Verkeerde cijfers over klimaatdoelen in begroting gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Verkeerde cijfers over klimaatdoelen in begroting gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Verkeerde cijfers over klimaatdoelen in begroting gemeente Utrecht

Verkeerde cijfers over klimaatdoelen in begroting gemeente Utrecht
In de begroting van 2017 van de gemeente Utrecht staan verkeerde cijfers. Zo lijkt het nu alsof de gemeente haar klimaatdoelen flink naar beneden heeft bijgesteld, maar in werkelijkheid gaat het om verkeerde cijfers.

In de begroting van 2017 van de gemeente Utrecht staan verkeerde cijfers. Zo lijkt het nu alsof de gemeente haar klimaatdoelen flink naar beneden heeft bijgesteld, maar in werkelijkheid gaat het om verkeerde cijfers.

Nu is te lezen dat de doelstelling om in het jaar 2030 30 procent minder CO2 uit te stoten is bijgesteld naar 8 procent. Ook is de toename van duurzame energiebronnen van 20 procent teruggebracht naar 8 procent. De gemeente Utrecht laat echter weten dat deze cijfers niet juist zijn: “Dat zijn uiteraard niet de goede cijfers”, laat gemeentewoordvoerder Eefje Nienhuis weten. “We weten niet precies hoe die er zijn gekomen. Het zijn ingewikkelde stukken; het gaat vaak door de organisatie heen. Als je iets heel vaak herschrijft met verschillende auteurs, dan weet je op een gegeven moment niet meer waar het is fout gegaan.”

De gemeente Utrecht heeft haar klimaatdoelen niet naar beneden bijgesteld, maar houden de ambities voor het jaar 2030 aan. “Of het een realistisch doel is, dat is een ander gesprek. Het wordt heel hard werken, maar daar zijn we ook heel hard mee bezig.”

Tien elektrische bussen
Zo kondigde de gemeente vandaag aan dat komend voorjaar buslijn 1 van U-OV volledig elektrisch is. Buslijn 1 loopt vanuit Overvecht, door de binnenstad naar Hoograven (en andersom). Voor de buslijn heeft Qbuzz tien elektrische bussen aangeschaft. Bij de Vechtsebanen in Overvecht en op de stadsbusstalling aan de Europalaan wordt hiervoor oplaadpunten aangelegd.

De nieuwe elektrische bussen zijn onderdeel van het plan Zero Missie OV. “Het is de ambitie van de provincie Utrecht om in 2028 het regionaal openbaar vervoer volledig schoon te hebben, met geen uitstoot van uitlaatgassen.”

5 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  “Als je iets heel vaak herschrijft met verschillende auteurs, dan weet je op een gegeven moment niet meer waar het is fout gegaan.”
  Maak jezelf niet belachelijk, is het werkelijk zo’n chaos?

  Daar heeft Word een mooie functie voor, die heet ‘Wijzigingen Bijhouden’.
  Zie je precies wie wat doet.

 2. Anneke Wensing

  In een antwoord op schriftelijke vragen hierover, laat de wethouder weten dat de doelen technisch niet haalbaar zijn en moeten worden gezien als stip aan de horizon. Dat betekent dus dat je je ambitie loslaat. En dat blijkt ook wel als je denkt dat je het met 10 elektrische bussen gaat redden. Wat nodig is, is een gedegen plan, met haalbare doelen, die passen binnen de wereldwijd afgesproken klimaatdoelen, en een bijbehorend budget. Daar is op dit moment geen sprake van.

 3. bureaulesswatts.nl

  Ook al wordt de gehele provincie utrecht volgelegd met zonnepanelen en volgeplant met windmolens : de stroom voor elektrische bussen zal altijd voor maximaal 70 % – theoretisch – , maar meer realistisch : 90 % van gasgestookte of kolen gestookte centrales blijven komen. Dat komt omdat de zon ‘s nachts meestal niet schijnt en als het regent ook al niet. Totaal maar 1000 uur per jaar van de 8760 dat we stroom nodig hebben . Windmolens vangen wind gedurende 2000 uur per jaar. Dus de uitstoot van de gezamenlijke bussen wordt hoogstens met 10 tot 30 % verminderd. Ook in 2028 en ook in 2050, want de zon zal niet langer gaan schijnen en de wind niet langer gaan waaien .

 4. Henri Koopman

  10 elektrische bussen? Doet me denken aan de elektrische bierboot en cargohopper die het Actieplan Luchtkwaliteit in 2009 van vooruitstrevende franje moesten voorzien! Er zijn nog nooit zoveel parkeerplaatsen voor sjoemelauto’s bij gekomen als onder dit college! Schone lucht? Niet in #Adelaarstraat #WillemvanNoortstraat #Kaatstraat #Oudenoord #Weerdsingel ondanks 25 jaar praten!

 5. Kees Truijens

  Anneke, je reactie is helder en afdoende. Gemeente Utrecht, ga hier nu echt iets aan doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).