Vernieuwd Domplein officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant Vernieuwd Domplein officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant

Vernieuwd Domplein officieel geopend

Vernieuwd Domplein officieel geopend
Wethouder Geldof bekrachtigt de rechten van de Utrechters op het Domplein op de rug van de page van Keizer Hendrik V. Foto: Floris van Bodegraven.
Herrezen van de dood overhandigde de middeleeuwse “Keizer Hendrik V” de rechten van het vernieuwde Domplein aan wethouder Kees Geldof (VVD). 

Herrezen van de dood overhandigde de middeleeuwse “Keizer Hendrik V” de rechten van het vernieuwde Domplein aan wethouder Kees Geldof (VVD). 

De “keizer” arriveerde te paard op het plein, begeleid door een stadsomroeper in middeleeuwse kledij, en sprak het “volk” vanaf de entree van het Academiegebouw toe. Keizer Hendrik de vijfde gaf Utrecht in 1122 haar stadsrechten.

Met een streek van de pen verklaarde de wethouder het Domplein zaterdagochtend officieel voor geopend, waarmee het plein officieel weer is teruggegeven aan de Utrechters. Het plein is sinds eind 2016 opnieuw bestraat, waarbij de contouren van de eerdere kerken en het Romeinse fort weer in de straatstenen te zien zijn.

Wethouder Geldof nam speciaal de tijd om de twintig stratenmakers te bedanken die met de hand de vele stenen van het plein hebben gelegd. “Dit is de plek waar we toeristen en gasten ontvangen, feest vieren en herdenken”, aldus Geldof.

Op het plein is zaterdag een kleine markt opgezet, waar de verschillende aspecten van 2000 jaar Domplein te zien zijn. Zo kunnen geïnteresseerden hun beiaardiervaardigheden testen, beeldhouwen of rondleidingen volgen. Uiteraard zal ook de Domtoren haar klokken laten horen.

1 Reactie

Reageren
  1. Dick

    Waar in dit nieuwsbericht geen aandacht aan wordt gegeven is dat het evenement rond de opening van het vernieuwde Domplein niet mogelijk zou zijn geweest zonder de inspanningen van de negen vrijwilligersorganisaties die op, rond en onder het Domplein actief zijn. Het gehele programma is door vrijwilligers georganiseerd. Er zijn op zaterdag 2 september zo’n 80 vrijwilligers bezig geweest om de bezoekers van het Domplein een breed scala aan activiteiten aan te bieden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).