Verwijderen van regenboogpad Lange Viestraat in Utrecht begint; volgende week nieuw pad met LHBTIQ+-vlag Verwijderen van regenboogpad Lange Viestraat in Utrecht begint; volgende week nieuw pad met LHBTIQ+-vlag

Verwijderen van regenboogpad Lange Viestraat in Utrecht begint; volgende week nieuw pad met LHBTIQ+-vlag

Verwijderen van regenboogpad Lange Viestraat in Utrecht begint; volgende week nieuw pad met LHBTIQ+-vlag
Verbeelding: Roy Verhaag
De regenboogoversteekplaats bij de Bijenkorf in Utrecht wordt na tien jaar aangepast. De gemeente gaat zaterdag de huidige kleuren van het pad verwijderen en in de nacht van maandag op dinsdag wordt de LHBTIQ+-vlag aangebracht.

De regenboogoversteekplaats bij de Bijenkorf in Utrecht wordt na tien jaar aangepast. De gemeente gaat zaterdag de huidige kleuren van het pad verwijderen en in de nacht van maandag op dinsdag wordt de LHBTIQ+-vlag aangebracht.

Het aanpassen van het regenboogpad – dat voor de duidelijkheid geen zebrapad is – gebeurt op initiatief van GroenLinks-raadsleden Melody Deldjou Fard en Pepijn Zwanenberg. Zij zagen onder meer in het tienjarig jubileum van het pad een mooie aanleiding om het in een nieuw jasje te steken.

In april vroegen ze het college van burgemeester en wethouders of ze bereid zijn de regenboog te vervangen door een Progress Pride vlag. Deze vlag heeft, naast de kleuren van de regenboogvlag, ook een driehoek met kleuren om transgenderpersonen, personen van kleur en mensen die gestorven zijn aan aids of leven met hiv beter te representeren.

De gemeente heeft nu bekendgemaakt dat de vlag vanaf zaterdag vervangen gaat worden. “De gemeente ondersteunt een inclusieve stad en deze oversteekplaats staat symbool daarvoor. De oversteekplaats is verouderd en representeert niet meer de volledige inclusieve stad. Daarom brengen we de LHBTIQ+ vlag aan ter vervanging”, is te lezen in een wijkbericht over de vervanging.

Tekst loopt door onder de foto

Verbeelding: Roy Verhaag

Werkzaamheden

De werkzaamheden om de vlag aan te passen, gaan zaterdag beginnen. Tussen 7.00 en 11.00 uur worden de kleuren die er nu liggen verwijderd. Dat gebeurt door de markering weg te slijpen. Het aanbrengen van de nieuwe vlag gebeurt in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 oktober tussen 20.30 en 5.30 uur. De nieuwe vlag komt op dezelfde plek als waar nu de oude ligt.

Tijdens de werkzaamheden is er steeds één weghelft afgesloten, waardoor verkeer over de open weghelft kan rijden. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer. Fietsers moeten afstappen, voetgangers hebben geen last van de werkzaamheden. De gemeente laat verder weten dat het slijpen van de markering geluidsoverlast kan geven.

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  De (oude) regenboogvlag is beter. De nieuw te plaatsen vlag wordt helemaal niet door iedereen gedragen in de community. In de nieuwe vlag moet ieder hokje een eigen deel van de vlag krijgen. De oude regenboog vlag was bedoeld als respect voor IEDEREEN die anders is.

 2. Koel Hoofd

  Wordt het zoals op de plaatjes uitgevoerd?
  Dan is het geen zebrapad maar een ideologische vlag en mag het als zodanig ook niet als zebrapad worden gebruikt omdat het niet (internationaal) herkenbaar noch erkend is als verkeersteken.

  Hou het toch gewoon lekker bij nijntje stoplichten in plaats van de meute in het verkeer te verwarren met politiek ideologische zaken die NIET in het verkeer thuishoren.

 3. Utregter

  Ja dat krijg je bij een gemeente die € 70 miljoen tekort komt prioriteiten stellen.

 4. Pragmatist

  Kan er juist niet hierop bezuinigd worden?

