten van maximaal 6 hoog met alle voorzieningen ipv weer zo een 13 in dozijn flat waar overduidelijk weer geen rekening is gehouden met de temperatuur in de studio’s.
  Over paar jaar staan er dan weer artikelen hier over onleefbare flats.

 6. Ans

  Voor de mensen die niet weten waar “Johanna” staat, hier een afbeelding van de locatie:
  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/high-five/high-five-usp.jpg

 7. WJM

  Nu nog die leuke seniorenwoningen bouwen in buurten waar de desbetreffende senioren in ‘ruime’ huizen wonen!!!

 8. Koel Hoofd

  Prachtig nieuws, hier wordt je toch blij van!
  High 5 terwijl er maar 2 worden gebouwd?
  Wanneer komen die andere drie torens om de zo hoogst noodzakelijke set compleet te maken? Te veel studenten houden gezinswoningen bezet, die een plek op de Uithof geven verlicht de druk op de woningmarkt. Scheelt ook hoop fietsen in de stad.

  @Paul
  Vorm boven functie gaat niet meer, Nederland is daar, dankzij visieloos haags beleid en EU dicatuur waar die visielozen zelf voor getekend hebben, letterlijk te vol voor geworden. NL heeft de grenzen van de groei bereikt en al overschreden. Het draait nu over functie boven vorm want dat is efficienter, goedkoper en effectiever. Overigens, voor die houtbouw moet je bomen kappen, oerbosje voor duurzaamheid opofferen is geen goed plan maar circulair (in cirkeltjes rond) denken.

 9. Ed.

  Wat worden de huurbedragen voor de beide woonvormen?

 10. HenQ

  En, gemeente Utrecht, gaat u nog bijdragen aan fatsoenlijk vervoer in het weekend (trams?) en normale voorzieningen (betaalbare supermarkt?) of vizieloos torens bijbouwen en wensdenken dat de rest goed komt?

 11. Peter de V.

  @Baliekluiver: +1

 12. homie

  echte pareltjes; ahum
  https://www.jebber.nl/onze-projecten/

 13. Rob H.

  @HenQ: over beide gaat de gemeente niet.

 14. Massegast

  Namens de buitenlandse studenten: dank u wel voor deze nieuwbouw! We gaan er gretig gebruik van maken. En, btw, waarom is dit bericht niet in het Engels gebracht? Het lingua franca van de doelgroep.

 15. Wim

  Tsja. Utrechtse hoogbouw.
  Verdiepinkjes stapelen, en dat is het.
  Geen bekroning, geen hoogtebeëindiging.

 16. Joëlle

  @Koel Hoofd: de naam High Five is een verwijzing dat het het vijfde studentencomplex is op de Uithof, na Cambridgelaan, Bisschoppen, Casa en Johanna. Niet dat ie 5 torens zou krijgen.

 17. Len

  Komt er ook een supermarkt in de gevel?

 18. Bill

  Prima, nu nog wat gebouwen richting de 100 meter bij de Uithof, en zorg eens voor goede levendige plinten met veel voorzieningen in het gebied. Het zijn veel gebouwen die op zichzelf staan, en zo niet een harmonieus stedelijk gebied vormen.

 19. Statler

  @Paul@Koel Hoofd:
  houtbouw lijkt mij, zeker als het meer etages betreft, levensgevaarlijk in geval van brand.
  Als dan toch: de Markiezen eik voor vloerdragers of dakspanten? Bouw zo dicht mogelijk bij de bron van het benodigde materiaal.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 20. Binnenstadbewoner

  Die extra voorzieningen zullen ervoor zorgen dat het weer een hoge huurprijs zal worden. Dit type studentenstudio heeft een vergelijkbare huurprijs als een reguliere sociale huurwoning maar dan dus een studio.

 21. Bill

  @Statler: Houtbouw is meer brandvertragend en veiliger dan menigeen denkt, zelfs meer dan bij de nu gangbare bouwmaterialen bij hoogbouw. Kijk maar eens naar de documentaires met Andrew Waugh. Tegenlicht heeft er ook eens een docu over gemaakt.

 22. Ward

  Er wordt weer totaal de plank misgeslagen met het bouwen van studio’s. Studenten hebben behoefte aan sociaal en goedkoop wonen en willen niet weggestopt worden in 20m2 voor veel te veel geld. Zeker in een tijd waarin depressie en eenzaamheid onder studenten hoger is dan ooit.

  Stop met studio’s en bouw betaalbare studentenwoningen!

 23. Koel Hoofd

  @Statler
  Dit is een heel mooi hybride gebouw
  https://hautamsterdam.nl/nl/
  Echter, studenten zouden dat binnen 2 maanden compleet uitgewoond hebben.
  Parels voor de zwijnen….

 24. Statler

  @Bill:
  Dank. Ik ging op mijn gevoel af. Klopte dus blijkbaar niet.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 25. Statler

  @Koel Hoofd:
  Indrukwekkend. Besefte niet dat dit in hout mogelijk is.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 26. Paul

  Jammer dat er niet hoger wordt gebouwd. Hier in Kuala Lumpur doet men er niet moeilijk over. Meeste gebouwen zijn richting 45 verdiepingen. Dat scheelt enorm in grond gebruik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).