Verhuurder van deelbakfietsen Cargoroo blijkt gewoon om kopie van identiteitsbewijs te mogen vragen Verhuurder van deelbakfietsen Cargoroo blijkt gewoon om kopie van identiteitsbewijs te mogen vragen

Verhuurder van deelbakfietsen Cargoroo blijkt gewoon om kopie van identiteitsbewijs te mogen vragen

Verhuurder van deelbakfietsen Cargoroo blijkt gewoon om kopie van identiteitsbewijs te mogen vragen
Bron: Twitter André Pettinga
Het Amsterdamse deelbakfietsenbedrijf Cargoroo verzamelde niet onrechtmatig gegevens van de gebruikers, heeft de gemeente Utrecht laten weten. Het bedrijf mag dus gewoon vragen om een kopie van een identiteitsbewijs, omdat de gegevens verwerkt worden op een manier die voldoet aan de in de Europese Unie geldende normen.

Het Amsterdamse deelbakfietsenbedrijf Cargoroo verzamelde niet onrechtmatig gegevens van de gebruikers, heeft de gemeente Utrecht laten weten. Het bedrijf mag dus gewoon vragen om een kopie van een identiteitsbewijs, omdat de gegevens verwerkt worden op een manier die voldoet aan de in de Europese Unie geldende normen.

Sinds kort wil Cargoroo controleren of de gebruikers van de deelbakfietsen 16 of ouder zijn. Daarvoor moeten gebruikers een kopie van een identiteitsbewijs opsturen. De Utrechtse fracties van de VVD en PVV vragen de gemeente deze zomer om opheldering over die gang van zaken.

De partijen willen onder meer weten waarom Utrecht in zee gaat met een deelbakfietsverhuurder die ‘achteloos persoonsgegevens verzamelt’. Volgens het college voldoet het bedrijf echter aan de regels.

Cargoroo maakt voor de verwerking van persoonsgegevens gebruik van een derde partij, Onfido, dat voldoet aan de AVG-conforme gegevensverwerking binnen de EU. “Onfido beschikt over het hoogste niveau van gegevensbeveiliging en privacy accreditatie dat beschikbaar is voor een aanbieder van identiteitsverificatie”, aldus het college.

Communicatie

De invoering van de leeftijdsverificatie is kort geleden ingevoerd en volgens het college ook gemeld bij de gemeente. Het privacybeleid voor de gebruiker is daarna aangepast, maar tot voor kort was het nieuwe beleid voor gebruikers nog nergens te vinden.

Het bedrijf heeft het beleid voor de verwerking van persoonsgegevens dus wel afgestemd met de gemeente, maar de communicatie naar de gebruikers bleef achter. De gemeente geeft aan dat Cargoroo de communicatie inmiddels verbeterd heeft. Het nieuwe privacybeleid is te vinden op de website van het bedrijf.

Account

Mensen die de deelbakfietsen wensen te gebruiken, moeten een account aanmaken bij Cargoroo. De bakfietsverhuurder vraagt om persoonsgegevens. Een naam, adres en contactgegevens doorgeven, dat is toegestaan. Maar Cargoroo zou ook vragen om een kopie van een identiteitsbewijs. Dit mag niet zomaar, omdat er strenge regels zijn voor de verwerking van gegevens op identiteitsbewijzen. Dat komt onder meer doordat hier het burgerservicenummer op staat.

Cargoroo vraagt echter niet om het identiteitsbewijs vanwege het burgerservicenummer. Het bedrijf wil graag een leeftijdscheck van de gebruiker doen. Deze maatregel zou zijn ingevoerd vanwege misbruik of vernieling van de gele bakfietsen door jongeren.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het bedrijf verzamelde dus weldegelijk onrechtmatig zeer gevoelig persoonsgegevens van gebruikers, want het niet vermelden van een privacystatement maakt het per definitie onrechtmatig. De reden waarom is verder irrelevant. Het dient vermeldt te worden. Punt.

    In plaats van een aai over de bol van de gemeentemaatjes, dient hier dus een dikke boete door de AVG uitgedeeld te worden aan deze subsidieslurper. Bij de AVG werkt alleen weer maatje Aleid Wolfsen.

    Regels zijn er kennelijk om door politici, ambtenaren en subsidiemaatjes om gebroken te worden wanneer dit even uitkomt.

  2. Binnenstadbewoner

    Volkomen terecht dat dit bedrijf vraagt om een kopie Identiteitsbewijs. Deze Juizz urban arrow bakfietsen kosten nieuw rond de 5.000 euro. Dan wil je als verhuurder wel weten wie deze huurt in geval van diefstal of vernieling en verhalen van schade.

