In het zuiden van Utrecht zijn momenteel veel werkzaamheden bezig en dat leidt tot overlast. Onder meer het kruispunt van de Linschotensingel, de ‘t Goylaan en de Koningsweg worden opnieuw ingericht en dan is ook nog de Oranjebrug afgesloten. De fractie van het CDA vraagt zich af waarom al deze werkzaamheden tegelijkertijd gepland zijn en vroeg de wethouder hiernaar.
De afgelopen tijd zijn verschillende wegwerkzaamheden gestart in Utrecht. Het gaat onder meer om de nieuwe inrichting van het kruispunt van de Linschotensingel, ’t Goylaan en de Koningsweg. Daarnaast zijn er werkzaamheden op Rotsoord, is de Tolsteegsingel dicht en is de Oranjebrug sinds enkele weken gesloten voor automobilisten.
Volgens CDA-raadslid Bert van Steeg ontstaat door deze combinatie van werkzaamheden dagelijks een verkeersinfarct rond de ’t Goylaan en omliggende wegen. Ook is de reistijd van inwoners van de wijk behoorlijk langer. De fractie van het CDA vraagt zich daarom af waarom deze werkzaamheden allemaal tegelijkertijd zijn gepland.
In antwoord daarop stelt wethouder Lot van Hooijdonk dat er inderdaad veel gebouwd wordt in het zuiden van Utrecht. “Er gebeurt veel in een groeiende stad als Utrecht, er wordt veel verbouwd. Dat stelt hoge eisen aan tijdelijke verkeersmaatregelen. We hebben dan ook geconstateerd dat het zuiden van Utrecht inderdaad een ingewikkelde puzzel is.’’
Onvoorziene omstandigheden
Een belangrijke spil in de complexe puzzel is de Oranjebrug. Eind vorige maand werd bekend dat de brug maanden dicht moet omdat die niet meer voldoet aan de regelgeving. Een onvoorziene tegenvaller, aldus Van Hooijdonk.
De wethouder onderstreept dat de afsluiting van de Oranjebrug geen gunstige timing is, met de andere werkzaamheden in dit gebied. “We hebben besloten om zo snel mogelijk een tijdelijke oplossing in te passen, zodat die brug weer in gebruik genomen kan worden.” Die tijdelijke oplossing zou ervoor moeten zorgen dat de brug binnen enkele weken weer open kan, in plaats van enkele maanden.
De gemeente is verder onder andere van plan verkeerslichten rondom de werkzaamheden beter in te stellen. Ook willen ze de werkzaamheden aan de Linschotensingel zo snel mogelijk afronden. Dit staat gepland voor medio juni.
‘Onontkoombaar’
Tot slot stelt van Hooijdonk dat verkeershinder in een drukke stad als Utrecht onontkoombaar is. “Uiteindelijk blijft de stad bereikbaar, maar niet zonder overlast.”
Gekoppelde berichten

Herinrichting kruispunt ’t Goylaan en Linschotensingel in Utrecht start medio mei; omleiding via A12
De herinrichting van de kruising bij ’t Goylaan en de Linschotensingel in Utrecht start 13…

Verder uitgelegd; waarom de Oranjeburg in Utrecht maanden dicht moet
Een paar dagen geleden werd ineens duidelijk dat de Oranjebrug in Utrecht waarschijnlijk voor maanden…
26 Reacties
Reageren“Uiteindelijk blijft de stad bereikbaar, maar niet zonder overlast.”
HET eufemistisch understatement van de afgelopen 10 jaar…
Die overlast wordt opzettelijk gecreeerd vanwege autootje pesten.
Mensen zijn niet achterlijk, ze gaan gewoon ergens anders wonen, werken en recreeeren… Stuk goedkoper ook nog.
Tot slot stelt van Hooijdonk dat verkeershinder in een drukke stad als Utrecht onontkoombaar is. Daar is ze weer met een opendeuur antwoord in dit geval………
Wie laat eigenlijk al die straten in Utrecht openbreken en verbouwen naar bijna eigen inzicht..?
Stop gewoon met dat idiote autorijden. De enige overlast die er is wordt veroorzaakt doordat een groep mensen onnodig veel met de auto door de stad wil rijden.
De aanleg van de brug in de Koningsweg is helemaal bizar: het werk zou op 1 april beginnen maar werd 2 weken uitgesteld tot half april.
Toen is de weg voor auto’s helemaal afgezet en is een stukje asfalt weggehaald. Nu een maand later is er verder nog niks gebeurd, er staat zelfs geen graafmachine of dixie.
