Het verkeer rond Utrecht loopt volledig vast door een ongeluk bij knooppunt Rijnsweerd op de A27, tijdens de dinsdagochtendspits. Meerdere voertuigen waren betrokken bij het ongeluk.
Op dit moment is de vertraging bijna een uur en staat er een file van 12 kilometer. Drie van de zes rijstroken zijn afgesloten. Eerder vanochtend liep de vertraging op tot 80 minuten en waren er vier rijstroken dicht.
Volgens Rijkswaterstaat is de vertraging fors. “We verwachten tot 11.00 uur de tijd nodig te hebben voordat we de rijstroken weer vrij kunnen geven op de A27”, schrijft Rijkswaterstaat op X. Op de foto’s is te zien hoe meerdere auto’s zwaar beschadigd zijn door het ongeluk.
Niet alleen op de A27 staat het daardoor vast, maar ook op de andere wegen in en om Utrecht en Nieuwegein. Raadpleeg de website van Rijkswaterstaat voor actuele informatie.
12 Reacties
ReagerenIk rijd daar regelmatig en merk dat het een gevaarlijk punt is. Er wordt vaak roekeloos gereden, en veel weggebruikers gunnen elkaar weinig ruimte. Naar mijn mening zouden camerabeelden moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd en wie verantwoordelijk is. Als de oorzaak ligt bij asociaal rijgedrag, zou het een goed idee zijn om de economische schade van de vertraging en de inzet van hulpdiensten te verhalen op de veroorzaker.
Super lastig daar om van rijbaan te verwisselen, borden 80m/pm zouden voor mij heel fijn zijn, als je van de linker baan😝 de andere baan moet, wat een drama daar+
Wat er vaak op dit punt er vergelijkbare knooppunten gebeurt, is dat er direct rechts van de blokmarkering veel te hard wordt gereden terwijl er mensen invoegen vanaf links van de markering. Als je niet heel goed oplet heb je zo’n hardrijder tegen je aan.
Dit gebeurt echt zó vaak op precies die plek. Gelukkig is er brede steun voor de verbetering van de weg door het ontvlechten van de verkeersstromen daar. Aan de slag, mensen!
eens met Robin…..
Mee eens, Robin. Ik rij er dagelijks en zie hetzelfde. Wat me vooral opvalt, is dat veel automobilisten niet lijken te beseffen dat het weefvak ruim een kilometer lang is. Het gros van de bestuurders meent in de eerste honderd meter na het begin van de blokmarkering al van baan te moeten wisselen, waardoor al het achteropkomende verkeer in de remmen moet.
Rij rustig door, wacht rustig een gaatje af en wissel dan van rijstrook. Rijkswaterstaat zou er ook eens een borden neer kunnen zetten om duidelijk te maken hoeveel afstand er nog beschikbaar is voor in-uitvoegen. Ik ben ervan overtuigd dat wegverbreding in de tunnelbak helemaal niet nodig is als bestuurders de beschikbare ruimte eens wat beter gaan benutten.
Mensen kunnen ook na vele decennia oefenen en zelfs met behulp van rijhulpsystemen nog steeds niet ritsen….
Kennelijk is ‘uit je doppen kijken’ nog steeds te veel gevraagd?
Helemaal mee eens Theo
helemaal mee eens Theo, mensen voegen te snel in met een te lage snelheid,
als mensen met 80 a 90 km per uur gaan invoegen moet iedereen vol in de remmen wat dikke files en ongelukken veroorzaakt.
is echoey een van mijn grootste ergernissen als je moet remmen omdat iemand te snel met te lage snelheid en zonder te kijken invoegd.
davrkom zij de invoegstroken ook zo lang zodat je eerst snelheid kan maken voor in te voegen.
Ik heb daar onlangs met een lekke band op een klein stukje vluchtstrook gestaan. Snelheidsbeperking en een rijbaan afgekruist.
Kon mijn ogen niet geloven. In plaats van 70 reden velen met zeker 120 over het afgekruiste wegdeel.
Met gevaar voor eigen leven moest de hulpdienst proberen mijn auto daar weg te krijgen.
Het is onvoorstelbaar hoe a-sociaal weggedrag sommigen ten toon spreiden. We leven inmiddels in een maatschappij van ikke- ikken en de rest kan stikken.
@ De Vaal
Wat een nare ervaring.
Volgens sommige reageerders hier – die verwijzen naar een alternatief voor de verbreding van de bak bij Amelisweerd – kunnen er nog meer rijbanen bij in de bak en kan de vluchtstrook ook verdwijnen, zodat er geen strook van 12 meter van het bos bij Amelisweerd hoeft te worden gekapt om de bak te verbreden.
Wat een gehuilebalk hier. Alle mensen of zij fietsen of autorijden, zij gaan allemaal voor het maximale persoonlijke voordeel. De fietsparkeerellende in de binnenstad laat dat zien, de idioot lange winkelwagen rijen bij het terugzetten laten dat zien, het parkeren op invalidenparkeerplaatsen laten dat zien.
Dat beheersen, dat inperken, kan alleen door de meest veilige inrichting van de Openbare Ruimte te kiezen. De infra structuur moet zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Met de Rijksplannen voor het splitsen van de A27/A28 wordt daarin voorzien.