Verkeer rond Utrecht helemaal vast door boerenprotest | De Utrechtse Internet Courant Verkeer rond Utrecht helemaal vast door boerenprotest | De Utrechtse Internet Courant

Verkeer rond Utrecht helemaal vast door boerenprotest

Verkeer rond Utrecht helemaal vast door boerenprotest
Foto's: Bas van Setten
Het boerenprotest van woensdagochtend levert veel vertraging op voor overig verkeer. Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag al voor flinke vertraging, maar het protest is groter dan gedacht.

Het boerenprotest van woensdagochtend levert veel vertraging op voor overig verkeer. Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag al voor flinke vertraging, maar het protest is groter dan gedacht.

De trekkers rijden naar De Bilt nabij het RIVM. De boeren demonstreren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Het protest is in De Bilt op het terrein van honkbalvereniging The Wombats bij Sportpark Weltevreden.

Meetmethode RIVM

De boeren zijn het niet eens met de gebruikte meetmethode tijdens het stikstofonderzoek van het instituut. Uit dat onderzoek bleek dat de agrarische sector verantwoordelijk is voor 40% van de schadelijke stikstofneerslag. De demonstranten gaan rond het middaguur richting Den Haag.

29 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Kijk die wolken met fijnstof eens op de foto’s!
  Begrijp die boeren niet dat ze zitten te muggenziften over cijfers van het RIVM.
  Of de uitstoot nu 40 of 4% is het is en blijft uitstoot en dat moet stoppen.
  Het gaat om het idee dat er achter zit.
  Laten we vlees eten behandelen zoals wij dat hebben gedaan met roken.
  Vlees eet verbod in openbare gebouwen, bedrijfsrestaurants en horeca dan lossen we al veel stikstof op.
  We moeten streven naar een vleesvrije generatie in 2030.

 2. Scherpschutter

  Uitstekend! Het RIVM heeft in meerdere opzichten simpelweg fraude gepleegd. Zo heeft ze een statistische methode gehanteerd die nota bene onder de geldende Nederlandse wetten niet eens meer gebruikt mag worden (omdat ze valse resultaten oplevert) en hingen de RIVM meestations op zijn zachtst uitgedrukt op wel heel dubieuze plaatsen.

  Go boeren! Aanpakken die handel! Want de opdrachtgever van het RIVM gaat dit uiteraard niet doen. Die zijn waarschijnlijk al weken bezig met het begraven van de enige werkelijke vervuiling in dit hele verhaal…

 3. Joris

  Zo’n 20-30 jaar geleden zouden de boeren na zo’n tocht met een spons en emmertje water de insecten van hun voorruiten moeten verwijderen…

 4. B

  @scherpschutter Wat is je bron hiervoor? En wat zou het RIVM hiermee te winnen hebben?

 5. MJPD

  @Scherpschutter
  Enkel vanuit zolderkamers is er schijnbaar nog sympathie voor de acties van de boeren.

 6. De count

  @MJPD, denk dat de sympathie wel wat verder gaat dan alleen de zolderkamer, alleen bereikt dat de geitenwollen GL/D66 bubbel in utrecht niet. Eerst fatsoenlijk onderzoek, transparante onderzoeksmethodologie en aannames, etc etc, dan pas conclusies. Precies zoals op de universiteit wordt aangeleerd aan de mensen in de bubbel. Daarna nadenken over een gerichte aanpak van het probleem en doorpakken.

 7. Hadjememaar

  Ik wil het even opnemen voor het RIVM. Het is een volstrekt a-politieke organisatie met vooral zorgvuldige wetenschappers die hun werk zo goed mogelijk proberen te doen en geen enkel belang hebben bij de uitkomst van hun onderzoek. Van de 40 meetpunten zijn er twee discutabel en de meetpunten zijn niet eens de enige meetmethode die gebruikt wordt voor het meten van stikstofneerslag in de natuurgebieden. Het meten zou zorgvuldiger kunnen, maar dat zal aan de uitkomst van het onderzoek weinig veranderen.

  De stikstofuitstoot moet omlaag, dat staat wel vast. Het boerenbedrijf zorgt voor de helft van de stikstofuitstoot in ons land. Het is onvermijdelijk dat de boeren gaan bijdragen aan een oplossing. Over de manier waarop kunnen we het nog hebben.

 8. Hans

  20-30 jaar gelden waren de tractoren zo groot als een personenauto….

 9. Harry

  Het probleem met de stikstofmetingen is een papierenprobleem. Stikstof en CO2 is de basis waar alle plantjes op groeien. Dus alle plantjes, bomen, groenten, fruit, tarwe, mais, aardappelen, suikerbieten zijn dolblij met het Stikstof en CO2.

