Verschillende klimaatdemonstraties in Utrecht: modeshow, stille mars en klimaatfiets Verschillende klimaatdemonstraties in Utrecht: modeshow, stille mars en klimaatfiets

Verschillende klimaatdemonstraties in Utrecht: modeshow, stille mars en klimaatfiets

Verschillende klimaatdemonstraties in Utrecht: modeshow, stille mars en klimaatfiets
Een eerdere klimaatdemonstratie in Utrecht. Foto Bas van Setten.
Er wordt vandaag op meerdere plekken in Utrecht gedemonstreerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Milieudefensie rijdt rond met een grote klimaatfiets, Fridays for Future houdt een stille mars door de stad en Extinction Rebellion houdt een alternatieve modeshow bij het station.

Er wordt vandaag op meerdere plekken in Utrecht gedemonstreerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Milieudefensie rijdt rond met een grote klimaatfiets, Fridays for Future houdt een stille mars door de stad en Extinction Rebellion houdt een alternatieve modeshow bij het station.

Na eerdere massale klimaatstakingen gaan vandaag weer op verschillende plekken in de wereld mensen de straat. De demonstranten vinden dat de politiek niet genoeg doet om ‘de vernietiging van het klimaat en de natuur te stoppen’.

Lokale acties

In tegenstelling tot de vorige landelijke actie, waarbij tienduizenden mensen samenkwamen in Den Haag, zijn er nu meer lokale demonstraties. Zo houdt Fridays For Future een stille mars door Utrecht, die begint om 16.30 uur op het Vredenburgplein.

De 16-jarige Ianthe Minnaert neemt deel aan de actie in Utrecht en vertelt: “We moeten alles op alles zetten om de klimaatcrisis te stoppen. We hebben geen tijd meer om er lange debatten over te voeren. We hebben geen tijd meer om dit probleem uit te stellen en maar hopen dat de volgende generaties het oplossen. We hebben nú actie nodig, voordat het te laat is.”

Ritje door centrum

Milieudefensie steunt de actie van Fridays For Futre. De groep voert vanaf 14.00 uur actie op het Mariaplaats. Hier staat een grote 10-persoons Klimaatfiets, waarop vrijwilligers tijdens een ritje door het centrum gesprekken met voorbijgangers, journalisten en andere geïnteresseerden zullen voeren over het klimaat.

Ook Extinction Rebellion is vandaag aanwezig in de stad. Deze groep grijpt Black Friday – door de initiatiefnemers omgedoopt tot ‘de dag van de kooplust’ – aan om een alternatieve modeshow op te voeren. Dit doen zij volgens eigen zeggen niet om de consument een lesje te leren. “Nee, we willen vreedzaam aandacht vragen voor de grote hoeveelheid vervuiling en uitbuiting die de fast-fashionindustrie met zich meebrengt.” De modeshow begint om 11.30 bij de Jaarbeurstrappen naast station Utrecht Centraal.

10 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Jammer dat deze tijd niet besteed wordt aan het verbreden en verdiepen van hun inhoudelijke kennis. Hun drammerige politieke signaal is geheel niet hetzelfde als de heersende diversiteit aan wetenschappelijke standpunten.

  Meten is weten en geloven is voor de doven.

  Aan de andere kant. Kennis en wijsheid komt met de jaren en de hersens zijn pas na 23 jaar enigszins volgroeid.

 2. Gerben

  Ligt het aan mij of is er nu elke week een klimaatprotest ergens in de stad? Steeds weer dezelfde aandoenlijke persoonlijkheden met dezelfde lege leuzen achter weer een ander spandoekje.

 3. Paul G.

  De 16-jarige Ianthe Minnaert kan beter met haar vingertje zwaaien naar haar klasgenoten e.d. die in de pauzes van allerlei koekverpakkingen en energiedrankblikjes op straat pleuren tussen winkelcentra en school. Begin daar eerst maar en zo gauw dat helemaal opgelost is en we de komende jaren geen troep meer zien van de scholieren, mag ze opnieuw naar ons gaan lopen zeuren over het klimaat e.d. En als jullie dan ook eens gaan demonstreren en blaten in de weekenden, dan loopt het huiswerk van school ook niet zo op

 4. Maria

  Best wel weer bijzonder, die reacties…

  Deze reactie is om te erkennen dat er ook echt mensen waren die wisten wat er aan de hand was en wat er moest gebeuren. Alleen u weet of we dat hebben kunnen doen (als deze oude, digitale archieven dan nog bestaan en er nog mensen zijn om het te lezen).

 5. B

  Ok, boomers.

  Ianthe, als je dit leest: onwijs goed bezig en ga zo door! Prachtige speech en een gemoedelijke sfeer. Climate Justice here we come!

 6. Henri-Pierre

  Betreffende bovenstaande reacties: sommige mensen worden met de jaren klaarblijklijk niet wijzer en zijn niet in staat de verregaande implicaties van klimaatverandering te overzien. Om onderscheid te kunnen maken tussen serieus wetenschappelijk onderzoek en pr voor de industrie moet je echter wel je kennis hebben verbreed en verdiept, meten is inderdaad weten!
  Maar ja, de realiteit is ongemakkelijk, liever de kop in het zand.
  En om klimaatdemonstranten de schuld te geven van rommel op straat, slaat als een tang op een varken.
  Ik wens uw aller kinderen en kleinkinderen een fijne toekomst toe, het kan hun ouders blijkbaar niet echt boeien.

 7. Koel Hoofd

  @B
  ok boomers roepen is niet alleen links graaiend populistisch, het is ook nog eens totaal respektloos voor de generatie die jou op de wereld heeft gezet.

 8. Yep

  @ Koel Hoofd

  OK boomer

 9. Joost

  @ koel hoofd

  Ah, ja die generatie die weigert plaats te maken en rekening te houden met de generaties na hen en in 50 jaar tijd de wereld bijna onherstelbare schade aan gedaan heeft. Ja respect, dat is het probleem.

 10. wollie

  waarom zou je rekening houden met een klimaatcatastrofe die je zelf toch niet gaat meemaken? na ons de zondvloed en owee als je aan mn eindloonregeling komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).