Verschillende maatregelen vanaf 28 april versoepeld; avondklok afgeschaft en terrassen open Verschillende maatregelen vanaf 28 april versoepeld; avondklok afgeschaft en terrassen open

Verschillende maatregelen vanaf 28 april versoepeld; avondklok afgeschaft en terrassen open

Verschillende maatregelen vanaf 28 april versoepeld; avondklok afgeschaft en terrassen open
Demissionair premier Rutte heeft dinsdag tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat het kabinet een aantal coronamaatregelen gaat versoepelen. Er komen vanaf 28 april versoepelingen voor terrassen, winkels, markten en begrafenissen. De avondklok wordt opgeschort en thuis mag je weer maximaal twee mensen bezoek per dag ontvangen.

Demissionair premier Rutte heeft dinsdag tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat het kabinet een aantal coronamaatregelen gaat versoepelen. Er komen vanaf 28 april versoepelingen voor terrassen, winkels, markten en begrafenissen. De avondklok wordt opgeschort en thuis mag je weer maximaal twee mensen bezoek per dag ontvangen.

Rutte noemde het tijdens de persconferentie een ‘spannend besluit’. “We hebben vorige week gezegd dat we steeds een slag om de arm houden voor wat betreft de datum waarop stappen (in het openingsplan, red.) kunnen worden gezegd. Dat herhaal ik vandaag. […] Het is een balanceeract”, aldus Rutte. “We zijn blij dat dit nu kan. De samenleving snakt naar meer ruimte, naar meer mogelijkheden voor persoonlijk contact.”

Volgens Rutte is er niet veel veranderd ten opzichte van vorige week, ‘maar wel genoeg’ om nu een aantal maatregelen te versoepelen. De instroom en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vlakken volgens Rutte af. Ook een daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen zou daarmee in zicht komen.

Rutte zegt de spanning te zien tussen ‘de heftige werkelijkheid in het hier en nu in de ziekenhuizen’ en de ‘voorzichtig optimistische vooruitzichten’. “Toch durven we deze eerste stap nu aan […] Maar we kunnen ons heel weinig tegenvallers permitteren”, zei Rutte.

Horeca

Vanaf 28 april gaan de terrassen open tussen 12.00 en 18.00 uur. Aan een tafeltje mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij het gaat om personen uit één huishouden. Op terrassen mogen maximaal vijftig mensen zitten. Tafels op het terras moeten op anderhalve meter uit elkaar elkaar staan, tenzij er een kuchscherm tussen de tafels staan.

Winkels, markten en begrafenissen

Niet-essentiële winkels mogen tot 20.00 uur openblijven en klanten ontvangen zonder dat die van tevoren een afspraak moeten maken. Wel blijven winkels gebonden aan een maximumaantal klanten in de winkel. Dat aantal wordt gebaseerd op de grootte van de winkel.

Markten mogen vanaf volgende week ook weer niet-essentiële producten verkopen. Verder mogen er bij begrafenissen weer honderd mensen aanwezig zijn, in plaats van het maximumaantal van vijftig dat nu geldt.

Onderwijs en theorie-examens

Eerder werd al bekend dat het hbo en de universiteiten op 26 april onder voorwaarden weer open kunnen. Studenten mogen dan weer één dag in de week naar de campus. Volgende maand komen er sneltesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Locaties waar mensen theorie-examen voor hun rijbewijs kunnen doen, gaan ook weer open.

11 mei

De volgende stap in het openingsplan staat gepland voor op z’n vroegst 11 mei. Het kabinet beslist later of en welke versoepelingen er dan kunnen worden doorgevoerd. Op 3 mei is er weer een persconferentie.

32 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Je mocht altijd al 2 of 3 of 4 mensen thuis ontvangen hoor. Daar veranderd niks aan.