  Het verminderen hiervan betekent de onderdrukking van voornoemde plantjes.

  En onderdrukking willen we niet!

 10. Theo

  Ga nou maar terug naar school, Harry. Je geeft keer op keer aan dat je het probleem niet begrijpt (of niet wilt begrijpen).

  Tijdens een watersnoodramp zou je waarschijnlijk ook staan roepen dat het allemaal niet uit maakt “want plantjes hebben toch ook water nodig, dat leerde ik op de lagere school al!”

 11. Wim

  Is er al gemeten hoeveel Stikstof uitstoten, en bij de riool zuivering vrijkomt.
  Wat willen we daar aan doen met de 18.000.000 mensen die in Nederland rondlopen en er komt meer bij.
  Wij zijn het dichtstbevolkte land in Europa en Zitten hutje mutje. Dus accepteer gewoon dat het neerdaalt en daardoor nutteloze zandvlakte weer begroeien.
  Misschien een idee voor de Sahara om daar eens flink wat stikstof naar toe te brengen.

 12. cas

  @ Hadjemaar, waarom willen ze dan hun rekenmethode niet vrijgeven? Zijn de wetenschappers ergens bang voor? Kloppen de metingen dan wel/niet, is de gehanteerde methode niet representatief? Of zitten er teveel aannames is?

 13. Theo

  @ Cas

  De rekenmethodes van het RIVM *zijn* openbaar. U kunt ze gewoon zelf doornemen, als u dat wilt. Zie de Twitter van Peter Kuipers Munneke voor de url.

 14. Martin

  Het wordt tijd dat de overheid gaat ingrijpen op deze het land en levens van Nederlanders ontregelende acties. De boodschap is inmiddels wel duidelijk hoor.

 15. G.H.

  @Cas: Waar haalt u dergelijke nonsens vandaan? Het RIVM heeft alles openbaar online staan.

 16. Koel Hoofd

  De wetenschap weet ondeugdelijke meetmethodes en achterlijke achterhaalde theorien te ondervangen met de term ‘voortschrijdend wetenschappelijk inzicht’. Dat betekend dat men alleen fouten gaat oplossen wanneer andere mensen ze er keihard op wijzen dat ze fout zitten. Dat kan een hele slimme wetenschapper zijn (daarvoor is de academische wereld als theoretisch eiland bedoeld) maar ook derden.
  Intussen heeft de wetenschap wel de boel wel goed vernaggeld. Want Nederland zit op slot omdat de politiek niet zonder wetenschap kan, activisten de politiek met ondeugdelijke wetenschap (kennis die nog onvolledig is) om de oren slaan en anders wel naar de rechter gaan.
  Intussen hebben de boeren wel een keihard punt: zonder boeren geen eten. Ik voeg daar aan toe: geen eten is geen mensen.

  Bij een ander artikel las ik achterlijke opmerkingen dat in WW2 boeren de arme verhongerende stedelingen in 44/45 oplichten door ze grof te laten betalen voor eten. Dat heet nou marktwerking, goud is geen flikker waard als je honger hebt want goud kan je niet eten. Maar de eieren van een kip gevoerd met graan wel. Echter, boeren doen er heel lang over om eten te produceren (dieren en planten moeten groeien) en hebben nieuwe dieren en nieuw zaad nodig om weer meer eten te maken.
  En dat in een tijd waarin voedsel, dus dieren en zaadjes, niet alleen in Hollandse steden maar in heel Europa schaars was, distributiekanalen compleet op hun gat lagen en de oorlog nog volop bezig was. Die stedelingen moesten blij zijn dat er boeren waren die ze nog eten gaven want dat ging direct ten koste van productie van eten (voor die stedelingen) in de toekomst. Ook al hadden ze geen wisselgeld voor kostbare diamanten en gouden sierraden waar die verhongerende stedelingen heel graag afstand van wilden doen om maar een volle buik te hebben.

 17. René

  En dan moeten de boeren vandaag op de terugweg ook nog langs TNO, dat (helaas) bevestigt dat Nederland by far de grootste stikstofproducent en -exporteur van Europa is!
  https://nos.nl/l/2306387

 18. Nina

  Dat de boeren verantwoordelijk zouden zijn voor 40% (…..) van de stikstofuitstoot, zou mij ernstig doen twijfelen aan mijn rekenmethode.

  @Hadjememaar
  De directeur van het RIVM heb ik vandaag in een video horen zeggen dat hij door het Ministerie is gebeld en n.a.v. dat telefoontje zijn belofte aan de protesterende boeren om op het podium te blijven staan na zijn toespraak in Bilthoven heeft moeten verbreken. Hij zei nog iets als dat hij ook bazen heeft waar hij naar moet luisteren. Ik weet niet of dit a-politiek is.

