Vernieuwde roeiaccommodatie De Driewerf officieel geopend - De Utrechtse Internet Courant Vernieuwde roeiaccommodatie De Driewerf officieel geopend - De Utrechtse Internet Courant

Vernieuwde roeiaccommodatie De Driewerf officieel geopend

Vernieuwde roeiaccommodatie De Driewerf officieel geopend
De verbouwde accommodatie De Driewerf werd gisteren geopend (Foto: URV Viking)
De Driewerf, de roeiloods van de drie Utrechtse roeiverenigingen in Hoograven, is in een nieuw jasje gestoken. Zaterdag werd het opgeknapte gebouw aan het Merwedekanaal officieel geopend.

De Driewerf, de roeiloods van de drie Utrechtse roeiverenigingen in Hoograven, is in een nieuw jasje gestoken. Zaterdag werd het opgeknapte gebouw aan het Merwedekanaal officieel geopend.

Het opknappen van de accommodatie was een veelbesproken maatregel, en ging in het voorjaar van 2018 van start. De Driewerf wordt door de Utrechtse studentenroeiverenigingen Triton en Orca en roeivereniging Viking gebruikt als roeiloods. Door de groei van het aantal leden van de drie verenigingen was de accommodatie te klein geworden. Ook was het gebouw toe aan modernisering en verduurzaming, gezien de torenhoge stookkosten.

Op het dak van De Driewerf zijn nu zonnecollectoren en een zonneboiler geplaatst. Deze energieconstructie zorgt voor een jaarlijkse besparing van honderden kubieke meters aardgas voor de douches. In de zomerperiodes kan volledig op zonne-energie worden gedoucht.

Ruim honderd jaar geleden werd de roeiloods van Viking geopend in aanwezigheid van het bestuur van Triton. “Nu zitten alle roeiers al tientallen jaren in één pand en werken we goed samen”, zegt Viking-voorzitter Nieske Castelein. Het gebouw aan het Merwedekanaal biedt ruimte voor ruim 2500 Utrechtse roeiers.

Opening

Wethouder Maarten van Ooijen en diverse leden van de gemeenteraad hebben het vernieuwde gebouw zaterdagmiddag geopend. Bij de opening van De Driewerf waren drie generaties roeiers betrokken. Daarmee willen de clubs duidelijk maken dat roeien ook een breedtesport is. Het oudste ere-lid van Viking (88) roeide samen met drie leden van de verschillende roeiverenigingen naar het vlot voor De Driewerf om het vernieuwde gebouw officieel te openen.

De drie verenigingen zijn blij met de nieuwe faciliteiten. “Het gebouw is verbeterd en verduurzaamd”, vertelt Triton-voorzitter Paul Beele. “We hebben er extra ruimte in ons krachthonk bij, waardoor we efficiënter kunnen trainen. Ook hebben we nu meer ruimte in onze zaal en keuken.” Orca-voorzitter Bart Vollebergh vult hem aan: “Voor ons zijn de bestuursruimtes verbeterd en we zijn erg blij met de energiebesparing die we gaan merken. We hebben nu ook een betere toegang naar het water en naar de loodsen toe.”

Meerdere problemen

Met het opknappen van de accommodatie zijn niet alle problemen van de drie roeiverenigingen opgelost. De roeiverenigingen zijn al lange tijd in gesprek met de gemeente over de drukte op het Merwedekanaal, waar vooral in de zomer veel pleziervaart zorgt voor hinder bij trainingen. Een verhuizing had lange tijd de voorkeur, maar een plan voor een nieuwe roeibaan op de Uithof ging niet door. Wedstrijdroeiers van Triton en Orca weken eerder uit naar een tijdelijke locatie op het Merwedekanaal bij Vianen.

6 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Mooi gebouw, lekker groot, alleen mogelijk wat weinig roeiwater.

  Is ook niet zo’n probleem, die 2.500 leden zitten vooral aan de bar, daar is het echte roeileven.
  Fiets dagelijks langs de Merwede en zie zelden meer dan 10 boten op het water.

 2. Nore Asscher

  Herman fietst kennelijk de hele dag heen en weer langs het kanaal 🙂 Het is onomstreden dat het Merwedekanaal voor recreatieve én wedstrijdroeisport niet langer voldoet. De plannen voor meer pleziervaart-lokaties maken het er alleen maar slechter op.
  De drie roeiverenigingen krijgen nog geen fractie van de de subsidies die voerbal, hockey en sportverenigingen in de stad krijgen. Het zou de gemeente Utrecht dan ook sieren als ze niet alleen maar mooie plaatjes van roeiers in hun folders zetten, maar ook serieus meewerken om een alternatief roeiwater bij de stad te realiseren.

 3. Zeur Piet

  @ Herman

  Fiets dagelijks langs sportpark Voordorp.
  Zie zelden iemand op de velden sporten.

 4. Herman

  @Nore en Zeur Piet
  De verhouding hoeveelheid oppervlaktebeslag en sporters is bij roeien enorm laag. Het benodigde wateroppervlakte betreft een paar kilometer kanaal waarop een geringe hoeveelheid boten vaart.
  Als je ziet hoeveel voetbal-/hockeyvelden op dezelfde hoeveelheid oppervlakte passen en hoeveel sporters daar dan gebruik van maken dan is dat een heel ander verhaal.

  Bovendien het Merwedekanaal blijft beschikbaar, het wordt alleen een stuk levendiger met huizen, bruggen, zonnebaders, zwemmers en recreatievaart.
  gelukkig wel, in plaats van een onaantrekkelijk saari kanaal krijgen we er een levendig stuk stad bij.

  Die roeiers kunnen prima blijven roeien op de stille uren en daarnaast kun je tegenwoordig ook prima op een simulator roeien.
  Voor de echte wedstrijd roeiers zijn er op korte afstand in Amsterdam en Rotterdam echte topsport banen beschikbaar.

 5. Annette

  Beste Herman,

  Heeft u wel eens in een roeiboot gezeten, dan weet u dat roeien op een ergometer ongeveer net zo interessant is als wielrennen op een hometrainer.

  Om goed te kunnen trainen in een roeiboot zijn langere stukken recht, rustig water onontbeerlijk. Waterfietsen, rondvaartboten en andere pleziervaart hebben ál het andere water in Utrecht tot hun beschikking. Waarom de gemeente haar zinnen erop heeft gezet de roeiers hun enige trainingswater af te nemen, is me dan ook niet duidelijk. Het trainingswater is nu al onder de maat door de vele bochten en bruggen. Dat zal de komende jaren blijkbaar alleen maar erger worden, want de gemeente wijdt tot nu toe vooral mooie woorden aan het belang dat ze aan roeien hechten, maar concrete bescherming van het trainingswater blijft uit. Een alternatief is ook niet beschikbaar.

 6. katja

  @Herman; waarom geen pleziervaart op een simulator ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).