Voorlopig nog geen methadonafgifte aan Wittevrouwenkade | De Utrechtse Internet Courant Voorlopig nog geen methadonafgifte aan Wittevrouwenkade | De Utrechtse Internet Courant

Voorlopig nog geen methadonafgifte aan Wittevrouwenkade

Voorlopig nog geen methadonafgifte aan Wittevrouwenkade
Protestborden bij de locatie waar de methadonafgifte moet gaan plaatsvinden. Foto: Robert Oosterbroek
Het verstrekken van methadon in het pand aan de Wittevrouwenkade in Utrecht is uitgesteld. De gemeente laat aan omwonenden weten dat de verantwoordelijke instelling Arkin niet de juiste vergunningen had voor de geplande bouw- en sloopwerkzaamheden.

Het verstrekken van methadon in het pand aan de Wittevrouwenkade in Utrecht is uitgesteld. De gemeente laat aan omwonenden weten dat de verantwoordelijke instelling Arkin niet de juiste vergunningen had voor de geplande bouw- en sloopwerkzaamheden.

Het verstrekken van methadon, dat nu nog gebeurt bij ‘De Stek’ aan de Van Sijpesteijnkade, zou vanaf april plaatsvinden op de Wittevrouwenkade. De gemeente laat nu weten dat dit pas in juni gaat gebeuren, er zijn problemen met de verbouwing.

Sloop en verbouwen

Er werd namelijk meer gesloopt en gebouwd dan er volgens de vergunning was toegestaan. Bij een inspectie bleek dat er ook op zolder gewerkt werd. Hier waren de binnenwanden en systeemplafonds verwijderd. Omdat het pand een rijksmonument is, had ook hiervoor een vergunning moeten zijn. Ook had Arkin een sloopmelding moeten doen bij de gemeente.

Op verzoek van de gemeente heeft Arkin inmiddels een sloopmelding gedaan. Dit betekent dat Arkin nu verder kan met de sloopwerkzaamheden en met de werkzaamheden waarvoor al een vergunning was: de verbouwing van de toiletgroepen.

Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de verbouwing van de toiletgroepen. Volgens landelijke regelgeving mag Arkin echter wel doorgaan met de verbouwing terwijl de gemeente deze bezwaren beoordeelt. De verbouwing van de zolder kan pas verder nadat Arkin hiervoor een vergunning heeft gekregen.

Doordat Arkin een tweede vergunning moet aanvragen, loopt de verbouwing vertraging op. Arkin zal daarom niet op 1 april verhuizen naar de Wittevrouwenkade. De verhuizing staat nu gepland op 15 juni.

Discussie

Naast de perikelen rondom de bouw kan de komst van de methadonkliniek op kritiek rekenen van een deel van de omwonenden. Er werden eerder al protestborden geplaatst tegen de verhuizing van de kliniek, enkele buurtbewoners zijn bang voor mogelijke overlast.

Ook is een Utrechter zelfs veroordeeld tot een geldboete van 500 euro voor opruiing over de verhuizing van de methadonverstrekking naar de Wittevrouwenkade. De man plaatste berichten op sociale media met opruiende teksten gericht op de methadonverstrekking. Hij riep hierin op wapens mee te brengen naar de informatieavond die de gemeente op 5 februari had georganiseerd over dit onderwerp.

3 Reacties

Reageren
  1. Arie Waijenberg

    Methadon verstrekking is gewoon uitgifte van medicijnen en niemand heeft het recht om iemand zijn of haar gezondheid te beletten. Overlast die het soms geeft is in handen van Arkin en die hebben hun eigen veiligheid en bewaking en daarbij een heel nauw contact met de politie. De buurt zal het aan niets ontbreken dat is al tientallen jaren zo ook op andere plekken midden in de stad, waar vroeger verstrekt werd. Utrecht is een van de grote steden in de randstad die verslaving het beste op orde heeft ook mede dank zij het Leger des Heils.

  2. JdV

    @Arie W. Als het gewoon verstrekken van medicijnen is waarom dan niet bij een apotheek en buiten openingstijden bij de apotheek van de huisartsenpost?

  3. Cor Nelis

    Wat ik me afvraag is of er vergunning is verleend voor het plaatsen van die protestborden? Of mag je in Utreg zomaar overal borden neerzetten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).