Vervolgonderzoek nodig naar brandveiligheid van 46 Utrechtse gebouwen | De Utrechtse Internet Courant Vervolgonderzoek nodig naar brandveiligheid van 46 Utrechtse gebouwen | De Utrechtse Internet Courant

Vervolgonderzoek nodig naar brandveiligheid van 46 Utrechtse gebouwen

Vervolgonderzoek nodig naar brandveiligheid van 46 Utrechtse gebouwen
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Uit onderzoek van de gemeente Utrecht blijkt dat de brandveiligheid van 46 van de 729 eerder geïnspecteerde gebouwen in Utrecht nader onderzocht moet worden.

Uit onderzoek van de gemeente Utrecht blijkt dat de brandveiligheid van 46 van de 729 eerder geïnspecteerde gebouwen in Utrecht nader onderzocht moet worden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeenten eind 2018 gevraagd om risicovolle gebouwen in kaart te brengen. Aanleiding hiervoor was de grote brand in de Grenfell Tower in Londen. De gevelplaten op dat gebouw droegen mogelijk bij aan de snelle verspreiding van de brand.

In Utrecht staan ruim 137.000 gebouwen waarvan er 729 ‘visueel geïnspecteerd zijn’. De 46 gebouwen die nu verder onderzocht gaan worden zijn bijvoorbeeld allemaal gebouwen met een gevel die niet van beton of baksteen is.

Daarnaast hebben de gebouwen een hoogte van meer dan 13 meter met een gezondheidszorgfunctie (zoals ziekenhuizen en kinderdagverblijven met slaapgebied) of zijn het gebouwen met een hoogte van meer dan 20 meter waarin wordt geslapen (zoals woongebouwen en hotels).

Veiligheidsregio

De gemeente gaat in samenwerking met de veiligheidsregio Utrecht niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant een brand-technische inspectie doen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar vluchtwegen, trappenhuizen, blusinstallaties en brandmeldcentrales. Als een gebouw na de inspectie in de categorieën oranje of rood valt, neemt de gemeente contact op met de eigenaar.

De vervolgonderzoeken moeten van maart tot juli 2020 worden gedaan. De gemeente verwacht na de zomer meer te weten over de uitkomst.

1 Reactie

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “De 46 gebouwen die nu verder onderzocht gaan worden zijn bijvoorbeeld allemaal gebouwen met een gevel die niet van beton of baksteen is.”

    Pijnlijk, want dat zijn allemaal nieuwe gebouwen (bijv. Poortgebouw), of gebouwen welke recent gerenoveerd zijn (bijvoorbeeld flats Kanaleneiland/Overvecht).

    Wel heel erg noodzakelijk want dankzij de toename aan hoogbouw wordt het risico op dramatische branden steeds groter. Hopelijk kijken ze verder dan de neus lang is en de portemonaie gevuld. Een verlaten bankstel in een betonnen gebouw wat ogenschijnlijk onbrandbaar is kan immers al voldoende aanleiding zijn voor groot menselijk drama. Want het gemene is, duurzame materialen (trending topic is in deze wereld) branden erg goed. Maar een beetje brandwerend asbest wat 40 jaar lang geen problemen had opgeleverd, was enkele jaren genoeg om onze groene gemeente compleet hysterisch te krijgen en de bewoners volledige over de rooie. De verantwoordelijke loco burgemeester moest daarna een jaartje bijkomen in de caribean.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).