 5. Peter van Zoest

  Wordt wel ‘n drukke bedoening met die steeds maar weer aangepaste vlag. What’s next?

 6. Paul

  Top ! Ziet er bijzonder krachtig uit !

 7. Michael Jackson met een bak popcorn

  Jammer dat je hier geen gifjes kan plaatsen, maar stelt u zich voor dat ik hier voor de reacties van over de toeren rechtse reaguurders kom kijken, als Michael Jackson met een bak popcorn!

 8. Bert Bruislijm

  @Uuu, Volledig met je eens. Waar is trouwens bb
  de kleur voor hetero’s in deze vlag? Zo inclusief maar die groep sluiten we uit want voor hen is elke dag een feestdag….. pfft.

 9. Carlo

  Die vlag representeert dus iedereen behalve de blanke hetero mensen.

 10. G.H.

  @Koel Hoofd
  Als u het artikel had gelezen, dan had u geweten dat het geen zebrapad is, en ook niet als zodanig wordt gebruikt.

  @Uuu
  Eens. Een regenboog is hokjesloos, een vlag waarop iedere groep een eigen stukje heeft is dat juist niet.

 11. Nico

  Leg er normaal zebrapad neer alwaar we wat aan hebben en kost ook minder gok ik. Dit is goede sier maken voor de bühne en leverd niets op..
  Stop het geld da in reclame campagne zodat een ieder er van leert.
  Mits ik mij niet vergis hoeft een auto of fiets niet te stoppen voor dit pad.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Wel fijn dat er jaarlijks zoveel nieuwe Nederlanders bijkomen,die deze mensen vanuit hun religie in hun hart sluiten.
  Er was natuurlijk weer geld teveel in het potje dat opgemaakt moest worden.

 13. JdV

  Zucht. Waarom nou perse daar. Duidelijk geval van bevoordeling van binnenstadsbewoners. Hebben mensen in de wijken buiten het centrum geen recht op een mooi LHBTIQ+ pad? Discriminatie. Ik eis dat er in alle wijken van Utrecht een dergelijk pad komt. Kanaleneiland, Overvecht, Hoograven, Lombok, Oog en Al, Wittevrouwen enzovoorts.
  Laten we morgen een stille tocht organiseren om dit onrecht aan de kaak te stellen. Of we lijmen ons allemaal vast op het Vredenburg totdat de gemeente beloofd dat elke wijk zo’n prachtpad krijgt. Stop de discriminatie !!!

 14. Justin

  Awwww, zo sneu. Carlo voelt zich buitengesloten.

 15. Fvw

  De Utrechtse vlag, ROOD – WIT, dat is de vlag van de stad en zijn inwoners. (Dus iedereen ! )

 16. BdV

  @Justin – Maar door je buitengesloten te voelen krijg je toch juist je eigen vlakje op de vlag? Voor mij graag een stukje stemmig grijs gearceerd.

 17. W

  Goed bezig gemeente! Gezien het rechtse geroeptoeter in de stad is het nog steeds nodig hier aandacht voor te vragen…
  @kh: gaaaaapppp

 18. Jankanerwatvan

  Justin, sterke inhoudelijke reactie.

  Je gaat echter voorbij aan het feit dat inclusiviteit er blijkbaar voor zorgt dat mensen zich buitengesloten voelen.

 19. jan

  Ik begrijp niet waarom er elk jaar een kleurtje of een lettertje bij moet komen. Als de boodschap al ergens over gaat dan is het juist ‘mensen niet in hokjes stoppen’. Het is een beetje een absurd iets aan het worden

 20. Marieke

  Mensen uit de community ZIJN niet anders; ze hebben alleen een andere voorkeur net zoals de ene mens van zoet houdt en de andere van zuur. Zolang er gedacht wordt dat “zij” anders zijn dan “wij” is er nog een héél lange weg te gaan voordat er van inclusiviteit gesproken kan worden.

 21. Herman

  Regenboogzebra waa grappig, vooral omdat vormgeving zebrapad in tact bleef.
  Dit is totaal ander onderwerp dat aan functie voorbij gaar.

