Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude

Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude

Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude
Proefsleuven op de Neude.
Doordat er PFAS in de grond zit bij de Neude kunnen vooralsnog maar twee van de vier geplande bomen geplant worden op het plein. De gemeente verwacht niet voor het plantseizoen een oplossing gevonden te hebben voor de grond die te vervuild is.

Doordat er PFAS in de grond zit bij de Neude kunnen vooralsnog maar twee van de vier geplande bomen geplant worden op het plein. De gemeente verwacht niet voor het plantseizoen een oplossing gevonden te hebben voor de grond die te vervuild is.

Er moeten meer bomen komen op de Neude in het centrum van de stad. De gemeente is al geruime tijd bezig om het groen terug te laten keren op het plein. In 2004 stonden er nog 25 bomen, maar dit aantal is gezakt naar minder dan tien. Onlangs werd er zelfs nog een boom weggehaald omdat deze ziek was.

Vervuilde grond

Er ligt een plan om nieuwe bomen aan te planten. De afgelopen periode is er op vier beoogde locaties gegraven om de bodem te onderzoeken. “Op basis van de uitkomsten moet helaas worden geconcludeerd dat vanwege de aanwezigheid van PFAS op twee locaties, vooralsnog maar twee van de vier bomen kunnen worden geplant”, schrijft de gemeente.

De waardes zijn zo hoog dat de vervuilde grond niet afgevoerd kan worden. Er wordt gezocht naar een oplossing maar de verwachting is dat dit niet gaat lukken voor het plantseizoen.

Van de vier bomen worden er twee dus wel geplant. De gemeente schrijft daarover: “Ze hebben een flinke maat, zorgen zomers voor verkoeling, passen bij het huidige gebruik van het plein en leveren direct een mooi beeld op.” De verwachting van de gemeente is nu dat er eind 2020 zes bomen geplant zijn op en rondom de Neude.

20 Reacties

Reageren
 1. Wim

  In een totaal vastgelopen maatschappij blijkt zelfs het planten van een boompje een onmogelijkheid te zijn geworden.

 2. Joris

  Wat is de bron van deze “vervuiling” dan ooit geweest? Zijn de normen niet overdreven streng? Een beetje stadsboom kan heus wel tegen een stootje, dunkt me. Platanen bijvoorbeeld: oersterk. Overleven ook in niet al te schone steden als Parijs en Londen.
  Van bomen ook geen kasplantjes maken.

 3. n. westerdaal

  En kan iemand verklaren hoe deze per- en polyfluoralkylsubstances in de bodem van de Neude gekomen zijn?

 4. Rob Huibers

  Hoe komt die rotzooi onder de Neude terecht? De Neude is al eeuwenlang een marktplein, waar nooit iets industrieels is gedaan.
  Zou de gemeente of een van zijn aannemers er ooit met Pfas vervuilde grond hebben gestort? Dat ligt wel erg voor de hand!
  Pfas is een verzamelnaam voor fluorhoudende chemische verbindingen (door de mens gemaakt), waarvan er duizenden (!) verschillende zijn. Ze zijn water- en vetafstotend en worden gebruikt in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica.
  Ze zijn zeer stabiel en kunnen dus lang onder de Neude blijven zitten. En . . ze zijn giftig.
  Gebruik je bijvoorbeeld pannen met een anti-aanbaklaag? Wees verstandig, gooi ze weg en koop pannen zonder zo’n giflaag, want ze zijn een bedreiging voor je gezondheid. Wel netjes naar de kringloop graag!

 5. Gerard Brugmans

  Het stoere gilde der festivaldirecteuren zal wel blij zijn! In hun beleving zijn zij de baas over de openbare parken en pleinen, en hadden ze helemaal geen zin in het bomenplan voor de Neude dat unaniem door de gemeenteraad was aangenomen. Bomen zijn namelijk lastig als je hoge schuttingen wilt bouwen om je festivalterrein te claimen. Uitstel van dat bomenplan hadden ze merkwaardig snel geregeld. En daarna werd het aantal bomen ook nog sterk verminderd, want de gemeenteraad schrok enorm van hun boze brief. Nu krijgen ze zomaar nog een festivalseizoen met slechts 2 bomen cadeau, dus de extra bieromzet kan vast ingeboekt worden!

 6. Ton

  Ik zou daar geen moestuintje willen hebben !

 7. Drs. P

  @ Iedereen

  Misschien de uitzending van Zembla terugkijken hoe vervuild zand en slib terug Nederland in geëxporteerd worden en legaal (MET MEDEWERKING OVERHEID) gedumpt worden in natuurgebieden en op bouwplaatsen. Dan zit er bijvoorbeeld ook vaak asbest en andere vervuiling in de bodem.

  Dit mag wel Nederland in geïmporteerd worden, maar niet geëxporteerd worden.

  Overigens spelen erg vaak VVD-politici een rol in dit proces (gedeputeerden bij provincies) en zijn hier vaak grote bouwbedrijven bij betrokken. Diezelfde bouwbedrijven die overheidsregels altijd als te streng ervaren. Dat deze vervuilde bodem toe te schijven is aan kankergevallen interesseert deze mensen geen ene fluit.

  Maar wel hypocriet gaan lopen demonstreren, net als een andere beroepsgroep, maar wel miljarden aan overheidsgeld, door de belastinbetaler, u en ik opgebracht, binnenharken.

  Zij het geld, u de ziektes zullen we maar zeggen. Maar wel miepen als een kleuter van 4 als er zinnig beleid ingevoerd wordt.

  De bouwbedrijven zijn zelf de bron van PFAS besemttingen in de bodem. Zij storten zelf vervuilde grond (of zullen we het gewoon dumpen noemen), de overheid betaalt ze hier zelfs voor. Controles zijn er niet.

