Versobering in de openbare ruimte in Utrecht; kleinere bomen en geen schapen meer Versobering in de openbare ruimte in Utrecht; kleinere bomen en geen schapen meer

Versobering in de openbare ruimte in Utrecht; kleinere bomen en geen schapen meer

Versobering in de openbare ruimte in Utrecht; kleinere bomen en geen schapen meer
Archieffoto
Kleinere bomen en de schapen stoppen met het begrazen van het Máximapark. Het zijn twee van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen in de openbare ruimte. Eerder werd al aangekondigd dat de straatverlichting minder lang aangaat en dat er minder geld gaat naar stadsverfraaiing zoals muurschilderingen.

Kleinere bomen en de schapen stoppen met het begrazen van het Máximapark. Het zijn twee van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen in de openbare ruimte. Eerder werd al aangekondigd dat de straatverlichting minder lang aangaat en dat er minder geld gaat naar stadsverfraaiing zoals muurschilderingen.

De gemeente Utrecht staat voor een grote bezuinigingsopgave, maar juist de bezuiniging – ook wel versobering genoemd – in de openbare ruimte was al eerder gepland en aangekondigd. Wel wordt nu duidelijker hoe dit vorm gaat krijgen.

Een van de maatregelen die al eerder waren aangekondigd is dat de straatverlichting in de stad minder lang aangaat. De verlichting gaat later aan en eerder uit, en heeft daardoor minder branduren per dag.

Het zogenoemde in- en uitschakelmoment wijkt maximaal 20 minuten af van hoe het voorheen was. In 2023 heeft de gemeente al 7,1 procent energie weten te besparen, al draagt nieuwe ledverlichting hier ook aan bij.

Ook liet de gemeente al eerder weten groot onderhoud van bestrating uit te stellen, en dan met name op plekken waar minder verkeer is zoals woonwijken. De bestrating kan op sommige plekken daardoor wel meer oneffen zijn.

Schapen en bomen

Een van de nieuwe maatregelen die is aangekondigd is dat de schaapskudde gaat stoppen met begrazing in het Máximapark. Een tweede maatregel is dat de gemeente kleinere bomen gaat aanplanten, zowel bij vervanging van bomen als bij nieuwe bomen. De gemeente geeft wel aan binnen de marges te blijven, want er zijn eerder regels opgesteld over ‘herplant naar waarde’.

De gemeente schrijft er zelf over: “Het vervangen door jongere bomen vindt zeer verspreid plaats over de stad. Om deze reden zal de (visuele) impact minimaal zijn. Er zijn geen concessies in het aantal stuks dat wordt aangeplant.”

De laatste versoberingsmaatregel is een algemenere, er wordt minder geld uitgegeven aan ‘leuke, bijzondere, uitzonderlijke voorzieningen in de stad’ zoals muurschilderingen.

21 Reacties

Reageren
 1. Malia A.

  En alle niet-urgente (om niet te zeggen: nutteloze) herinrichtingsprojecten, zoals Weerdsingel, Maliebaan en Ledig Erf, gaan die een paar jaar de ijskast in? Lijkt me wat meer opleveren dan 20 minuten minder ledlampjes.

 2. JdV

  Bizar. Bezuinigen op de openbare ruimte voor 400.000 inwoners maar wel bakken met subsidie uitgeven aan de filmhuis en cultuur-elite speeltjes van een paar duizend liefhebbers.
  Waarom is het niet mogelijk om tegen dit soort wanbeleid rechtszaken te starten? Hopelijk is dat een van de vernieuwingen waar Schoof1 iets mee gaat doen.

 3. Wim

  Huh, kleinere bomen? Nog kleiner, kan dat dan?
  En hoeveel bespaart u dan daarmee, wethouder?

 4. Inez

  Het lijkt erop dat de ambtenaren met name bezuinigingen verzinnen die maximaal zichtbaar of voelbaar voor de inwoners zijn. Rare fratsen als 4 ton voor t Hoogt en mega dure herinrichting van straten (Maliebaan) gaan vooral door.

