Veritas en Roost kijken samen terug op onrustige avond in Park Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant Veritas en Roost kijken samen terug op onrustige avond in Park Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant

Veritas en Roost kijken samen terug op onrustige avond in Park Paardenveld

Veritas en Roost kijken samen terug op onrustige avond in Park Paardenveld
De eigenaar van Roost aan de Singel en studenten van Veritas zijn met elkaar in gesprek gegaan na de onrust in Park Paardenveld vorige week dinsdag. De video van een agent die een studente naar de grond werkt ging viral en er was veel ophef over de situatie. Er zijn gesprekken gevoerd tussen de partijen en die zijn goed verlopen. De studenten hebben excuses aangeboden.

De eigenaar van Roost aan de Singel en studenten van Veritas zijn met elkaar in gesprek gegaan na de onrust in Park Paardenveld vorige week dinsdag. De video van een agent die een studente naar de grond werkt ging viral en er was veel ophef over de situatie. Er zijn gesprekken gevoerd tussen de partijen en die zijn goed verlopen. De studenten hebben excuses aangeboden.

Vorige week dinsdag waren er ongeregeldheden in Park Paardenveld. Een groep studenten, waarvan er meerdere lid zijn van Veritas, zorgden voor overlast en de eigenaar van Roost aan de Singel werd uitgescholden. De gearriveerde politie greep in door de wapenstok te gebruiken en drie studenten te arresteren.

Roost en Veritas geven nu een gezamenlijke reactie waarin is te lezen dat er drie gesprekken zijn geweest. “De gesprekken zijn goed verlopen en beide kanten hebben het als zinvol ervaren om met elkaar in gesprek te gaan”, schrijven ze.

Het eerste gesprek vond plaats met de voorzitter, het tweede gesprek met de vertegenwoordiging van de betrokken groepen en het derde gesprek met de studenten van C.S. Veritas die betrokken waren bij de situatie in Park Paardenveld.

Ontoelaatbaar

Het bestuur van Veritas heeft een dag later contact gehad met de politie en de eigenaar van Roost aan de Singel. Toen werd gemeld dat er zou worden gesproken over het voorval ‘om bewustwording te creëren onder de studenten’. “Roost aan de Singel heeft aangegeven hoe zij de middag en avond hebben beleefd en waarom het voor de horecagelegenheid onontkomelijk was om de politie in te schakelen. De studenten hebben vervolgens hun excuses aangeboden en hebben ingezien dat hun gedrag ontoelaatbaar was”, is te lezen in de verklaring.

Het bestuur van de studentenvereniging schrijft: “Hoewel de gebeurtenissen in Park Paardenveld niet georganiseerd zijn vanuit C.S. Veritas, voelt C.S. Veritas zich wel verantwoordelijk voor het gedrag van haar leden. Vandaar dat C.S. Veritas dit ook zeer hoog opgenomen heeft. C.S. Veritas vindt het belangrijk dat alle betrokken studenten beseffen dat hun gedrag niet door de beugel kon.”

Iets terug doen

De vertegenwoordigers van verschillende groepen zijn op dit moment bezig om ‘een duidelijk bewustzijn van het ontoelaatbare gedrag te vergroten’ bij de studenten zodat in de toekomst dergelijke voorvallen niet meer zullen voorkomen.

De eigenaar van Roost, Sidney Rubens, heeft voorgesteld dat de studenten iets tastbaars terug kunnen doen. “Aangezien Roost aan de Singel graag een goed huisvader wil zijn voor Park Paardenveld en het groen wilt behouden, zal Roost aan de Singel een bijdrage doen aan een nieuw te planten boom in Park Paardenveld. Ook C.S. Veritas heeft besloten een bijdrage te leveren aan het planten van deze nieuwe boom om op deze manier iets terug te geven aan het park en de mensen die overlast hebben ervaren op 27 augustus.”

20 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Best netjes afgehandeld door Veritas. Zelf zou ik ook aanbieden een keer een middagje het veldje rondom Roost eens op te ruimen, ofzo. Ook goed voor de ‘bewustwording’ waar men het over heeft. Te veel jonge studenten begrijpen nog niet zo goed dat je je rotzooi achter je reet moet opruimen en niet laat liggen voor een ander.

 2. MJPD

  Bomen planten is natuurlijk altijd goed maar vreemd dat Veritas hier het boetekleed aantrekt. De studente was enkel lid van Veritas maar was niet in die hoedanigheid of vanuit Veritas daar aanwezig.

