Verlenging van het terrassenseizoen en uitstel betalingen; gemeente Utrecht helpt ondernemers | De Utrechtse Internet Courant Verlenging van het terrassenseizoen en uitstel betalingen; gemeente Utrecht helpt ondernemers | De Utrechtse Internet Courant

Verlenging van het terrassenseizoen en uitstel betalingen; gemeente Utrecht helpt ondernemers

Verlenging van het terrassenseizoen en uitstel betalingen; gemeente Utrecht helpt ondernemers
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht gaat bedrijven, ondernemers, zzp’ers en winkeliers in de stad helpen die vanwege de coronacrisis in de problemen komen. Zo wordt gekeken of het terrassenseizoen kan worden verlengd en wordt er coulanter omgesprongen met belastingen.

De gemeente Utrecht gaat bedrijven, ondernemers, zzp’ers en winkeliers in de stad helpen die vanwege de coronacrisis in de problemen komen. Zo wordt gekeken of het terrassenseizoen kan worden verlengd en wordt er coulanter omgesprongen met belastingen.

De maatregelen zijn volgens de gemeente een aanvulling op de regelingen die eerder door het kabinet bekend werden gemaakt. Wethouder Klaas verschuure zegt dat de Utrechtse economie sterk is en tegen een stootje kan. “Maar de coronacrisis treft onze lokale economie in het hart. Deze crisis vraagt om ongekende steunmaatregelen.”

Zo krijgen huurders van panden die in handen zijn van de gemeente uitstel van betaling en worden andere vastgoedeigenaren opgeroepen hetzelfde te doen. Ook wordt er coulant omgesprongen met de betaling van de gemeentelijke belastingen zoals de ozb, toeristenbelasting en waterschapsheffingen.

Bijstand

Zelfstandigen komen eerder in aanmerking voor bijzondere bijstand. Zo wordt er bijvoorbeeld niet meer gekeken naar het inkomen van de partner of het eigen vermogen. Ook wordt de afhandeling van de aanvraag versneld van 13 naar 4 weken. De gemeente hoopt dat er woensdag een vereenvoudigd formulier is waarmee een aanvraag kan worden ingediend.

Veel evenementen zijn vanwege de coronacrisis afgeschaft. De gemeente Utrecht zegt te werken aan een compensatieregeling voor de kosten die de organisatoren al hebben gemaakt. Het gaat dan met name om kleinere en wijkgerichte evenementen.

Terrassenseizoen

Voor hotels wordt de toeristenbelasting aangepast en voor horecaondernemers wordt gekeken of het terrassenseizoen kan worden verlengd tot na september. Winkeliers mogen tot slot zelf bepalen welke openingstijden zij hanteren.

“Met deze maatregelen willen we de Utrechtse ondernemers door de crisis heen helpen. Verder zien we gelukkig ook veel initiatieven in de stad van ondernemers en van inwoners om elkaar te helpen en er het beste van te maken. Dat is heel mooi om te zien”, zegt Verschuure.

6 Reacties

Reageren
  1. Paulus Mooij

    Het verbaast mij dat mensen gebruik blijven maken van winkelmandjes en karren! Die dingen zijn een mogelijke bron van besmetting! Gebruik gewoon je eigen lege tas!

  2. Wim

    Paulus juist die tas is een bron van infectie de kar is voor de 1.5m afstand

  3. Jan van Hassel / Boekhandel - antiquariaat Aleph

    “Zo krijgen huurders van panden die in handen zijn van de gemeente uitstel van betaling en worden andere vastgoedeigenaren opgeroepen hetzelfde te doen”

    Aan uitstel van betaling hebben wij ondernemers niet zo veel. Hoe moeten we dat straks ophoesten? Afstel of een behoorlijke korting zou beter op z’n plaats zijn: de huurprijs wordt steeds gebaseerd op de traffic, en die is momenteel nagenoeg nihil, dus iedere cent huur is meegenomen voor onze vastgoedeigenaren. Het kan toch niet zo zijn dat iedereen last heeft van deze crisis, en dat deze groep gevrijwaard wordt?

  4. Peet

    Meeste vastgoed voor horeca is in handen van vastgoed particulieren, die hebben ook hun personeel en kosten
    Aflossingen etc
    Die willen ook brood op de plank
    Als de horeca langer dan 5 weken dichtblijft
    Staan er in de zomer veeeel horeca te koop of te huur
    En we zijn nog maar aan het begin,,,stilte voor de echte grote storm
    Ik wens uw allen veel sterkte!!!
    Brhhhh

  5. Koel Hoofd

    @ Jan van Hassel
    Hetzelfde geld voor de leningen welke ondernemingen als hulp worden aangeboden, ook die moeten een keertje terugbetaald worden.

    Dus: hoe gaat de consument op deze crisis reageren? Wat gaan die doen als de crisis voorbij is? Dat is de belangrijkste economische vraag van deze crisis.
    Bij de vorige crisis bleek dat men het online bestellen massaal had omarmd omdat het zo goedkoop was (want functioneel is het niet, wel een beproeving voor geduld). Het gevolg was echter wel een massa slachting onder retailers waardoor nu de horeca elkaar de stad uit concurreert. Die horeca is nu verplicht dicht en terrasbezoek is afhankelijk van het weer. Men komt er nu achter dat zelf koken en boodschappen laten thuisbezorgen het goedkoopste is. (opvallend, die dure bio/eco/vegan producten in de super worden niet gehamsterd) Wat hangt ons nu boven het hoofd als corona crisis en recessie voorbij is?

  6. Supportyourlocals

    Dit is geen hulp bieden, dit is de problemen vooruitschuiven voor ondernemers

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).