  En er mist een belangrijk besparingspotentieel: doordat veel projecten geschrapt worden zou je ook met een minder groot ambtenarenapparaat toe kunnen. Maar aan die bespaarknop wordt waarschijnlijk als laatste gedraaid.

 5. Bernhard

  Lijken me logische besparingen.
  Muurschilderingen zouden ook kunnen met sponsering.
  Een besparing zou ook kunnen zijn Sporthallen van scholen verhuren aan sport clubs, tennis ruimte bijvoorbeeld. Deze ruimtes staan meer leeg dan dat ze in gebruik zijn. ( avonden, weekenden, sommige dag delen )
  Niet alle zwembaden zouden in gemeente bezit moeten zijn, doe een proef met commerciële exploitatie en prijs afspraken.
  Een creatieve ondernemer zou gelijk meer voorzieningen zoals Sauna, etc toevoegen en langere openingstijden hebben.

 6. Koel Hoofd

  De stadsverloedering gaat nog erger worden.
  De eerste potbomen zijn ook al gespot.

  Wat kost dat eigenlijk, grasmaaien en schapen?

  Voor Zutphen in 2020:
  “Kosten voor schapenbegrazing bedragen 1.800 euro per hectare tegen 1.000 euro per hectare voor traditioneel maaien. Meerkosten van de pilot van 2020 voor de gemeente zijn 4.000 euro.”
  https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/344110/gemeente-zutphen-zet-meer-schapen-in-voor-begrazing
  Bedenk dan even dat Utrecht een ‘zero wolf zone’ is.

  Daarmee komt het streven naar ‘biodiversiteit’ in Utrecht tot een roemloos einde.

 7. Peter

  Als je de Maliebaan niet afsluit (scheelt minimaal 6 miljoen) kun je de rest van de eeuw in heel Utrecht schapen laten grazen. En is de bereikbaarheid van de bewoners in de binnenstad ook nog eens beter.

 8. Johan

  @ Inez

  Dank voor je zinnige bijdrage.
  Inderdaad, er wordt hier veel geklaagd over die dure herinrichtingsprojecten. Projecten die worden uitgevoerd omdat een minimale GL66 de meerderheid heeft in onze gemeente en zonder tegenspraak haar zin kan doordrijven.
  Maar goed, de kapitaalsuitgaven die deze projecten met zich meebrengen, dat is één. Net zo belangrijk, zo niet belangrijker, zijn de lopende exploratiekosten van het apparaat dat zich daarmee bezighoudt. Stop Zuidpoort, Maliebaan, Stadsboulevards, enz enz, bouw het betreffende ambtenarenapparaat en projectbureau af en laten we dan eens kijken waar we als gemeente staan.

 9. Lombokker

  In het bedrijfsleven is het heel normaal om je personeelsbestand in te krimpen als er bezuinigd moet worden, waarom zou dat bij de gemeente ook niet kunnen?
  Gezien het huidige tekort op de arbeidsmarkt zal het ook niet moeilijk zijn om boventallige verklaarde ambtenaren aan een andere baan te helpen. Een beleidsmedewerker zou volgens mij met enige omscholing prima voor de klas kunnen staan.

 10. Rabe

  Het is geen prestige project, dus het mag niks kosten. Juist gezellig met schapen, en kinderen leren daar ook van.

 11. Peter

  Ledig Erf etc. kun je wel doen maar veel minder ingrijpend en goedkoper: Singel afmaken, geen ingewikkeld gedoe en geknip en de wegen die toegang geven tot de Singel (Bleekstraat) simpeler vormgeven. Meer effect en veel goedkoper.

