Vergunningen Utrechtse festivals Verknipt en Central Park werden onterecht verleend Vergunningen Utrechtse festivals Verknipt en Central Park werden onterecht verleend

Vergunningen Utrechtse festivals Verknipt en Central Park werden onterecht verleend

Vergunningen Utrechtse festivals Verknipt en Central Park werden onterecht verleend
Archiefbeeld Park Transwijk.
Omwonenden en de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunningverlening voor de Utrechtse fesitvals Verknipt en Central Park die in juni van dit jaar hebben plaatsgevonden. De gemeente heeft de bezwaarmakers nu in het gelijk gesteld.

Omwonenden en de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunningverlening voor de Utrechtse fesitvals Verknipt en Central Park die in juni van dit jaar hebben plaatsgevonden. De gemeente heeft de bezwaarmakers nu in het gelijk gesteld.

De stichting en de omwonenden maakten om verschillende redenen bezwaar tegen de vergunning die de gemeente verleende. Zo vreesden ze schade aan de groenvoorziening, te weinig tijd voor de broedvogelcontrole, parkeerproblematiek en een verminderde bereikbaarheid voor omliggende woningen. Ook zou er geen rekening zijn gehouden met de nabijgelegen kinderboerderij in Park Transwijk.

Op één punt zijn de bezwaarmakers nu door de gemeente in het gelijk gesteld. Het gaat daarbij om het geluidsplan dat door voor de vergunningsaanvraag is opgesteld. De gemeente heeft op basis van dit plan vastgesteld dat de festivals voldoen aan de geluidsnormen. In het geluidsplan ontbrak echter een meetpunt om het geluid te meten op honderd meter afstand van het festival. Dit meetpunt had wel in het plan opgenomen moeten zijn.

Na beoordeling van het bezwaar stelt de gemeente dat zij “op basis van dit geluidsplan niet heeft kunnen beoordelen of het evenement zou voldoen aan de geldende geluidsnormen”. De gemeente concludeert: “Naar aanleiding van het bezwaar weigeren wij de gevraagde omgevingsvergunning omdat wij niet kunnen beoordelen of de activiteit passend is binnen de goede ruimtelijke ordening.”

Mosterd na de maaltijd?

Zowel Verknipt als Central Park hebben echter al plaatsgevonden. Het besluit van de gemeente lijkt dus mosterd na de maaltijd. De beslissing kan echter wel invloed hebben op de vergunningverlening in de komende jaren, laat de Utrechtse Stichting tegen geluidsoverlast weten. Ook in de gemeenteraad is er aandacht voor het voorval. De fractie van Stadsbelang Utrecht noemt de gang van zaken een ‘grof schandaal’ en heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij vraagt zich onder andere af of de wethouder geluidsoverlast wel serieus neemt en wil weten hoe de wethouder herhaling wil voorkomen.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Le coq sportif

  Raar dat pas wanneer er bezwaar wordt gemaakt er blijkbaar echt goed wordt gekeken naar de vergunningsverlening voor dit soort festivals.

 2. Baliekluiver

  Het antwoord op de vraag van Stadsbelang Utrecht is al tijden bekend: de wethouder neemt geluidsoverlast (en alle andere vormen van overlast) absoluut niet serieus. Evenementen staan in Utrecht boven de wet en krijgen altijd het voordeel van de twijfel, totdat de rechter ingrijpt, zoals bij het Wilhelminapark. Het wordt tijd dat de wethouder zich aan de wet gaat houden!

 3. Pling

  ik woon er vlakbij, en die festivals gingen teringhard. dat hele dancefeest gebeuren in papendorp niks van meegekregen, terwijl je het daarvan juist zou verwachten..

 4. Anton Molenaar

  Wat een gejank om een paar festivals per jaar. Mensen moeten eens niet om het minste van het geringste zitten zeiken. Lekker door laten gaan die feesten. Ik hoor zelf ook die lage tonen dreunen als ik thuis zit met een festival in de buurt. Kan me er niet druk om maken en het duurt maar tot 23.00 uur.

 5. Wim

  @ Baliekluiver.

  Niets aan toe te voegen. Spot on.

 6. Johan

  @Baliekluiver
  Een en al bestuurlijk onvermogen. Het is een schandaal dat bij de gunning de eigen regels aan de laars gelapt worden.

 7. Henk

  Hier hebben we een mooi oud-Hollands spreekwoord voor en dat luidt: “Achteraf is een koe in z’n kont kijken”.

 8. G.H.

  @ Anton Molenaar

  Niets aan toe te voegen. Spot on.

 9. stefan

  Wij wonen kilometers verderop en ons huis stond letterlijk te trillen vanwege het lawaai. Fijn dat er nu een succesje is behaald met het bezwaar. Hopelijk volgend jaar minder overlast! Dit soort festivals passen niet in een overvolle stad en in de buitenlucht. Doe het ergens in de polder!

 10. Adriaan

  Kennelijk is er geen vast en geautomatiseerd stramien waarvolgens je gegevens voor een dergelijke aanvraag moet indienen. Ambtelijke foutjes worden gemaakt….
  Als je in dat trieste gebied woont, lijkt een festival op zijn tijd wat reuring te brengen, zo zou je het ook kunnen zien……

 11. Uuu

  @ Anton Molenaar

  Niks met gejank te maken. Hier wordt, en dat is aangetoond, de wet gewoon overtreden, door notabene de eigen ambtenaren/ wethouder/ festivalorganisatie. Terecht dat andere mensen daar boos over worden en naar de rechter stappen. De wet is er immers niet voor niets.

 12. WJM

  Denkt dit gemeentebestuur echt aan alle inwoners van Utrecht, ook aan de dieren en groenvoorziening, of alleen aan de jongelui die zonodig zoveel mogelijk maar moeten feestvieren?
  Vier feest met een koptelefoon op, zodat de omgeving géén last heeft van die herrie/bassen! En die feestvierders kunnen dan maar feestvieren en dansen zoveel als ze willen!!!
  Ben benieuwd welke festivalorganisatie hier eens serieus mee aan de slag gaat!

 13. JdV

  Glas plas en wethouder en ambtenaar blijft wie hij was. Tijd om vervolging van politici en ambtenaren op te nemen in de wet bij bewuste overtreding van de eigen regels. Moet u eens proberen als nukubu, gewoon iets doen zonder geldige vergunning.

 14. Deelauto

  Ze zullen nu wel 2 extra schedels gaan werven om het ambtelijk apparaat te bemensen door deze fout. Kwaliteit van ambtenaren blijft wel een dingetje

 15. Ben

  Vriendjes Politiek niets anders…..

 16. Sylvia

  Als ik het hier zo lees zijn de meeste reageerders waarschijnlijk nooit jong geweest.
  Jammer om een ander niets te gunnen. En waar geluidoverlast bij dit soort evenementen is ook heel erg afhankelijk van de wind.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).