 2. jan

  Meer meer meer vrijheden! Goed bezig Rutte. Alleen kijken naar de zorg ik deze crisis is ook extreem kortzichtig

 3. wollie

  waarom moeten de tafels op anderhalve meter? ik dacht dat alleen mensen besmettelijk waren 🙂

 4. Lexus

  @wollie: tafels dicht op elkaar kunnen mensen maar op een idee brengen (veel mensen heb ik overigens liever veel verder dan anderhalve meter van me vandaan, en dan niet eens vanwege hun besmettelijkheid).

  @jan: ik gun ieder zijn of haar eigen kortzichtigheid, behalve wanneer die schadelijk is voor anderen.

  @JdV: heb ik misschien wat gemist?

 5. Kees

  @Jan. De zorg is een sluitstuk. Als het misgaat mag de zorg het oplossen, het effect is daar het grootst en dat wordt aan de kant geschoven omdat mensen ‘het zat’ zijn. Belachelijk natuurlijk dat we niet even kunnen doorzetten.

 6. Joey

  Ha Kees, geloof jij die onzin nog van nog even doorzetten?

 7. Utregs jochie

  Ik vind het een link zakie
  Als je weet dat horeca je schouder uit de kom trekt, als je ze een pink geeft
  Lees feest van fieldlab cafés in fieldlab café oude pierement, meer dan 40 horeca mensen vierde daar een aso feest
  Dan vrees ik voor code zwart
  Mij zien ze voorlopig niet in de Utrechtse horeca

 8. Katja

  Avondklok weg, jammer. We gaan nog terugverlangen naar de heerlijke nachtelijke rust ipv bierzuipende herrieschoppers en scheurende auto’s en motoren.

 9. JdV

  @Lexus: Waarschijnlijk. Het ontvangen van 1 persoon is een dringend advies. Geen wet- of regelgeving. Controle achter de voordeur door de politie of gemeente is niet toegestaan zonder aanleiding. Een dringend advies is geen DWINGEND advies. Veel mensen kennen het verschil niet en geloven dus dat dit een verbod is. Dat is uitdrukkelijk niet het geval en ook in de afgelopen maanden verschillende keren door de rechter bevestigd.

 10. BW

  @Jan en @Kees
  Jammer dat deze discussie nauwelijks nog op normale toon gevoerd kan worden. Want natuurlijk is het niet kortzichtig om naar de zorg te kijken (laat staan: extreem kortzichtig) en natuurlijk is het niet belachelijk dat bij heel veel mensen de rek er volledig uit is na ruim een jaar lockdowns, thuiswerken, social distance en wat al niet meer.

  Gezien de huidige druk op de zorg neemt het kabinet best een risico met deze versoepelingen, maar als je kijkt naar de drukte die er nu al is in bijv. parken kan ik me nauwelijks voorstellen dat open terrassen heel erg zullen bijdragen aan het aantal besmettingen. Zowel in lockdown als bij versoepelingen blijft menselijk gedrag de belangrijkste factor, dus het is aan ons.

 11. Otto Nelemans

  Nergens lees ik dat het personeel mondkapjes moet dragen, Terwijl deze mensen uit de leeftijdscategorie van de meest besmettingen hoort. Kortom de terrassen behoren voorlopig tot de gevaarlijkste plaatsen als het om besmettingen gaat.

 12. Lexus

  Helaas vormt een flink deel van de Nederlanders een losgeslagen ongedisciplineerde bende. Laten we niet vergeten dat de huidige situatie ontstaan is door permanente overtreding van de voorschriften, vaak waarneembaar, maar nog veel vaker niet. Het is een illusie om te denken dat meer vrijheid ertoe leidt dat mensen zich wel aan de regels houden. Integendeel, de groep overtreders ziet er alleen maar een extra reden in om de nog wel bestaande voorschriften verder aan de laars te lappen. Ook bijeenkomsten met behulp van testen helpt zo geen ene moer om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het kost alleen maar een ongelofelijke hoeveelheid geld die beter aan belangrijke zaken kan worden besteed. Er zit niets anders op dan te wachten tot er voldoende mensen gevaccineerd zijn om het virus te laten verdwijnen.

 13. Justin

  Ja Katja, waarom sluiten we iedereen niet gewoon verplicht op vanaf zes uur? Heil Rutte.

