Vervanging wieken Molen Rijn en Zon start maandag; gemeenteraad pleit voor betere restauratie | De Utrechtse Internet Courant Vervanging wieken Molen Rijn en Zon start maandag; gemeenteraad pleit voor betere restauratie | De Utrechtse Internet Courant

Vervanging wieken Molen Rijn en Zon start maandag; gemeenteraad pleit voor betere restauratie

Vervanging wieken Molen Rijn en Zon start maandag; gemeenteraad pleit voor betere restauratie
Molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat. Foto: Robert Oosterbroek
Een aantal partijen van de Utrechtse gemeenteraad pleit voor betere restauratie van korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarsstraat. De herstelwerkzaamheden van de gemeente, die vanaf morgen op de planning staan, zijn volgens hen niet voldoende.

Een aantal partijen van de Utrechtse gemeenteraad pleit voor betere restauratie van korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarsstraat. De herstelwerkzaamheden van de gemeente, die vanaf morgen op de planning staan, zijn volgens hen niet voldoende.

Het gevlucht (de wieken) van Molen Rijn en Zon wordt morgen van de molen getakeld en vervangen. Het wieksysteem dat ter vervanging dient is niet voorzien van zogenaamde stroomlijn neuzen. Iets dat volgens de VVD, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, PVV en Stadsbelang Utrecht wel van belang is om de molen vaker en beter te laten draaien, waardoor er meer meel geproduceerd kan worden.

Om die reden diende de zes partijen tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag een motie in bij het college. Ze verzoeken het college om de molen alsnog van stroomlijn neuzen te voorzien en pleiten voor een betere restauratie van de molen. Tijdens een werkbezoek van de zes partijen aan de molen kwam namelijk aan het licht dat een eerdere renovatie van de molen gebrekkig is uitgevoerd. De molen kampt nog met vochtige muren en een kwalitatief matige omloop.

Eerdere renovaties

Molen Rijn en Zon is al langer een zorgenkindje van de gemeente. De molen aan de Adelaarsstraat werd in juli 2016 feestelijk heropend na een omvangrijke restauratie. Na enkele maanden draaien werden de wieken echter uit voorzorg weer tot stilstand gebracht. In het voorjaar van 2017 besloot de gemeente om de wieken te gaan vervangen. Die herstelwerkzaamheden werden meermaals uitgesteld, maar worden de komende tijd uitgevoerd.

De ronde stenen molen is de hoogste van de provincie Utrecht en een van de hoogste van Nederland. Sinds de jaren ’70 is de gemeente eigenaar van de molen en ook toen zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. In 1996 opende de biologische slagerij De Molen zijn deuren in het gebouw.

Expertmeeting

Wethouder Everhardt, die verantwoordelijk is voor de portefeuille Vastgoed in de gemeente Utrecht, stemde tijdens de raadsvergadering toe om het voorstel in overweging te nemen. Tijdens een expertmeeting zal gekeken worden hoe de molen het best gerenoveerd kan worden. De motie werd overigens raadsbreed aangenomen.

3 Reacties

Reageren
 1. D.

  “Tijdens een werkbezoek van de zes partijen aan de molen kwam namelijk aan het licht dat een eerdere renovatie van de molen gebrekkig is uitgevoerd.”

  Komt dit doordat destijds een halve opdracht werd gegeven ivm beperkt budget of door slecht werk van de aannemer?

 2. UtrechtseSjoerd

  Wat ik er van onthouden heb is dat de aanbesteding spreekt van 2 roeden van 25 meter, maar dat de aannemer besloot om er vier van 12,50 van te maken omdat dat handiger was. Wieken uit twee stukken zijn veel minder sterk dan wieken uit een stuk en dus werd de molen na een korte tijd weer stil gezet.

  Ben wel benieuwd wie de extra kosten voor deze blunder betaald heeft.

  https://www.duic.nl/algemeen/molen-rijn-en-zon-aan-de-adelaarsstraat-krijgt-pas-rond-jaarwisseling-nieuwe-wieken/

 3. Marcel

  De raad neemt een motie aan en verzoekt het college. Echt bizar. De raad is de baas. Het college moet doen wat de raad in meerderheid beslist. Thats it.
  En de begroting voor restauratie? Wie snapt dat? Inwoners van Utrecht = u betaald dit. Ik wil niet zeuren maar hoe wordt dit geld verdeeld?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).