Verrijst deze traditionele molen straks aan de Haarrijnseplas in Utrecht? Verrijst deze traditionele molen straks aan de Haarrijnseplas in Utrecht?

Verrijst deze traditionele molen straks aan de Haarrijnseplas in Utrecht?

Verrijst deze traditionele molen straks aan de Haarrijnseplas in Utrecht?
Mogelijk krijgt Utrecht er binnenkort een ‘historische’ molen bij. Ingenieur Paul Groen heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd om aan de Haarrijnseplas een traditionele molen van 18 meter hoog te bouwen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd en daarna alles volgens planning verloopt zijn de draaiende wieken op deze plek volgend jaar zomer al te zien.

Mogelijk krijgt Utrecht er binnenkort een ‘historische’ molen bij. Ingenieur Paul Groen heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd om aan de Haarrijnseplas een traditionele molen van 18 meter hoog te bouwen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd en daarna alles volgens planning verloopt zijn de draaiende wieken op deze plek volgend jaar zomer al te zien.

De molen moet aan de Maarssenseweg gebouwd worden, de weg die de Haarrijnseplas in tweeën splitst. Het moet volgens initiatiefnemer Groen een markering in het landschap worden. Vanwege de hoogte van 18 meter is het bouwwerk namelijk vanaf de rand van de plas goed te zien zijn.

Groen, naar eigen zeggen een enthousiast monumenten- en molenliefhebber, is eigenaar van EAGM, een bedrijf dat advies uitbrengt over bijvoorbeeld restauraties van oude bouwwerken. “In Utrecht zijn we bekend van onder meer de restauraties van de korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat […]. Het meest recente project waaraan we hebben bijgedragen is de Stadskraan in het centrum van Utrecht, die na een spectaculaire tocht onlangs op zijn fundament is geplaatst.”

Opslag

Het bouwwerk dat aan de Haarrijnseplas moet verrijzen is het nieuwe project van Groen. Sinds 2016 heeft hij een incomplete molen in zijn opslag liggen en vanaf dat moment is hij molenonderdelen, die bij restauraties over waren, verzameld. “Inmiddels is de molen zo goed als compleet en klaar om gebouwd te worden.”

Het bouwwerk moet niet alleen markering worden. “De molen dient meerdere doelen”, zegt Groen. “Allereerst is het een soort showroom voor EAGM. […] Onderin de molen komt een restaurant waar je uiteraard brood maar ook andere gerechten van lokale producten kunt proeven. Ook komt er een verkooppunt van meel voor mensen die zelf brood bakken.”

Begin november loopt de vergunningprocedure af en dan wordt bekend of de molen ook daadwerkelijk gebouwd kan worden.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Welja pleur de stad maar vol met kitscherige namaak zoals die kraan aan de singel en nou een molen…

 2. Johan

  Na die gekke stadskraan weer zo’n maf project. Lang leve de disneyfication van Utrecht.

 3. Herman

  Nep kraan, nep molen.
  Nu nog stel Romeinen die op een nep boot, schijnt al te bestaan, door de Singels varen.

  In Utreg ken alles!

 4. Sien

  Fantastische projecten. Zeker als het ook leer-werkplekken oplevert. Er zijn in het verleden al te veel historische bouwwerken verwasrloosd en afgebroken. Mooi dat er weer wat terug komt.

 5. Robin

  Wat mooi dat die stapel onderdelen weer tot leven gebracht kan worden. Ik ben zeer benieuwd.

 6. Wim

  @ Sien

  Dat is lachwekkend. Iets dat afgebroken is en weer terugkomt is natuurlijk niet meer historisch. En al helemaal niet als zo’n fantoomobject op een plaats wordt gezet waar zoiets nooit eerder heeft gestaan. Wat een gekkigheid.

 7. JdV

  De maarssenseweg is een gevaarlijke plek om deze molen te bouwen. Smal en druk. Niet verstandig om daar parkeren en in-en uitrijden te plannen.

 8. Mister Magic

  Mischien alle NL types op een rij langs deze weg..? Dan hebben we gewoon onze eigen Kinderdijk en als ze stroom produceren kunnen er een water golvende plas gelijk van maken zonder drijvende zonne panelen…

 9. Haber

  Mooi! En ook nog is de hele plas vol leggen met zonnepanelen. Gaat er fraai uitzien dat stukje natuur!

 10. Erwin

  Een leuk initiatief! Niks mis met een tweede leven voor oude onderdelen. Liever dit dan een lelijke windmolen.

 11. Katja

  Stadskraan in het centrum ? Dacht het niet, maar had dus echt dáár moeten komen.

