Verhuizing Broese van Stadhuisbrug naar Neude lijkt af te ketsen | De Utrechtse Internet Courant Verhuizing Broese van Stadhuisbrug naar Neude lijkt af te ketsen | De Utrechtse Internet Courant

Verhuizing Broese van Stadhuisbrug naar Neude lijkt af te ketsen

Verhuizing Broese van Stadhuisbrug naar Neude lijkt af te ketsen
Broese Boekverkopers op de Stadhuisbrug. Foto: Arjan den Boer
Een eventuele verhuizing van boekhandel Broese lijkt van de baan. Broese zag een verhuizing naar het voormalig postkantoor aan de Neude wel zitten, maar had daarvoor een tegemoetkoming van een eventuele koper van het pand nodig. Dat lijkt er niet in te zitten.

Een eventuele verhuizing van boekhandel Broese lijkt van de baan. Broese zag een verhuizing naar het voormalig postkantoor aan de Neude wel zitten, maar had daarvoor een tegemoetkoming van een eventuele koper van het pand nodig. Dat lijkt er niet in te zitten.

Erik en Sandra van Doorn, eigenaren van Broese, zagen een mooie kans om te verhuizen naar het voormalig postkantoor aan de Neude toen ontwikkelaar ASR bij hun aanklopte. Het pand aan de Stadhuisbrug is van de gemeente en huisvest ook de bibliotheek. De bibliotheek verhuist binnenkort naar het voormalig postkantoor op de Neude. De gemeente wil het pand verkopen maar de nieuwe koper moet dan wel het huurcontract met Broese overnemen.

Van Doorn dacht de gemeente blij te kunnen maken met een vertrek uit het pand en heeft daarom de mogelijkheid tot verhuizing onderzocht. “De gemeentelijke politiek had als standpunt dat een pand zonder maatschappelijk doel zo snel mogelijk moet worden verkocht. Dat maakte de verhuisoptie aantrekkelijk. Maar nu blijkt dat de nieuwe coalitie niet meer hetzelfde uitgangspunt heeft.”

Maatschappelijke waarde

Verantwoordelijk wethouder Everhardt benadrukte eerder al dat een eventuele verkoop van het pand pas aan de orde is als het pand geen gebruikswaarde meer heeft. De wethouder zei rekening te houden met de maatschappelijke meerwaarde van historische panden en wees op het coalitieakkoord. Daarin staat dat het behouden van de beeldbepalende panden van de stad van belang is. Het pand aan de Stadhuisbrug is bovendien een Rijksmonument.

De wethouder deelde Van Doorn mee dat de verkoop wat de gemeente betreft niet zo’n haast heeft. Van Doorn: “We hebben veel kosten gemaakt om uit te zoeken of een verhuizing mogelijk is. De koerswijziging van de coalitie heeft ons wel verbaasd.”

Taxatie

Eerder kwamen Broese en de gemeente ook overeen om beide een taxatie van het pand te doen met en zonder boekhandel. Van Doorn: “De taxateur van de gemeente zegt dat het niet veel uitmaakt of de boekhandel wel of niet in het pand zit, wij kwamen uit op een miljoenenverschil. Dat vind ik wel erg vreemd.”

Van Doorn zegt dat er nog wel een gesprek met ASR gepland staat over een eventuele verhuizing. “We hebben ook de financiële middelen niet zomaar voor de verhuizing. Ik denk niet dat we er nog veel van mogen verwachten.”

Wel is Van Doorn blij dat de wethouder de relatie met de boekhandel zei te willen herstellen. “Die relatie was de afgelopen jaren niet zo goed, maar we blijven in gesprek. Ik denk dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat wij een goede bezetting van het pand zijn.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Herman

    De eigenaren van Broese spelen hoog spel. Toen zij het pand dreigde te moeten verlaten werd eer veel stampij gemaakt. De plek aan de stadhuisbrug was dermate uniek en belangrijk voor de stad, dat was de enige optie om te overleven.
    Ze hebben toen toch nieuw huurcontract gekregen en nu opeens lijkt er een andere plek te zijn waar ze heen willen. En de gemeente Utrecht mag bijdragen in de kosten.

    Beetje raar allemaal, die betere plek was ook bekend ten tijde van de dreigende huuropzegging, had toen meteen aangegeven weg te gaan. Nu wordt er eerst nieuw huurcontract afgedwongen en daarna wordt op grond van dat nieuwe huurcontract een bijdrage gevraagd.

    Broese is een mooie winkel en een aanvulling voor de stad, maar dit soort spelletjes zijn niet gewenst.

  2. Books

    Ah ah, Herman. Het ligt net wat anders. Broese had een doorlopend huurcontract dat de gemeente wilde opzeggen. Broese verzette zich hiertegen omdat ze toen geen goed alternatief hadden. Omdat de gemeente geen poot had om op te staan bleef het zoals het was: Broese op de Stadhuisbrug. Nu Broese wel een goed alternatief heeft, geeft de gemeente opeens niet meer thuis.
    Wonderlijk, maar overigens lijkt het me niet dat Broese hier erg rouwig om hoeft te zijn, de Stadhuisbrug is een absolute toplocatie.

  3. Dirk

    Inderdaad, gegokt en verloren en de gemeente gaat het bestaande contract nu uitzitten. Ik ben benieuwd hoe ze er over 5 jaar bijzitten met hun verouderde businessmodel, terwijl de aanloop van de bibliotheek ook verdwenen is.

  4. Rinke Doornekamp

    Ik zou het erg jammer vinden als Broese weg zou gaan bij de Stadhuisbrug.
    Een betere plek is haast niet mogelijk voor een boekwinkel. In het voormalig postkantoor op de Neude ben je één van de velen, het moet nog maar blijken of dat zo gunstig is.

  5. retailanalist

    Het ligt genuanceerder. Broese ging op zoek naar andere locatie omdat de gemeente het pand wilde verkopen en het maar zeer de vraag was of de nieuwe eigenaar niet liever meer huur betalende modewinkels dan een boekwinkel op deze plek zou willen hebben. Dat zorgde voor onzekerheid voor Broese en dus een afwachtende houding ten aanzien van de eigenlijk zeer wenselijke update van de winkel. De zekerheid van een 10-15 jarig huurcontract in een eveneens monumentaal pand, waar ze samen met de bieb een ‘literatuurpaleis” (parel voor de stad) kon maken, was voor Broese aantrekkelijk. Nu echter de gemeente het pand opeens niet meer wil verkopen, is inderdaad de Stadhuisbruglocatie weer een goede optie. Zeker als Broese daar de gewenste grotere winkel kan realiseren en meer zekerheid van vestiging voor de langere termijn.

  6. Luuk Upuuk

    Het is kennelijk iedere keer gedonder als de gemeente zich met de aan- en of verkoop van onroerend goed gaat bezighouden. Schoenmaker blijf bij uw leest.

  7. K.

    Helemaal eens met Rinke Doornekamp.. het gezegde ‘Oude bomen moet je niet verplaatsen’, is hier wel erg letterlijk van toepassing:)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).