 14. Wim Vreeswijk

  Dus een ‘ochtendbakkie’ in de Utrechtse zon vóór 12.00 uur zit er nog steeds niet in.

 15. Martha Akkerman

  Waarover ik mij verbaas is het ongeduld van de Nederlanders. Onze drang naar het zitten op terrassen vind ik stuitend. Zo van hier hebben wij recht op. Het lijkt erop of wij slecht met tegenslagen om kunnen gaan. Deze crisis leert ons dat het leven niet maakbaar is, zoals wij misschien wel denken.
  Mijn zorg ligt bij de besmettingsgraad van het Coronavirus. Gaat tie aan de terassen voorbij? Ik hou mijn hart vast.
  En denk daarbij dan aan alle artsen en verpleegkundigen op de Covidafdeling of de I.C. Ik hoor zo nu en dan de verhalen over de zwaarte en de heftigheid van de zorg. Konden wij niet even wachten?

 16. JdV

  @Lexus: Jazeker. 1 persoon ontvangen is een advies. Geen wet.
  @Wim Vreeswijk: Jawel hoor. Ga naar horecatent. Haal daar koffie. Zoek eerst mogelijke zitgelegenheid (bankje oid) Ga zitten. Geniet van je bakkie in de zon.

 17. Lexus

  @Martha Akkerman: het gaat niet om ‘de’ Nederlanders, maar wel om een flinke groep, die er niet voor terugschrikt om de gezondheid en zelfs het leven van hun medeburgers op het spel te zetten. Naar mijn idee wordt hier veel te slap tegen opgetreden, al zie ik wel in dat het lastig is om dat wel te doen als het grootste deel van de overtredingen zich aan de waarnemingen van de gezagsdragers onttrekt. Maar wat mij betreft geven de nu aangekondigde versoepelingen, gezien het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, een totaal verkeerd signaal. De overheid geeft op deze manier op buitengewoon laffe en afkeurenswaardige wijze toe aan met name de groep die dit het allerminst verdient. En dit ten koste van de levens en gezondheid van duizenden, van wie er sommigen misschien wel medeschuldig zijn, maar velen, onder wie de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen, ook helemaal niet.

 18. Pee

  Dit is een mooie regeling om zodoende de boel weer dicht te kunnen gooien want de besmettingen gaan natuurlijk oplopen daar zijn ze dus op uit let maar op.

 19. Lexus

  @JdV 12:45: en daarom lappen we dat maar aan onze laars en halen twee, drie, vier enzovoorts mensen binnen?

  @Pee: en hoe komt het dat die besmettingen oplopen?

 20. JdV

  @Lexus: De coronacijfers en hogere bezetting in de ziekenhuizen komen voort uit een door de overheid genomen besluit eerder dit jaar. Deze hogere aantallen zijn namelijk rechtstreeks te relateren aan het openstellen van het onderwijs. Dit is destijds ook geheel transparant aangeven. Men (RIVM,VWS,GGD etc.) wist dat er meer besmettingen zouden komen door het openstellen van de scholen. Als er dus iemand verantwoordelijk is zijn het de ouders van de kinderen die gek werden van hun kroost de hele dag thuis. Diezelfde dertigers en veertigers die nu massaal de ziekenhuizen en IC’s bevolken ten opzichte van de eerdere golven waar het de categorie 60 of 70 plus betrof. Besmettingen in de open lucht zijn inmiddels aantoonbaar ver ondergeschikt aan besmettingen binnenshuis. De nu getroffen maatregelen in combinatie met het versnellen van de vaccinaties zal niet leiden tot een stijging van de aantallen. De overheid en de ouders zijn dus dus de Nederlanders die er niet voor terugschrikken de gezondheid en zelfs het leven van hun medeburgers op het spel te zetten. Niet de mensen die buiten met zijn 2en een biertje drinken.

 21. BW

  @JdV
  Wat begrijp je niet aan een “dringend advies”?