  Als elke overlastgever nou een boom gaat planten, dan hebben we binnen no-time een volledig regenwoud staan in Utrecht…. 🙂

 3. sven

  Inderdaad vreemd dat Veritas hier het boetekleed aantrekt. Er zijn in het verleden veel situaties geweest waarin een studentenvereniging een zekere mate van verantwoordelijkheid had, maar dat ze nu juist voor deze gelegenheid kiezen om zo openlijk door het stof te gaan verbaast me…

 4. BW

  @MJPD
  Ik begreep ik dat het geen officieel Veritas evenement was, maar wel een bijeenkomst van een dispuut. Beetje grijs gebied, maar dan is er wel degelijk een link met Veritas. Afgezien van de formele aansprakelijkheid heeft Veritas natuurlijk ook met de publieke opinie te maken en studentenverenigingen zitten doorgaans echt niet op dergelijk gedoe te wachten. Heb zelf nooit bij een vereniging gezeten, maar van vrienden weet ik dat daar echt wel op serieuze toon over overlast wordt gesproken, alleen giet wat drank in de dames en heren en niemand herinnert zich nog de afspraken. We’ve all been there… 😉

  Vind het overigens een keurige reactie van Veritas. Volgens mij kunnen ze niet heel veel meer doen, maar het zal ongetwijfeld niet voor iedereen voldoende zijn… 😉

 5. Brigitte

  Lukraak daar een boom planten is een merkwaardig idee.
  Paardenveld is een officieel beschermd Rijksmonument en onderdeel van de Historische stadswallen en Zocherplantsoen.
  De tijdelijke aanwezigheid van horeca is juist onderdeel van de studenten overlast en drukte die daar ontstaat in de zomermaanden. Alleen die ontsierende fietsenbende al. Door de aanwezigheid van toiletten, blijven in de zomer(avonden) de bezoekers op het gras langer hangen en kunnen zo blijven doordrinken.
  Haal de horeca uit het parkje en je krijgt een snellere doorloop en daarmee een normalisering van gebruik.

 6. bert

  Brigitte. Hou a.u.b op. Als bewoner van Wijk C vind ik Roost helemaal super!

  ”Haal de horeca uit het parkje en je krijgt een snellere doorloop en daarmee een normalisering van gebruik” De loop zit er ook goed in bij Lepelenburg met alle overlast, Roost zorgt juist voor een sociale controle waardoor het leefbaar en gezellig blijft

 7. Koel Hoofd

  Is dit de moderne vorm van de handel aflaten?
  Plant een boom en al uw overlast gevende zonden zullen worden vergeven…

 8. Rob H.

  Brigitte: zou je even kunnen laten zien waar staat dat Paardenveld een Rijksmonument is? Ik kan het namelijk niet vinden dat het zo is…

 9. Floor

  Gezien de situatie daar ter plekke zou ik voor een treurwilg gaan.!

 10. Bertje 030

  Ik mis de excuses naar de politie!?!?

 11. trol

  Tja Brigitte wat moeten we nu met die mening…overigens is het een vrij troosteloos stuk stad, dus de toevoeging van de horeca en dat mensen gebruik maken van het stukje gras is toch alleen maar prima. Wat een horror, gestalde fietsen en zittende (drinkende) mensen!! Verder wel de zooi opruimen….maar dat is voor de meeste mensen vrij lastig. En drankmisbruik gebeurt overal….

 12. Vincent Z

  Dat deel maakt absoluut geen onderdeel uit van het Zocherpark. Paardenveld Rijksmonument? Ik wist niet dat het een gebouw was. Je kunt een bepaald gebied op de erfgoedlijst plaatsen als beschermd stadsgezicht, daar staat Paardenveld niet op. Wellicht kan Ik Brigitte in herinnering brengen dat het deel waar Roost nu staat van recente datum is.
  On topic : Veritas heeft het netjes afgehandeld.

 13. Alain

  Ben erg blij met de reactie van Veritas. Het geeft aan dat die vereniging geleerd heeft van het gedoe rondom het Groningse Vindicat.

 14. Barend

  Ik ben het helemaal met Brigitte eens. Het is mij een raadsel waarom die stadsbeeldontsierende schroothouten hut daar maar mag blijven staan. Het lijkt erop dat de gemeente stilzwijgend deze tijdelijke situatie omzet in een permanente. En waarom, we hoeven toch niet overal in de stad horeca-hotspots te scheppen?

