‘Verloren vertrouwen - lessen uit de Utrechtse asbestzaak’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Verloren vertrouwen - lessen uit de Utrechtse asbestzaak’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Verloren vertrouwen – lessen uit de Utrechtse asbestzaak’

‘Verloren vertrouwen – lessen uit de Utrechtse asbestzaak’

Veen Media publiceert vandaag het boek ‘Verloren vertrouwen – lessen uit de Utrechtse asbestzaak’. Daarin analyseert communicatiespecialist ir. Remco de Boer hoe een doorsnee renovatieproject in Kanaleneiland deze zomer kon uitgroeien tot een van de meest geruchtmakende asbestzaken van de afgelopen decennia. 

Op zondag 22 juli 2012 werden na de vondst van asbest zo’n driehonderd inwoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland geëvacueerd, van wie een aantal onder dwang. Al snel daarna bleek uit officiële verklaringen dat het risico ten gevolge van het asbest verwaarloosbaar klein was geweest. Toch nam juist ná de ontruiming het wantrouwen tegen de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros alleen maar toe. Nog altijd wil een grote groep bewoners niet naar de wijk terugkeren. In ‘Verloren vertrouwen’ wordt duidelijk hoe het zover kon komen: hoe het vertrouwen in Mitros al een tik kreeg voordat het asbest vrijkwam en hoe bij de evacuatie de fout werd gemaakt om bewoners geen feitelijke, inhoudelijke informatie te geven. Ook wordt beschreven hoe ná de ontruiming door een gebrek aan openheid, en zelfs het achterhouden van informatie, het vertrouwen in de gemeente en Mitros steeds verder afbrokkelt. De lezer kijkt onder meer door de bril van een asbestexpert die zich al tijdens de evacuatie verbaast over het gebrek aan informatie over de besmetting. Duidelijk wordt ook hoe journalisten de grootste moeite hebben om zelfs op de simpelste vragen antwoord te krijgen. En in het hoofdstuk ‘Ontredderd’ wordt de arts gevolgd die de geëvacueerde bewoners vijf dagen lang in de hotels bijstaat.

Remco de Boer is eigenaar van De Boer communicatie – techniek & wetenschap, commentator bij technologietijdschrift De Ingenieur, columnist bij Cobouw en sinds kort columnist bij Delft Integraal, het wetenschappelijke magazine van de TU Delft. Eerder dit jaar publiceerde hij het boek ‘Over communicatie en andere ongemakken’. In de betrekkelijk korte tijd (drie maanden) dat hij aan het boek over de asbestcrisis werkte, analyseerde hij de openbare informatie van de gemeente Utrecht en Mitros en de mediaberichtgeving over de zaak, en sprak hij met meer dan twintig betrokkenen, onder wie asbestdeskundigen, journalisten en gemeenteraadsleden. Als bijlagen zijn onder meer overzichten van de mediaberichtgeving en van de belangrijkste rapporten opgenomen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).