 22. Jan

  Als de nood zo hoog was in de zorg. Waarom is er dan geen crisisziekenhuis opgezet? Waarom is er in meer dan een jaar tijd geen leger aan mensen opgeleid om de taken van de IC verpleegkundigen te verlichten? Hoe kan het zijn dat wanneer er pijn geleden wordt in een ziekenhuis en het daar te druk is, dat de rest van nederland moet creperen en hun bedrijven kapot moeten laten gaan. En wie gaat straks al dat ‘gratis’ geld terugbetalen? Het is meer dan genoeg geweest en het feit dat de meeste mensen gewoon alweer hun gang gaan zegt genoeg. We moeten door! Ook al heb ik het te doen met de zware druk van het ziekenhuispersoneel

 23. Lexus

  @JdV: ik ontken niet dat ook op deze manier besmettingen plaatsvinden. Maar hier kan tenminste nog zinvol getest en anderszins gecontroleerd worden.

 24. Lexus

  @JdV: en ik heb het niet over mensen die met zijn tweeën buiten een biertje drinken. Dat doe ik zelf ook, met mijn partner en, op anderhalve meter afstand, ook wel met anderen. Ik heb het over veelvuldig ongeoorloofd gedrag van grote groepen.

 25. RABE

  Jdv Het was 1 persoon ontvangen. Ik weet niet welk nieuws jij volgt.

  Laten we hopen dat de besmettingen niet oplopen.
  Ik heb echt te doen met het zorgpersoneel.
  Die lopen niet in een overvol park, maar die werken zich een slag in de rondte.
  Laten we daar nou eens rekening mee houden.

 26. Lexus

  @Jan: we hadden vanaf mei vorig jaar, na de eerste golf, redelijk door gekund wanneer niet grote groepen mensen vanaf de zomer — zo staan de samenscholingen van de studenten, ook in de horeca, tijdens de introductie, nog op mijn netvlies — de regels grootscheeps aan hun laars hadden gelapt, omdat het ze niet interesseerde of omdat ze dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen. We zien nu het trieste resultaat, ook voor de ondernemers.

 27. JdV

  @BW: Wat begrijp jij niet aan advies. Een advies krijg je, in dit geval ongevraagd. Of je daar wat mee doet is je eigen beslissing en verantwoordelijkheid. Niet die van de overheid. En dat staat je dus geheel vrij. Daar ga jij niet over, ook de overheid niet.

 28. JdV

  @Rabe: het ADVIES was 1 persoon ontvangen. Als ik je adviseer voortaan niet meer te betalen voor je boodschappen, wat doe je dan met mijn advies? Het was geen wet. Het was geen regel. Het was een ADVIES. Dat jij en heel veel andere mensen niet kunnen lezen en niet weten wat het verschil is tussen een advies en een wet is treurig.

 29. Koel Hoofd

  Ben bang dat we binnenkort code zwart hebben in de zorg.
  En dat allemaal om een stel verwende kleuters blij te maken door deze zich op hun wenken te laten bedienen in de hoereca.

 30. Sander

  Iedereen loopt wel te mekkeren van ‘ die mensen doen zus en die weer zo en lappen de regels aan hun laars bla bla bla bla.
  Ff serieus , hoe komen jullie aan de informatie waarop jullie je reacties baseren? Is er überhaupt wel iemand in Nederland die precies weet hoe het zit?
  Jullie reageren met als basis voor je reactie ‘ nou…, Ik heb gehoord…….!!!!
  Nou , van wie dan wel???? Geeft die gene voor 100% betrouwbare informatie??
  En reacties waarin mensen naar anderen wijzen dat ze dingen fout doen kan iedereen wel geven. Maar wees nou eens eerlijk……, Heb jij je exact aan alle regels gehouden???
  Nee? Dan heb je het recht niet om te mekkeren!!!

 31. Tony

  Lol, @Lexus, Wollie maakt hier duidelijk een joke.
  @Wollie, eentje waar ik wel om kon lachen!! 😉

 32. Pippi

  Zijn de zonnenbanken weer open?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).