Vermoedelijk 550 Utrechtse gezinnen slachtoffer in toeslagenaffaire Vermoedelijk 550 Utrechtse gezinnen slachtoffer in toeslagenaffaire

Vermoedelijk 550 Utrechtse gezinnen slachtoffer in toeslagenaffaire

Vermoedelijk 550 Utrechtse gezinnen slachtoffer in toeslagenaffaire
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Naar schatting zijn zo’n 550 Utrechtse gezinnen gedupeerd in de zogenoemde toeslagenaffaire. De belastingdienst heeft al 236 van die huishoudens in beeld.

Naar schatting zijn zo’n 550 Utrechtse gezinnen gedupeerd in de zogenoemde toeslagenaffaire. De belastingdienst heeft al 236 van die huishoudens in beeld.

Volgens de belastingdienst zijn zo’n 22.000 Nederlandse gezinnen gedupeerd omdat zij ten onrechte zijn bestempeld als fraudeurs met kinderopvangtoeslag. Vele ouders zijn daardoor in financiële problemen gekomen. Het kabinet heeft inmiddels besloten dat deze gezinnen gecompenseerd moeten worden voor ‘zowel de onterechte terugvorderingen als andere geleden schade’.

PZB

De 236 Utrechtse gezinnen die al in beeld zijn bij de belastingdienst krijgen nu een persoonlijke zaak behandelaar (PZB) toegewezen. “Deze PZB gaat in gesprek met het gezin en onderzoekt welke financiële compensatie kan worden verstrekt en welke hulp er nodig is”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

De gedupeerde gezinnen hebben vaak een jarenlange strijd gevoerd met de belastingdienst. Deze inwoners hebben volgens de gemeente een groot wantrouwen opgebouwd tegen de overheid.

“Om het vertrouwen weer op te bouwen, is het van belang dat we zorgvuldig te werk gaan en adequate ondersteuning bieden die volledig aansluit bij wat de inwoner nodig heeft.”

Loket

Nog niet alle gedupeerden zijn dus in beeld. Om het voor deze gezinnen makkelijk te maken om contact op te nemen, wordt in Utrecht een telefonisch loket geopend.

“Als iemand aangeeft geholpen te willen worden, dan is het van belang dat aansluiting vlot kan plaatsvinden.”

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dit is toch niet te geloven. De overheid heeft gezinnen verwoest, mensenlevens de grond in gedreven en totale wanhoop veroorzaakt onder een enorme groep mensen (en uiteraard getracht haar eigen falen te verdonkeremanen)…en dan nog…en dan nog(!) komt de proactiviteit van deze organisatie niet verder dan “eeeuhhh, ja, geen idee wie de slachtoffers zijn, maare eehhh, we openen wel een telefonnummertje”.

  Dit zal het vertrouwen wel herstellen in de overheid ja. LOL! Het zou je verzekeraar maar zijn zeg..

 2. Kadoendra

  De slachtoffers hebben een geluk bij een ongeluk want doordat zij een grote groep vormen wordt de ernst van de zaak nog schokkender.

  Het zal je als eerzame burger maar gebeuren, jarenlang een criminele overheidsorganisatie op je dak!

 3. Toine Goossens

  Ik ben erg blij dat DUIC hier aandacht aan besteed. De manier waarop de afdeling Toeslagen van de belastingdienst met mensen is omgegaan is walgelijk. Ik bedoel natuurlijk in strijd met alle grondbeginselen en rechtsbescherming die Nederlandse burgers dienen te ontvangen. Deze affaire doet de Nederlandse rechtsstaat op haar grondvesten schudden. Alles waar u van dacht dat het in Nederland goed geregeld was, is met voeten getreden.

  Het schrijnende in dit dossier is dat blijkt dat Nederland opnieuw met een klassenstrijd is geconfronteerd. Ik heb al regelmatig het elitair denken van hoog opgeleide Nederlanders over de laag opgeleiden aan de kaak gesteld. Dit slaat alles. Rigide medewerkers van de belastingdienst hebben goedgekeurd dat medeburgers met een laag inkomen/opleiding een andere behandeling kregen dan Nederlanders met een hoge opleiding/inkomen.
  Op een Kafkaiaanse wijze hebben ‘overheidsdienaren’ blijk gegeven van de macht die zij over burgers uit kunnen oefenen.

  Dank zij de fanatieke inzet van 2 2e Kamerleden, Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) is deze aantasting van de rechtsstaat openbaar geworden. DUT66 en SlinksGroen waren in geen velden of wegen te bekennen.

  Lees hier de inleiding die Pieter Omtzigt op 2 oktober hield en gruwel mee hoe Nederlanders met een hoge opleiding anders worden behandeld dan het ‘klootjesvolk’. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat dit in Nederland plaats heeft kunnen vinden.

  https://socialechristendemocratie.nl/2020/10/02/de-onbetrouwbare-overheid/

 4. Géénstijl @Utrecht

  Ik snap überhaupt niet dat dit systeem nog altijd werkt,totaal fout systeem en er zijn nóg nooit zoveel mensen gedupeerd door een overheidsdienst.
  Afschaffen deze toeslagen vd belastingdienst is het beste lijkt mij.

 5. Bart

  Voor wie niet direct in een tunnelvisie wil belanden en een breed achtergrondartikel wil lezen hierbij een verwijzing: https://decorrespondent.nl/10628/tienduizenden-gedupeerden-maar-geen-daders-zo-ontstond-de-tragedie-achter-de-toeslagenaffaire/639394285772-bed98f31

 6. Koel Hoofd

  Dat hele toeslagen systeem had nooit ingevoerd mogen worden, dat is tegen advies wel gebeurd.
  Maar ja, domme betweters overschreeuwen altijd een goed advies.
  En het gewone volk draait voor dat domme elitaire denken op.
  Gelukkig zijn er nog mensen als Omtzigt en Leijten, daar draait een democratie op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).