    Sowieso is het gebruikelijk om bij huur van gereedschappen/ voertuigen etc. om een kopie ID bewijs. Dit heb je al als je bij de Gamma een kamersteiger huurt. Als je niet wilt dat je ID gegevens worden ingevoerd of kopie moet je niet huren.

  3. Rob H.

    Een goud eerlijke ondernemer die creatief met de wet- en regelgeving is. Dat hoor je nou nooit!

  4. Theo

    Niet zo inconsequent, Scherpschutter. Dit bedrijf dient gewoon woekerwinsten te kunnen maken over de rug van consumenten. Als die hun ID niet willen delen, gaan ze toch lekker lopen?

    Persoonsgegevens zijn gewoon publiek bezit en als u vindt van niet dan moet u maar met een bivakmuts over straat. U en ik hebben niets te verbergen voor een goudeerlijke bakfietsenboer. Heren en dames van Cargoroo, ik wens u gouden bergen toe en hoop dat u ook een bakfiets met lekker walmende dieselmotor wilt produceren speciaal voor de vaste DUIC-reaguurders!

  5. JdV

    @scherpschutter: Niet heel scherp. Aleid werkt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), niet bij de AVG. Klopt dat de AP toezicht houd op de naleving van de AVG maar ze doen nog meer.

  6. Scherpschutter

    @Theo

    Een ‘bedrijf’ dat subsidie ontvangt is geen bedrijf, maar een stichting. Verder mist u overduidelijk weer eens het punt; namelijk dat een overheid zelf totale lak heeft aan de regels die ze anderen oplegt. De gemeente knijpt hier overduidelijk even een oogje dicht, omdat het hier een begunstigde organisatie betreft. Onacceptabel.

    @JdV

    Dank voor deze correctie. U heeft volkomen gelijk.

  7. Ab

    Het ontbreken van een correct privacystatement is niet een kwestie van ‘achterblijvende communicatie’. Daarnaast werd kopie met afgeschermd BSN nummer geweigerd (artikel AD 18-08-21). Dit bedrijf ging laks om met privacy van gebruikers. Wel mooi dat er nu zoveel bewustwording is dat dit nieuws is en niet meer geaccepteerd als normaal.

  8. Dorine

    HUURbakfietsen, he? Het is geen gedeeld bezit, het is gewoon huren en het ding staat “toevallig” vlakbij je huis in onze openbare ruimte.
    Ben voorstander van het gedeeld gebruik van dingen, en niet tegen betaling voor dat gebruik, maar wel tegen de benaming die de dingen te positief voorstelt.

  9. Speak Up

    Zoals wel vaker hebben de PVV en de VVD de ballen verstand van de regels. Niet zo vreemd. De PVV komt vooŕt uit de VVD.

  10. FD

    Huurbakfiets, er wordt niks gedeeld.

  11. Koel Hoofd

    Dit systeem is gebaseerd op vertrouwen, dat kan heel eenvoudig gemanipuleerd worden.
    Er is echt een reden dat er op schiphol MENSEN zitten die elk paspoort en bijbehorend menselijk hoofdje controleren terwijl ze met een oog de database in het schermje scannen voor meldingen….

    Mensen begrijpen echt niet wat privacy is anders dan ‘gemak en comfort’.
    Zelfs al verteld een CEO van een onderneming welke bij uitstek de privacy schend de gebruikers verteld dat de onderneming dat met opzet doet, krijgt deze een warm enthousiast applaus….

  12. Pee

    Je leest vaak dat persoonsgegevens van mensen worden doorverkocht of dat er via een data lek persoonsgegevens gestolen zijn .
    Dat doen ze niet voor niets dus kan er daadwerkelijk wel iets met die gegevens gebeuren.
    Met het Burgerservicenummer en bijhorende gegevens zijn ze in staat om je bank te plunderen en nog veel meer.
    Als men voor het verhuren van een bakfiets om een identiteitsbewijs vraagt an kan je die gewoon laten zien dus waarom moeten ze dan zo nodig een kopie hebben?
    Als het ze niet om het Burgerservicenummer te doen is waarom nemen ze dan geen genoegen met een kopie van het identiteitsbewijs waar het Burgerservicenummer onherkenbaar van is gemaakt.
    @Speak Up
    De PVV had het gewoon bij het goede eind of kan je niet lezen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).