 19. Toine Goossens

  @Cas,

  Inderdaad alles staat on line. Dus ook de berekeningen van het RIVM dat de Nederlandse boeren hun uitstoot met 64% hebben verminderd.

  Dat is ook waar reaguurders op Cas. Maar hoe kan de neerslag in Natura 2000 gebieden toenemen als de uitstoot zo sterk afneemt? Dat staat niet op de websites van RIVM en CLO. Het gaat lang duren voor we daar een antwoord op krijgen.

  Zolang dat antwoord er niet is, zijn de boeren onschuldig. Dat is een basisprincipe in het Nederlandse recht.

  Zie mijn post elders voor de verwijzing naar de website van CLO.

 20. Hans

  Uitspraak van een der protesterende boeren, onlangs vernomen op Radio 1: ‘Ik ben het er niet mee eens en daarom heeft het RIVM geen gelijk.’ Een doordenkertje.

 21. Ger

  Hoe is het eigenlijk met de zure regen van 10 jaar geleden?

 22. JDVtje

  @Scherpschuttertje, ik vind het vervelend voor je maar kun je jezelf eerst goed informeren voordat je weer onzin verkoopt. Lees je eerst eens in: https://nos.nl/l/2306387

 23. G.H.

  @Ger: stukken minder, dankzij supranationale afspraken. Goed voorbeeld van succesvol beleid.

 24. Lauk

  Het lijkt mij goed om onderscheid te maken tussen kringloopboeren en de grote agro-ondernemers die per hectare veel meer stikstof uitstoten, met achter hen veevoer en kunstmestfabrikanten en -distributeurs die veel te verliezen hebben bij reductie van de veestapel. Niet alles op een hoop gooien. En houdt goed in de gaten wie welke belangen dient. Vgl. Yvonne Jaspers die romantische boerenidylles ondersteund, maar intussen Profarma (veevoeders e.d.) achter zich heeft staan. Nederland let op uw zaak en uw emoties; die worden ruim bespeeld…

 25. Toine Goossens

  Die is 20 jaar geleden opgelost Ger, maar het geheugen van mensen is zwak en voor velen zeer selectief. De waan van de dag domineert en vertrouwen kn de toekomst bestaat niet meer.

 26. Frits

  @De Count,
  Ik denk eerder dat het te maken heeft met jouw FVD/PVV-bubbel.

  Hier in VVD-gebied worden de boeren inmiddels redelijk uitgekotst. Zoals “arme boer” Arjen, die oproept tot totale anarchie en even 165.000 euro subsidie vangt.

  Het binnenrijden van een huis van democratie.

  Een poging tot doodslag op onschuldigde voorbijgangers.

  Inrijden op een politiepaard (het zijn toch dierenvrienden?)

  Verkeersregels aan de laars lappen (waar zijn nu de agenten uit Amsterdam, die zo dapper de klimaatactivisten in de cel hebben geworpen?) .

 27. Stronk

  Ach ja , veeboeren en varkenshouders op industriële schaal.
  In de 18de eeuw vonden we slavenhandelaar ook een respectabel beroep.
  Gelukkig hebben we ons tegenwoordig ethisch wat verder ontwikkeld.
  En die ontwikkeling qua ethiek gaat gelukkig gewoon verder,
  over 100 jaar kijken we met afgrijzen naar onze huidige agro-industrie en vragen we ons af hoe men dit ooit kon goedpraten 😉

 28. Nina

  We moeten niet vergeten dat Natura 2000 gebieden geen werkgelegenheid bieden.

  Als de boeren in Nederland hun bedrijf moeten stoppen, heeft dat – los van het drama voor de boer en zijn gezin – enorm grote gevolgen voor de economie in ons land. Melkfabrieken, vervoerders, slachthuizen, de verpakkingsindustrie; het zijn maar een paar voorbeelden van bedrijven die geraakt worden en waar mensen hun baan zouden verliezen.

  Daarnaast eet ik liever lokaal (lees: in Nederland) geproduceerde producten. Groente, vlees, eieren, kaas, melk, fruit, brood; allemaal gaan importeren? Kom op, zeg. Volgens mij slaan we door.

 29. Scherpschutter

  @JDV’tje 18:26

  Ja, met u eens. Ronduit schokkend dat TNO aangeeft dat het de schuld van het RIVM niet is dat ze geen deugdelijke metingen kunnen doen omdat er geen budget is….

  Pijnlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).