 12. Don

  Zo dat zit zoden aan de failliete dijk van de gemeente utrecht denk dat we nu snel van de tekorten af zijn. En waar ik zo benieuwd naar ben dat er mensen in het college zijn dit dit met droge ogen gaan verdedigen terwijl er net weer tonnen aan subsidie aan ‘t Hoogt en andere cultuur paleisjes zijn toegekend. In deze arme stad wordt er door het groen 66 college blijkbaar alles aan gedaan om de culturele elite van alle gemakken te blijven voorzien ten koste van de belasting betalende inwoners van utrecht.

 13. J. Robroek

  1800 € vpor 1 ha met schapen ? 1000 € voor ” traditioneel maaien ? ( en afvoeren ?) Gemeenten zouden eens beter om zich heen moeten kijken en zoeken.

 14. Matt

  Dus je hebt een college dat de stad voorop wil laten lopen in de strijd tegen klimaatverandering en vervolgens geeft dat college zoveel geld uit dat nieuw te planten bomen kleiner moeten zijn > minder schaduw > meer lokale opwarming > airco’s gaan meer stroom verbruiken.

 15. Straatverlichting

  Straatverlichting korter aan? Vervelend want is toch vaak al krap (op donkere schemerplekken). Lastig vooral voor de oudere/slechtziende inwoners!

 16. Mojoman

  Er zijn tal van zeer onnodige projecten die geschrapt kunnen worden. Dit college investeert in de verkeerde dingen. Dat is al jaren aan de gang. Een grote schande is het. De oogkleppen zijn echter te groot en te dik.

 17. Don

  En nog wat voorbeelden hoe dit utrechtse college het utrechtse belastinggeld verbrandt. Een werkloze hijskraan vlak bij Utrecht Centraal staat er er al sinds 2016. De driepotige stellage de trappen van het Jaarbeursplein. Het hoort bij het project Public Works, een kunstinitiatief in samenwerking met de gemeente Utrecht. Het staat symbool voor ‘de vergankelijkheid en fragiliteit van elke verbouwing die we ondernemen. Wie verzint deze onzin. Mag wat kosten natuurlijk. Stoppen met die onzin dan kan de verlichting aan blijven en andere urgente zaken aangepakt worden.

 18. Adriaan

  Kleinere bomen = Bezuiniging voor de bühne.
  Penny wise = pound foolish…

  Rekensom:
  Een mooie beuk of eik van formaat 25-30 cm kost zeg €600.
  Dat is de omtrek op 1m hoogte. Delen door pi levert dan de diameter…
  Die is bij de start zeg 4-5m hoog.

  Plantkosten klein formaat is vergelijkbaar, water geven ook.
  Kleine bomen moet je jaarlijks vormsnoei geven. Daar moet dus iemand voor terugkomen. Dat kost geld en weg is je bezuiniging. Formaat 25-30 is vormsnoei jaren lang op de kwekerij gedaan. Daar staat in 1 keer een mooie boom van zo 20+ jaar oud.
  Eerder rekende ik de TCO op termijn van 10 jaar voor groot en klein plantgoed door: groot plantgoed planten is goedkoper, vooral door gebrek aan nasnoei (= Total Cost of Ownership).
  En het ziet er meteen leuker uit….

  Maar goed, als de overheid de verkeerde accenten legt, vermoedelijk door kennisgebrek, kunnen burgers de groei van klein plantgoed wel versnellen. Pis in het groeiseizoen de eerste jaren wekelijks in een gieter, vul aan tot 10 liter en geef dat aan de boom, liefst net buiten de gietring opdat daar een voor de bomen lekker voedselrijke zone ontstaat…..
  Buurtinitiatief: pis uw boom de grond uit??
  Of het mag is niet aan mij…..

 19. Wim

  @ Straatverlichting

  Inderdaad, ik verbaas me er nu al over hoe laat het licht aangaat. Nog later en het is al echt donker.

 20. Gers

  Grotere bomen betekent dat je beter bestand bent tegen hitte om maar wat te noemen. Ben benieuwd naar de onderbouwing van deze zogenaamde bezuiniging?

 21. Nina

  Geen schapen meer?
  Het wordt rustig in de stad 🐑

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).