 15. mees kees

  Leuk dat Veritas ook excuses aanbiedt, maar die zijn feitelijk helemaal geen partij. Die volgelopen feutjes hadden zelf elke een boompje moeten aanbieden. Ben reuze benieuwd welk ‘cadeautje’ de politie hén heeft aangeboden.

 16. Jeroen

  @Berend, zonder die ‘schroothouten hut’ was het stadsbeeld daar namelijk zo mooi? Een kaal grasveld met een parkeergarage op de achtergrond, nee dat is echt wat we willen zien.

 17. Brigitte

  Veelzeggend, het ongeloof over de monumentale status van Paardenveld. Ik heb dit bewust even onder de aandacht willen brengen, omdat het gebied een halve eeuw lang in de vergetelheid en desinteresse heeft gestaan na de aanleg van de autoweg.
  Het Paardenveld heeft eeuwenlang een van de kernfuncties vervuld voor de stad Utrecht en daarom vind ik dat het nu weer een mooiere invulling verdient dan nu het geval is. Het concept bestemmingsplan (2015 alweer) en definitieve invulling gaan nog worden uitgewerkt in de komende jaren. Vandaar de tijdelijke status van de horeca.
  @  Vincent Z. Ook ondergrond of een gebied kan Rijksmonument zijn hoor. Mocht de twijfel je maar blijven achtervolgen, gewoon even informeren bij afd. Monumenten van onze gemeente, die kunnen je de meervoudige status die ik heb aangedragen bevestigen.

  En vwb. de dogreden ‘sociale controle’. Moeten we binnenkort, na de seizoensluiting van Roost, alert zijn op problemen die gaan ontstaan in het park? Worden er in het Griftpark of Wilheminapark horeca bouwsels neergezet voor de sociale controle?

 18. Rob Huibers

  @ Brigitte. Het Paardenveld een rijksmonument? Dat had misschien gekund. Maar het zou wel erg snel zijn, drie jaar na de aanleg van dit stukje singel, dat rond 1970 werd gedempt voor een stukje zinloze snelweg en in 2016 weer werd teruggebouwd. Op dit moment loopt de grens van rijksmonument Zocherpark/Singelgebied vlak langs het Paardenveld.

  @MJPD @Sven Misschien het Duic-stukje nog een keertje goed lezen?
  Veritas gaat helemaal niet door het stof. Ze doen iets heel slims door in een paar gesprekken de kou uit de lucht te halen en hun ontspoorde leden naar Roost te sturen om te zeggen dat ze het nooit meer zullen doen. Resultaat: iedereen weer opgelucht en de reputatie van Veritas gevestigd als vereniging die verantwoordelijkheid neemt. Knappe, stofvrije p.r. En dan ook nog een boom!

 19. Vincent Z

  Brigitte, het plan van Zocher voor een ringpark is alleen aan de Oostkant uitgevoerd. Zocherpark aan de westzijde is er sinds 2016 met de haren bijgesleept en niet historisch.
  Zoals eerder opgemerkt, het Paardenveld is volggebouwd met moderne architectuur. Wat is binnen dat gebied monumententaal, wat moet worden beschermd? Er staan daar geen Rijksmonumeten, misschien archeologisch erfgoed maar dat mag gewoon bebouwd worden. Ja Rijksmonumeten kunnen ook objecten en restanten zijn, maar leg uit waar het Rijksmonument van het Paardenveld is. Wellicht een historisch interessante plek dat je beter kunt inrichten maar kom niet met Rijksmonumenten en zogenaamde historische Zocherplantsoenen aanzetten als er geen sprake van is. Mocht het anders liggen : zeer benieuwd naar het Rijksmonument : graag bronvermelding en link.

 20. Vincent Z

  Oh en omdat je adviseerde om mijzelf beter te informeren. want ja, Paardenveld een Rijksmonument dat leek me wat gortig:Utrecht is binnen de Singel een Rijks beschermd gezicht (daar had ik het al over : geen monument maar beschermd stadsgezicht) behalve een stukje Noord Oost waaronder wijk C en het Paardenveld. Ben het wel met je eens dat in het bestemmingsplan rekening gehouden dient te worden met de historie van het gebied.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).