Verkoop panden Hardebollenstraat wil nog niet lukken | De Utrechtse Internet Courant Verkoop panden Hardebollenstraat wil nog niet lukken | De Utrechtse Internet Courant

Verkoop panden Hardebollenstraat wil nog niet lukken

Verkoop panden Hardebollenstraat wil nog niet lukken
De Hardebollenstraat in Utrecht
Het is de gemeente nog niet gelukt om de panden in de Hardebollenstraat te verkopen. De inschrijving liep tot 13 oktober, maar er kwam geen enkele geldende bieding binnen. De gemeente wil nu de inschrijfprijs gaan verlagen.

Het is de gemeente nog niet gelukt om de panden in de Hardebollenstraat te verkopen. De inschrijving liep tot 13 oktober, maar er kwam geen enkele geldende bieding binnen. De gemeente wil nu de inschrijfprijs gaan verlagen.

De gemeente probeert de dertien voormalige prostitutiepanden in de Hardebollenstraat te verkopen en ziet het liefste dat de panden aan één eigenaar of dat de panden als clusters verkocht worden. De panden zijn verdeeld in vier clusters.

De peeskamers gingen in september de verkoop in. Nu de inschrijvingstermijn voorbij is, blijkt dat er maar een partij is geweest die de panden wilde kopen, maar het bod bleek onder de minimale inschrijfprijs van 4,9 miljoen euro te liggen.

Toch is er volgens de gemeente wel voldoende interesse, maar zouden de partijen aangegeven hebben dat zij niet aan de minimale inschrijfprijs kunnen voldoen. De potentiële kopers menen te weinig te kunnen verdienen aan de panden. Dit zou komen omdat er veel geïnvesteerd moet worden in de renovatie van de panden, de huidige huurders huurbescherming genieten en dat de bedrijfsruimten erg klein zijn.

De verkopende makelaar verwacht dat de procedure kansrijk is bij een verlaging van de minimale inschrijfprijs. In overleg met de taxateur en de verkopende makelaar gaat de gemeente daarom een nieuwe minimale inschrijfprijs bepalen en de procedure nog eens overdoen. Het gevolg is wel dat de verkoop van de panden niet meer dit jaar afgewikkeld kan worden.

14 Reacties

Reageren
  1. Gerda

    Het probleem is de corruptie en innige band met de vastgoedwereld.

    Hoezo aan 1 gegadigde verkopen en hoezo de prijs verlagen. Zodat strakjes weer 1 vadtgoedpartij alle macht heeft daar in de buurt, voor een appel en een ei?

    De gemeente speelt op deze manier ook nog vastgoedspeculatie in de kaart.

    Waarom niet verkopen aan particulieren die er graag een fijn buurtje van willen maken?

  2. Margaretha

    Gerda ik ben het volkomen met u eens. Gemeente zou de panden moeten verkopen aan particulieren zodat het weer een mooie woonstraat wordt. Of verkopen aan een woningcorporatie om het geschikt te maken voor sociale huurwoningen.
    Helaas vindt Gemeente Utrecht geld veel belangrijker dan zorgen voor een stad waarin mensen graag wonen.

  3. Luuk86

    Mooie panden voor wat kleine startups!

  4. Karla

    Laat dat verkopen maar even, ik vind het nu een leuke straat met unieke winkeltjes. Horeca is er al genoeg om de hoek; deze winkeltjes worden steeds schaarser. Graag verkoop aan particulieren die deze buurt willen opleuken zonder horeca.
    (www.anderehorecaplanutrecht.petities.nl voor diegenen die ook vinden dat er wel genoeg horeca is in de Voorstraatomgeving en de hele binnenstad)

  5. BdV

    Ik ben het er ook mee eens. Waarom clusters? Waarom mogen gewone particulieren alleen van afstand toekijken hoe de grote partijen bepalen hoe ze hier niet te weinig aan kunnen verdienen? Rustig afwachten wat we hier nu weer voorgeschoteld krijgen?

  6. Dirk

    Margaretha 25/10/2017 – 15:59
    “Helaas vindt Gemeente Utrecht geld veel belangrijker dan zorgen voor een stad waarin mensen graag wonen.”

    Dit is een bizarre conclusie als je bedenkt dat ze deze voormalige prostitutiepanden juist opgekocht hebben om de buurt beter te maken.

    Tip: als je bang bent om niet gehoord te worden, gooi dan niet een ongenuanceerde stelling erin waarin je de motieven van mensen of organisaties afkraakt, maar stel op een redelijke manier iets aan de orde door een alternatief voor te stellen of een vraag te stellen (zoals Gerda hierboven doet). Misschien leer je dan ook nog eens wat over hoe de wereld in elkaar zit.

