Catharinakathedraal aan Lange Nieuwstraat op nominatie voor verkoop | De Utrechtse Internet Courant Catharinakathedraal aan Lange Nieuwstraat op nominatie voor verkoop | De Utrechtse Internet Courant

Catharinakathedraal aan Lange Nieuwstraat op nominatie voor verkoop

Catharinakathedraal aan Lange Nieuwstraat op nominatie voor verkoop
De Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Foto: Google Maps
Er wordt gesproken of de Sint Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat verkocht moet aan het Museum Catharijneconvent. Dat blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht.

Er wordt gesproken of de Sint Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat verkocht moet aan het Museum Catharijneconvent. Dat blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht.

Riet Blom, de vicevoorzitter van het samenwerkingsverbond van Utrechtse katholieke gelovigen, bevestigt dat er over gesproken wordt, maar benadrukt: “We zijn er nog lang niet. Er moet nog veel gebeuren voor dit daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Elke parochie bestaat uit een aantal kerken. De Sint Catharinakathedraal en de Sint Augustinuskerk vallen onder dezelfde parochie. De drie parochies in Utrecht hebben jaarlijks een ‘enorm’ begrotingstekort, aldus Blom. “Dan moet je beslissingen nemen. In eerste instantie moet je dan denken aan gebouwen en onkosten, zoals salaris”, vertelt Blom. “Dat zijn de grootste kostenposten voor de parochies.”

‘Met alleen ouderen is de kerk over 10 jaar ook niet meer leefbaar’

“Dan zet je de verschillende aspecten van beide kerken op een rijtje. Hoe vitaal is de gemeenschap? Hoe staat het met de vrijwilligersgroepen en de leeftijdsopbouw, want met alleen maar ouderen is de kerk over 10 jaar niet meer leefbaar. Hoe zit het met de onderhoudskosten, eventueel verbouwingen en de bereikbaarheid. En komen er veel (potentiële) bezoekers langs? Als je alles bij elkaar optelt dan blijkt dat de Sint Catharinakathedraal een stuk duurder is dan de Sint Augustinuskerk op de Oudegracht”, vertelt Blom.

Catharijneconvent

Voordat het zover is moet er eerst een koper zijn. Er zijn momenteel al gesprekken gaande met het Museum Catharijneconvent, maar of zij het kunnen en willen kopen is nog niet duidelijk. “Pas als zij zeggen dat ze de kerk willen kopen gaan we naar de bisschop. Vervolgens moet het aan de heilige stoel, oftewel Rome, worden voorgelegd. En als ze in Rome positief zijn over het voorstel gaat er nog een rechtelijk proces gevoerd worden”, aldus Blom.

Dit gebeurt in de vorm van een hoorzitting die ruim van tevoren wordt aangegeven, zodat gelovigen zich goed kunnen voorbereiden. Hier kunnen gelovigen vragen stellen aan het kerkbestuur. Pas daarna kan de kerk verkocht worden.

Directeur Marieke van Schijndel van Museum Catarijneconvent: “Het is een ingrijpend besluit voor beide partijen. Belangrijk in dit verhaal is dat zowel de kerk als het museum deel uitmaken van hetzelfde middeleeuwse kloostercomplex. Wij zijn nu eerst uitvoerig aan het onderzoeken of beide gebouwen samengetrokken kunnen worden. Bovendien hebben we verbouwd om 100.000 bezoekers te huisvesten, terwijl we vorig jaar 150.000 bezoekers hebben ontvangen. We zijn aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om in de kerk stukken uit het museum tentoon te stellen. Verder moeten we onderzoeken of we de lasten van langjarige exploitatie kunnen dragen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Peter Haars

    De St. Augustinuskerk wordt sinds de restauratie van 1979 al voor de tweede maal grondig gerestaureerd. Deze kerk moet elke 20 jaar opnieuw worden geschilderd en constructief is zij absoluut veruit de mindere van de al 500 jaar solide oude St. Catharinakathedraal, die sinds de restauratie van 1955-1965 pas in 2009 groot onderhoud nodig heeft gehad.
    De St. Augustinuskerk is slechts een waterstaatskerk uit de 19e eeuw die alleen kan bogen op een monumentale facade. Het exterieur van de zijwanden en het priesterkoor stellen architectonisch werkelijk TOTAAL NIETS voor. En zo’n kerk wordt genomineerd om kathedraal te worden!
    Over kapitaalvernietiging gesproken. In 2003 heeft de St. Catharinakathedraal een verbouwing van de altaarruimte, compleet met een nieuw altaar en een nieuwe sacramentstoren ondergaan, alles in het kader van het 150 jarig bestaan als kathedraal.
    De St. Catharinakathedraal is gebouwd als een forse bakstenen klooosterkerk, waarvan het koor vanaf 1468 – 1529 is gebouwd t.b.v. de Karmelieten. Op last van Karel V moesten de Karmelieten plaats maken voor de Johannnieters, die de kerk met een schip in Brabants gotische stijl voltooiden. Onze kathedraal is de laatste gotische kerk en de meest oostelijk gelegen kerk in ons land die deze Brabantse invloed samen met Paushuize vertoont.
    De St. Catharinakathedraal is dus vooral als KLOOSTERKERK gebouwd. Dit verklaart ook het ongewoon diepe priesterkoor.
    Dat deze kerk zou moeten sluiten is vooral de VOORKEUR van het kerkbestuur en Kardinaal Eik die reeds meermalen te kennen heeft gegeven zich eigenlijk te schamen voor zijn ‘bescheiden Kathedraaltje’. Wanneer men zich hiervoor schaamt, komt met de keuze voor de St. Augustinuskerk wel van de REGEN IN DE DRUP!
    Het zeer kleine priesterkoor van de St. Augustinuskerk kan bovendien op hoogtijdagen en bij priesterwijdingen niet eens voldoende plaats bieden aan de vele geestelijken die dan het priesterkoor bevolken.
    Voor de stad Utrecht vind ik dit werkelijk een diep treurige ontwikkeling en een vrij impulsieve en ondoordachte keuze.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).