 8. Margje

  PFAS kan op het Neude terecht zijn gekomen door luchtdepositie van o.a. Chemours, maar PFAS zit ook bijvoorbeeld in brandblusschuim, dus als dat een keer gebruikt is komt het ook in de bodem terecht. Het zit zo ongeveer in heel Nederland in kleine hoeveelheden in de bodem, er is niet altijd een bron aan te wijzen.

  Verder heeft dit niks met de normen te maken, maar het afvoeren van de grond naar een erkende verwerker kan momenteel niet, omdat zij het in verband met hun vergunningen niet kunnen accepteren.

 9. Scherpschutter

  Is er iemand van plan enorme hoeveelheden van die grond op te eten of de later geplante bomen te consumeren? Zo nee: wat is dan het probleem?

  Sjonge jonge. Een complete bodemsanering die niet eens nodig is om die twee laatste bomen te kunnen planten…Schrap die twee bomen of graaf ze gewoon in.

  Dure boompjes zo! Zucht..

 10. Jasper

  Drs. P -> hear, hear, zo is het maar net!

 11. jan

  Zal wat worden met de renovatie van de Maliebaan ,zal eerst maar bodemen monsters nemen!

 12. Harry

  Waar komt die drang toch van dan dat ALLES schoon moet zijn? Welkom in de vieze, vervuilde, vergiftigde wereld mensen. Dat is al honderden jaren zo en zal alleen maar toenemen. En ja we gaan allemaal eerder/sneller dood aan de meest rare vieze en ongezonde gevaren. We zijn stervende maar ook dat wisten we al.

  En als je de planeet wilt redden veroorzaak je ergens anders weer nieuw leed.
  – Kinderen die sterven in cobaltmijntjes voor de tesla accu’s
  – Duizenden beschermde natura 2000 vogels die per jaar door windmolens worden vermorzeld.

  Dilemma’s dilemma’s

 13. BW

  @Gerard Brugmans
  Zonder uitzondering steek je bij ieder artikel over horeca, festivals, evenementen etc. al exact dezelfde riedel af over (kort samengevat:) ‘de festivalisering’ van Utrecht, maar ik moet constateren dat je je werkterrein nu hebt uitgebreid naar minder voor de hand liggende artikelen, zoals bijv. over vervuilde grond op de Neude. En dan verontwaardigd reageren wanneer iemand voorzichtig oppert dat een stad voor jou misschien niet de beste plek is om te wonen…

 14. waldorff

  Lange tijde is de Neude ook een parkeerplaats geweest, PFAS zit ook in smeermiddelen…
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/de3305dc-b786-5fcb-8dd5-3471c31f1a91/media/847e52c3-f384-343a-35d2-5901602b6b87?mode=detail&view=horizontal&q=neude&rows=1&page=484

 15. Hans

  Beste Wim,
  mijns inziens is het een tikkie schromelijk overdreven om onze maatschappij als ‘totaal vastgelopen’ te bestempelen. Tel je zegeningen als je – dit keer eens helemaal eens met onze premier – goed kijkt naar dit gave land wat Nederland goddank nog steeds is. Kijk even over de grenzen van Europa en je kunt vaststellen dat het allemaal heel wat erger – bijzonder zacht uitgedrukt – kan. Gezegend het land wat op zijn zaak past, in dit geval een verontreinigde bodem. Die bomen gaan er zeker komen, daar hoef je niet van wakker te liggen.

 16. Koel Hoofd

  Het is een probleem omdat men nu, dankzij de technologische vooruitgang en wetenschap, iets kan meten wat voorheen niet kon.
  En omdat men nu iets kan waarnemen wat voorheen niet mogelijk was, is er een nieuwe potentieel levensgevaarlijke bedreiging geidentificeerd. Terwijl je echt met grote geconcentreerde hoeveelheden PFAS in aanraking moet komen wil het schadelijk zijn. Die hoeveelheden en concentraties hebben we niet op het Neude. De wetenschap in combi met politiek is net alcohol… het maakt meer kapot dan je lief is.

 17. Harry

  Kunnen wij als particuliere inwoners van dit dorp wat creatiever worden jongens. Ik zeg na de kerst een Guerrilla Kerstboom met Kluit plant actie op de Neude. Wij als particulieren zijn niet gehouden aan deze PFAS onzin. Gewoon spade de grond in en planten die CO2 opnemende kerstbomen. Anders verdwijnen ze met subsidie in de bio-centrale en betaal ik dus 2 keer voor dezelfde boom.

  Onzinnige PFAS ideeën bestaan alleen voor brave volgzame lemmingen (burgers). Een beetje Nederlandse vrijdenker gaat hier creatiever mee om.

 18. Richard

  Pfas zit in strooizout. Pfas zit daarom overal naast asfaltwegen, tussen de klinkers. Verder is pfas niet heel schadelijk voor planten en bomen als gras erop kan groeien kunnen bomen het ook.

 19. Wim

  Niet zeuren maar gewoon planten die bomen.
  Je mag gewoon graven en de grond dan terugstorten.
  Ambtenaar niet heilig boontje uithangen
  En trouwens wat is de waarde die gevonden is
  , Staat alleen veel te hoog.

 20. Elsje van Ree

  @gerard brugmans en @Richard
  Je kunt @Gerard Brugman wel wegzetten als iemand die altijd wat heeft maar soms, zoals nu, heeft hij wel gelijk. Hetzelfde geldt voor @Richard. Waar gras groeit willen bomen vaak ook wel groeien. En laten we eerlijk zijn, waar in heel Utrecht zal nog een stukje grond te vinden zijn zoner PFAS? Meer bomen=meer schone lucht!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).