 12. Endie

  Ik begrijp de kritiek hier niet. Wat is er kitscherig aan een werkzame molen die voor een groot deel bestaat uit onderdelen van andere molens? En wat heeft Disney te maken met het eeuwenoude ambacht van de molenaars?

 13. Geenstijl@Utrecht

  Lijkt mij wel een erg mooi project, vooral in dit gebied staat dat erg leuk.

 14. Josz

  Deze molen herbouwen op het Paardenveld Utrecht. Stonden vroeger ook 2 molens. Is dit stukje singel ook weer hersteld.

 15. Rob Mebus

  O, horeca.

 16. Filosoof

  Historiserend werken is geweldig. Beter dan al dat smerige beton en glas van creatiefloze en emotieloze nep architecten die de laatste 70 jaar deze wereld helemaal hebben verpieterd! Een goed ontwerp blijft een goed ontwerp en is tijdloos! Tis niet eens historisch tis gewoon tijdloos! je hoeft het niet eens historisch te noemen. Het is authentiek Nederlands en daar gaan we voor. Net zoals Alle andere landen dat ook doen mogen wij ook trots zijn op dit soort prachtige objecten! Way to go. Ik wacht de eerste Neo barokke fontein af op de Neude. Ik las laatst over een kunstenaar, geboren en getogen Utrechter wiens familie hier al eeuwen woont. Een ontwerp wilde gaan maken! Dan kan de sfeerverziekende Horeca daar mooi wegwezen! Utrecht was tot 2000 ooit de meest serieuze en respectabele stad van Nederland. Die ernstige strengheid in combinatie met de echt Utrechtse bevolking moet weer terugkomen. Daarom moeten er ook stukken komen voor Utrechts cultuurbehoud waar families die eeuwenlang in deze stad woonden weer een culturele plek krijgen met hun eigen taaltje! Dat sluit mooi aan bij dit project!

 17. Hetty

  Geweldig ! Ik hoop, dat de vergunning word verleend, en deze mooie stellingmolen er komt. Ik hoop ook, dat deze molen maalvaardig word gemaakt, zodat het meel, dat er verkocht word, ook daadwerkelijk door deze molen gemalen is. En zet er alsjeblieft het huis van de molenaar naast, camera s bij en een hek omheen ter ontmoediging van vandalisme.
  En Josz, dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn, terugplaatsing van een korenmolen op het Paardenveld, die dan de plaats kan innemen van een van de twee door de welbekende slooplust van de Gemeente Utrecht verdwenen molens.

 18. Rob

  Mooi project zeker doen, nu ook de oude kassen herstellen (druivenkas die fam v klooster is geweest) en ook ergens ligt opgeslagen

 19. WV

  Nu nog even kasteel Vredenburg herbouwen aan de Haarrijnse plas. Dan is de Utrechtse Efteling compleet.
  Oftewel: mijn hemel, wat een onzinnige historiserende projecten.

 20. Duck Gnoest

  Een kraan terugplaatsen op een plek waar ie nutteloos is, is inderdaad beetje gek. Deze molen wérkt tenminste nog. Over 500 jaar is ie historisch.

 21. Pieter

  Totaal geen fan van dit soort projecten. De kwalificaties ‘nep’, ‘kitsch’ en ‘Disney’ die ik hierboven las waren ook direct mijn associaties. Daar zou ik nog het woord ‘kneuterig’ aan willen toevoegen.

  We hebben in Utrecht prachtige historische gebouwen, waaronder ook (zelfs) in de oude stad mooie molens als De Ster en Rijn en Zon. Laten we die zeker koesteren en dit project heel gauw afblazen.

 22. Jeroen

  Wat loopt iedereen hier te zeiken? Zolang er geen publiek geld aan besteed wordt lijkt het me geen enkel probleem. Liever een modernistisch kantoorgebouw daar gezien?

 23. bruno

  Wat een mooi initiatief. Kritiek als ‘Disney en kitsch’ is nogal overtrokken. Het wordt een volledig functionele korenmolen herbouwd van authentiek materiaal. Een mooie plek waar ambachten tastbaar blijven.

 24. Maria

  Bijzonder teleurstellend initiatief. De molen heeft totaal geen historische waarde voor Vleuten. Deze is een samenraapsel van diverse verzamelde molenonderdelen. Tevens komt deze ontsierende mastodont op een plek te staan die onveilige verkeerssituaties zal teweegbrengen, alsook toenemende drukte/overlast door bezoekers aan het restaurant/verkooppunt. Succes ermee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).