En al die tijd staan er wel lange files op allemaal wegen eromheen.
Ik merk ook dat als de Jeremiebrug open gaat voor bootverkeer, er al snel een hele opstopping ontstaan tot aan het Smaragdplein.
Overlast is uiteraard wel degelijk te vermijden. Je kan er namelijk ook voor kiezen straten niet opnieuw open te breken. Of niet allemasl tegelijk. Of het in 1 x goed te doen. Of terug te gaan naar de situatie voordat het een chaos werdt. Keuzes beste wethouder. Geen onvermijdelijkheid of act of god. Gewoon keuzes en dus nooit onvermijdbaar.
Er is geen verkeershinder, maar autohinder. Op m’n fietsie heb ik nergens last van!
Ik, als hulpverlener, maak me vooral zorgen om de bereikbaarheid. De verkeersmaatregelen voor het weren van de auto maken dat we later bij onze klanten zijn. Ik vind dat opnieuw inrichten niet ten koste mag gaan van openbaar vervoer en hulpdiensten. Als dat nou aangehouden wordt kunnen er best wat projecten in de ijskast. Zo snijd het mes aan twee kanten.
Niet zeuren mensen, als er géén onderhoud wordt gedaan en de wegen zijn in slechte staat is het ook weer niet goed.
En koop kleinere, licht auto’s, dat is nog beter ook aan alle kanten.
@ Leon: Mee eens! Utrecht fietsstad.
Wat een onzin, er is geen VERKEERSdrukte maar AUTOdrukte. Ik en honderden anderen fietsen zonder enige belemmering nog steeds fluitend door. Automobilisten mogen blij zijn dat al die fietsers niet ook de auto pakken. Ik durf de stelling wel aan dat het zelfs maar een kleine minderheid is die hier last van heeft, ik telde net in de spits nog geen honderd autos op de briljantlaan.
We krijgen in Utrecht wat we verdienen er wordt massaal of iig met democratische meerderheid groen gestemd. Daar hoort dit auto werende beleid bij. Wil je dat anders, stem dan anders, wil je het niet en de meerderheid wel, dan is verhuizen buiten Utrecht de enige optie.
Fiets belasting !!!!!!
Ik stem voor !!!!!!!
Ok rijbewijsloze @Leon en andere autohaters, hek om jullie enclave en geen gebruik meer maken van hulpdiensten, klusbedrijven, bevoorrading en vuilnisophaaldienst . 0800-fiets voor de fietsambulance en met een beetje mazzel komt de schillenboer ook nog langs.
Ga maar lekker fietsen ik maak zelf wel uit wat ik doe Leon
Helemaal goed dat steeds meer mensen (ook voor langere afstanden met een e-bike) gaan fietsen, Utrecht is al lang heel autoluw met een paar goede auto toegangswegen buiten de fietszones (en hou dat zo dus geen geknip in Vondellaan, Maliiebaan en Graadt van Roggenweg). Als je s ochtends door Utrecht fietst is het haast een provinciedorp.
Omdat het wel heel veel fietsen worden graag wel meer stallingen zodat ze niet overal staan.
Het is wel autootje pesten plus hulpdiensten.
Toen de Koningsweg werd afgesloten gebeurde daar daarna niets betreft werkzaamheden behalve het asfalt te verwijderen.
Dat de Oranjebrug plotseling moest worden afgesloten is wel erg toevallig.
Het helpt de gemeente wel om Utrecht Zuid te ontwrichten plus het vertrouwen in de overheid.
Zelf ben ik gelukkig mobiel met de fiets, maar er zijn bewoners welke de auto hard nodig hebben.
De hobby van van Hooydoek nu erns eindelijk stopzetten, en van de autohaters want die gaan door de stromende regen fluitend op dr fiets naar hun werk .
Op alle mogelijke manieren proberen ze de mensen hun auto af te nemen.
voorstanders zijn mensen die zelf geen auto hebben roepen het hardst om de auto te verbannen .
Deze voorstanders worden vanzelf ouder en krijgen gebreken tot ze misschien niet eens meer kunnen fietsen maar aangewezen worden op ander vervoer.
Er is een hele grote groep mensen waar de auto onmisbaar voor is maar daar is geen begrip voor .
Lot neemt beslissingen die normaal gesproken er voor ontslag moeten zorgen .
Maar zolang zij alle opdrachten uitvoert van hoger hand komt ze door alle moties heen en is onschendbaar.
