Veroordeelde doodslaan Lucas de Ruwe op Amsterdamsestraatweg gaat in hoger beroep | Veroordeelde doodslaan Lucas de Ruwe op Amsterdamsestraatweg gaat in hoger beroep – De Utrechtse Internet Courant

Veroordeelde doodslaan Lucas de Ruwe op Amsterdamsestraatweg gaat in hoger beroep

Veroordeelde doodslaan Lucas de Ruwe op Amsterdamsestraatweg gaat in hoger beroep
Still uit de uitzending van De rechtbank. Dirk K. moest toen voor een andere zaak voorkomen.
De 26-jarige Dirk K. is het niet eens met de straf van 6 jaar die hij heeft gekregen voor het de dodelijke mishandeling van Lucas de Ruwe. Hij gaat daarom in hoger beroep.

De 26-jarige Dirk K. is het niet eens met de straf van 6 jaar die hij heeft gekregen voor het de dodelijke mishandeling van Lucas de Ruwe. Hij gaat daarom in hoger beroep.

De 25-jarige De Ruwe kreeg vorig jaar juli in een eethuis aan de Amsterdamsestraatweg twee harde klappen op het hoofd. Door die klappen liep hij ernstig hersenletsel op, met als gevolg dat hij vijf dagen later overleed.

De Utrechtse Dirk K. werd enkele weken geleden veroordeeld voor de mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie had 7 jaar geëist maar de rechter legde hem 6 jaar cel op. Hij is het niet eens met deze straf en gaat in hoger beroep. 

Voorval

De Ruwe ging na het stappen met twee vrienden nog een hapje eten aan de Amsterdamsestraatweg. Op het moment dat ze bij het eethuis aankwamen liep de 26-jarige Dirk K. naar buiten met zijn bestelling. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en de verdachte. De beveiliger van het eethuis heeft ze toen uit elkaar gehouden. De verdachte is vervolgens scheldend weggelopen.

Een paar minuten later loopt de Dirk K. het eethuis weer binnen en deelt onverwacht twee harde klappen uit. Ook daarna probeert hij het slachtoffer te trappen en te slaan, maar wordt door omstanders weggetrokken. Door die klappen liep De Ruwe ernstig hersenletsel op, met als gevolg dat hij vijf dagen later overleed.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Schaamteloos. Hopelijk krijgt dit onmens in hoger beroep wel zeven jaar aan z’n broek.

 2. Henk

  Waarom maar 6 jaar? Dit was bewust.

  De familie mogen een leven lang boeten. Hij staat met 4 jaar weer buiten.

 3. JdV

  Welkom in Nederland. De een krijgt wegens het BERAMEN van een aanslag (nooit uitgevoerd, verhinderd door politieinfiltratie) een eis van 8 jaar. De ander pleegt daadwerkelijk doodslag ( waarom geen moord met voorbedachte rade, maar dat terzijde) en staat na 4 jaar weer buiten.
  Voor de wet zijn we allemaal gelijk. Maar je kan er op rekenen dat als het om het kind van een bekende nederlander of politicus was gegaan het OM wel degelijk had ingezet op moord met voorbedachte rade. Ben je echter een nukubu dan is dit je lot. Gelukkig vinden de meeste mensen dit prima.

 4. Cor Nelis

  Als ik hem was zou ik ook in hoger beroep gaan en een veel HOGERE straf eisen….

 5. Gijs

  Net alsof je verwacht dat iemand daar aan overlijdt.

 6. Vince de Prince

  Ik zou het er ook niet mee eens zijn hoor. Ik zou minstens 12 jaar willen krijgen gevolgd door een lange periode TBS.

 7. Mark

  Heb: moord is altijd met voorbedachte rade, anders is het doodslag. Hoe dan ook, dit soort gevallen moeten natuurlijk nooit meer buiten komen.

 8. joepie

  De verdachte snapt het niet en gaat het niet snappen Hij wil het niet snappen. Hij vindt het normaal gedrag, Snapt dat dan. Hij snapt niet wat hij doet en wat hij anderen aandoet. Ik vind daar wel iets van ja.

 9. Marco Knol

  @Mark en JdV
  Moord is in eerste instantie wel ten laste gelegd, maar is men van teruggekomen. Die bewijslast ligt ook hoog.

  Ook doodslag is niet bewezen geacht. De rechtbank acht niet bewezen dat de dader de opzet had om iemand dood te slaan (of dat de dader het risico op overlijden voor lief heeft genomen).
  Dus:
  Heeft de dader opzettelijk geslagen? Ja.
  Was het de bedoeling dat het slachtoffer zou komen te overlijden? Nee. Of in ieder geval kan dat niet worden bewezen.
  Zo ongeveer moet je de uitspraak lezen en ook hetgeen wel bewezen wordt geacht; opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, terwijl het feit de dood ten gevolge heeft gehad.

  Persoonlijk kan ik me daar wel in vinden. De dader lijkt me een agressieve klojo met een kort lontje, maar dat wil niet zeggen dat ie de bedoeling had iemand dood te slaan. En in ieder geval is dat moeilijk te bewijzen. Vreemder vind ik het feit dat geen TBS gevraagd of opgelegd wordt terwijl de dader een fiks strafblad heeft en overduidelijk niet lijkt te sporen. D rechtbank heeft het zelf ook over “in blinde woede”, dus ik bedoel maar. Ik zie daar wel paralellen met de zaak Michael P. Maar goed, ik ken de details niet en in beroep kan er ook een hogere straf uitkomen.

 10. mark

  Helemaal eens Marco.

 11. Marcel

  Ik zou de wet veranderen. Liefst vandaag nog. Het kan gewoon niet zo zijn dat je na deze klappen over 4 jaar weer vrij bent. Wat mij betreft levenslang. Ben er klaar mee met zulke gasten.

 12. Wim

  Tbs opleggen na de 7 jaar zodat ie van de strast blijft
  Moet standdaard strafworden

 13. Rutger

  Bijzonder onfris figuur. Heb die uitzending van de rechtbank uit 2012 net terug zitten kijken en daar stond hij ook al terecht voor z’n vriendin door een winkelpui gooien, iemand een mes op de keel zetten en diefstal van een motor. Heeft z’n leven niet bepaald gebeterd.

 14. mees kees

  Laten we hopen dat de hogere rechter in ieder geval een psychiatrisch rapport aanvraagt (Pieter Baancentrum), zodat hij, bij vaststelling van een stoornis (want deze doodsklap zegt natuurlijk nog niks, moet ‘wetenschappelijk’ vastgesteld worden), in ieder geval TBS kan opleggen, want dit korte lontje ‘onbehandeld’ weer toelaten in de maatschappij, is vragen om herhaling!

 15. bee

  de grootste fout van de dader is dat hij teruggekomen is terwijl het slachtoffer het al vergeten was misschien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).