  7. maarten van den oever

    Het bericht zoals hier geplaatst legt het probleem niet helemaal juist uit. De moeilijkheid van de grote verbouwingskosten wordt goeddeels verklaard doordat de panden niet kadastraal en evenmin juridisch of bouwtechnisch gesplitst zijn. Als gevolg daarvan bestaat er geen zekerheid van huurinkomsten voor de koper. Om die huurinkomsten toch te behouden moet dus voor alle panden omgevingsvergunningen worden aangevraagd. In de regels voor omgevingsvergunningen staan regels voor bouwhoogtes, waar de panden niet aan voldoen. In de regels voor oppervlakte van de gemeente staan oppervlaktematen voor woningen waar de appartementen vaak niet aan voldoen. Als gevolg daarvan zullen alle roosteringen omhoog moeten, alle ramen verplaatst en alle deuren verplaatst , en wordt het aantal woningen verminderd, etc, etc. Een enorm bouwproject dus, zonder enige zekerheid dat de gemeente die bouwvergunningen ook geeft.
    Dat is het probleem.

  8. Katja

    Gewoon per pand verkopen, waarom de hele straat in één keer ?

  9. blm

    Sluit me aan bij Luuk86 en Katja, gewoon per pand verkopen, en leuk voor start-ups of unieke concepten… en geef bewoners de kans om hun huis te kopen! En laat dat eenheids-idee vallen. Geef creativiteit de ruimte.
    Maar eea wel tegen markt conforme prijzen, want het gaat wel om gemeenschapsgeld, ons geld dus.
    De gemeente is voor en van bewoners.

  10. Kees

    Dus eerst heeft de makelaar de gemeente afgezet voor meer dan 6 miljoen en nu vind hij de marges te klein voor zijn toekomstige klanten (dubieuze advies- en verkooprol heeft deze makelaar) en bedondert hij de gemeente door de verkoopprijs te verlagen voor de gemeente, waardoor de gemeente er 2 miljoen bij inschiet, maar de toekomstige klanten van de makelaar kunnen deze panden dan met meer marge verkopen en verhuren (lage aankoopkosten hoge doorverhuur/ doorverkoop kosten) en in een korte tijd erg rijk worden? Begrijp ik dat nu goed?

  11. Toine Goossens

    Ha dag @Kees, o pardon Jansen.

  12. Arnold

    Samenzweringstheoreticus Kees ziet overal complotten en dus ook hier. Moeilijk leven met dat wereldbeeld lijkt me.
    On topic: de gemeente heeft een vermogen geinvesteerd om de buurt terwille te zijn en de prostitutie uit te kopen. Dat de gemeente zijn investering terug wil verdienen is niet meer dan logisch. Nu dat niet lukt door verkoop in een keer is het inderdaad onbegrijpelijk dat de verkoop niet gewoon per pand gebeurt.

  13. Rob

    Dat is 375.000,- per stuk inclusief huurders en achterstallig onderhoud…. er wordt nog steeds genaaid ?

  14. kees

    Grappig altijd. De manier om mensen weg te zetten; maak er een complotdenker van. Achteraf blijkt dat de critici vaak/ heel erg vaak gelijk hebben, maar dan is het al te laat.

    Wat dat met dit onderwerp of artikel te maken heeft is mij een raadsel, maar het zijn feiten dat grote projectontwikkelaars, vaak/ bijna altijd, goedkoop gemeentegrond in hun bezit krijgen. Grond die in wezen van ons allemaal is. Echter, de gemeente verkoopt de grond vaak onder de marktwaarde en de projectontwikkelaar, vastgoedonderneming kan naar hartenlust en makkelijk winst maken achteraf, door panden voor een erg hoge prijs te verkopen of te verhuren. Katjingkatjing.

    Hoe denk je dat, nu Kleppierre, zo makkelijk aan een hele stadswijk heeft kunnen komen, waar zij nu de boel dicteren.

    Dat lijkt met de verkoop van deze panden nu ook aan de hand. De verkoopprijs moet nu al met bijna 2 miljoen zakken, want de aankopende partijen lopen te miepen. Kennelijk kunnen ze niet genoeg verdienen. Hebzucht is toch echt een zonde, maar goed. Het probleem zou opgelost zijn als de panden aan welwillende particulieren verkocht worden, dan kun je gewoon de marktprijs vragen. Bekijk welke plannen voor het buurtje/ straatje zij hebben en neem dat mee in de verkoop. Klaar is kees.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).