Neem alleen maar de marnixlaan ar politie en ambulance al hebben geklaagd over de bereikbaarheid want deze komen gewoon vast te staan tussen het overige verkeer maar word niets aan gedaan.
lot en haar woordvoerder zeggen daarover dat het gewoon wennen is voor de automobilist .
Dat is natuurlijk de groots mogelijke onzin want wie creëert die puinhoop ?
Een dorp zal nog zonder auto kunnen maar een stad heeft de auto gewoon nodig wen er maar aan.
Doe maar eens een keer wat aan die fatbike’s waar veelal kinderen op rondfietsen die amper verkeersregels kennen , niet verzekerd hoeven te zijn , geen helm op hoeven en geen leeftijdsgrens voor is .
Dat is het recept voor heel grote problemen maar vind iedereen blijkbaar wel normaal.
Ik laat niemand bepalen hoe ik mij vervoer als ik met de auto wil doe ik dat als ik met de fiets wil doe ik dat etc.
Je word nu indirect verplicht om de auto weg te moeten doen middels alles voor de automobilist te verhogen , onmogelijk maken ergens te parkeren en een stormbaan te maken van de wegen .
Is dat democratisch , ik dacht het niet.
“Zuiden van Utrecht inderdaad een ingewikkelde puzzel is, volgens Lot.’’ Als ze nou eens beginnen met pas de wegen te veranderen als dat echt nodig is, dan zou het financiële tekort van de stad, als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Wat mij ook, opvalt dat wegen vaak meerderen keren worden veranderd en dat het keer op keer er nog broeder op wordt. Ook ik omarmt de fiets belasting in de stad en dan wel met kenteken op de fiets, dan kunnen alle camera’s ook eens de echte verkeershufters aanpakken, maar ook verkeerd geparkeerde fietsers beboete, dan kan Lot nog wel even doorgaan met wegen openbreken, want dan komt er genoeg geld als water binnen!!
Lot heeft haar zin, alles op de schop en weer op de schop omdat het niet werkt en nu is voor Utrecht het geld op. Sorry inwoners van Utrecht eigen schuld als je maar blijft stemmen op de verkeerde partijen. Nu dus overal maar betaald parkeren, inwoners weer gepakt, zeker de hulpdiensten en de ouderen die geen bezoek meer krijgen omdat dat te duur is.
Ga zo door Lot, hoop voor jou dat je heel gezond oud wordt en zo niet dat je dan wel zo sportief bent niet te vluchten naar een gemeente die de financiën wel op orde heeft.
Als die van Hooijdonk haar werk goed had gedaan had Hoograven niet opnieuw verbouwd hoeven worden en al die mensen die alleen maar denken aan fiets in de stad. Er zijn ook mensen die een bus moeten hebben om te werken oa bij de fietsers thuis als ze iets verbouwd willen hebben
Mee eens Utrecht fietsstad, nu het is levensgevaarlijk om in Utrecht te fietsen,met fietsers die zich aan geen enkele regel houden.Ouderen gewoon opsluiten ,zoals mijn 98 jarige moeder .Buslijn in Kanaalstraat al jaren opgeheven, vervoer ouderen en gehandicapten dramatisch, het is niet meer op 1 hand hoe vaak dat fout gaat.In Utrecht kun je alleen wonen als je jong en gezond bent , de ouderen en gehandicapten zijn goed om dat te faciliteren middels belastingen
Ach ja blijkbaar wonen er geen ouderen en gehandicapten in Utrecht
Misschien kunt u mijn moeder van 98 gebruikmakend van rollator of rolstoel meenemen op de fiets zodat ze nog eens buitenkomt
Lopen met rolstoel lukt al niet vanwege alle geparkeerde fietsen op de stoep
Rolstoelvervoer is drama in Utrecht komen of niet opdagen of bus of taxi is niet geschikt voor mensen die moeilijk in en uitstappen
Nee fijn bezig Utrecht
Overlast valt heel simpel te vermijden trouwens. Kwestie van een incompetente wethouder van verkeer vervangen door een die wel competent is. Kost niks (zijn beiden even duur), is snel te regelen (ontslagmailtje is zo gestuurd) en zorgt snel voor verbetering.
Dit allemaal doen in de vakantieperiode levert minder overlast op. Daar stuurt het Groen66 College toch op? Wie overlast ervaart heeft gelijk is het motto. Maar niet als de wethouder zelf aan zet is.