 22. TJA…

  Zonde van het geld

 23. Voetganger

  Gadverdamme wat een lelijkheid.
  Het regenboogpad vind ik wel mooi.

 24. Hans

  Speciaal voor @ Carlo “ Die vlag representeert dus iedereen behalve de blanke hetero mensen “ —— liggen er door het gehele land de zebrapaden met de witte banen 🤪 Veruit in de meerderheid!

 25. Wim

  Waarom moet dit

 26. Janah

  Komt er ook een bordje bij met uitleg van dit nieuwe kunstwerk?

 27. Special gast

  Het is een ontsiering voor de binnenstad zo’n grote plak verf.
  Dit soort ontsieringen slaat door en verliest m.i. zijn functie.
  Wie bedenkt zo iets?

 28. Nina

  Kunnen we het niet laten bij een jaarlijkse parade voor LHBTIQ++(en wie ik nog over het hoofd zie hiermee)?

  Dit is echt heel verwarrend en afleidend op de weg.

 29. Robbbb

  Het is geen zebrapad juridisch. Dus je mag alleen maar oversteken als het stoplicht op groen staat. Daarom is het het enige stoplicht in Utrecht die 24 uur per dag aan staat. Het is wachten op de dag dat het stoplicht het niet doet en een voetganger denkt dat het een zebrapad is en wordt aangereden. Dan is de gemeente Utrecht aansprakelijk.

 30. Statler

  @Special gast:
  wie het bedacht hebben staat in de 2e alinea van het artikel. De GroenLinks-raadsleden Melody Deldjou Fard en Pepijn Zwanenberg. Deze raadsleden zijn zich blijkbaar niet bewust van de financieele tekorten in de gemeente Utrecht.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 31. TJA…

  Hoeveel vervuiling zou dit schilderwerk wel niet opleveren?

 32. Michel Post

  Dit is geen zebrapad meer. Maar dat is alleen maar goed. Want ik heb nooit begrepen hoe de combi zebrapad en oversteekverkeerslichten samen kunnen gaan. Dus nu is het gewoon een gemarkeerde oversteekplaats geregeld met verkeerlichten. Maar als deze oranje knipperen kun je dus niet zomaar oversteken als bij een zebrapad. Verder geweldig dat wij dit hebben. Een hart onder de riem voor iedereen die niet in de dominante plaatjes vallen.

 33. Pee

  Het verkeer heeft al moeite met alle lijnen en voorrang daar en dan gaan ze er nog een schepje bovenop doen.
  Een zebrapad is het niet meer dus kijk maar uit als voetganger zijnde.

 34. Pee

  @W
  Het heeft niets met rechts te maken.

 35. Consta

  Mogen mensen met Alzheimer er ook zijn? Is er voor hen ook plaats en aandacht of maken ze te weinig lawaai.

 36. Katja

  OK, geen zebrapad, maar wel voetgangersoversteekplaats, zie de verkeerslichten.

 37. JdV

  @robbb. Klopt. Het is geen zebrapad. Het zijn juridisch ook geen stoplichten. De wet kent wel verkeerslichten, geen stoplichten. Juridisch dan he.

 38. Reactionaire rechtse zak.

  Consta 30/9/2023 – 14:24
  Inderdaad Consta. De mensen met Alzheimer zijn weer eens vergeten.

 39. Wel een Utrechter

  Hoort hier niet thuis, als we elke keer de vlag moeten aanpassen blijven we bezig. De regenboog vlag zo als ie was is hartstikke welkom om te blijven.

  We moeten hier niet meer in meegaan.

  Zijn onze voorouders hiervoor gestorven?

 40. Pieter

  Weggegooid geld. Meet irritatie.

 41. WJM

  Stoplichten zijn uit, ik steek over en wordt op dit pad aangereden!
  Kan ik mij beroepen dat ik op een ‘zebrapad’ ben aangereden?
  Wie is schuldig in dit geval?
  Kan iemand mij dit svp uitleggen? Alvast dank!

 42. R

  Ik, als queer iemand, vind het wel even genoeg allemaal. Sorry, maar wat de f heeft het voor zin om elk jaar weer een nieuw iets te verzinnen? Volgende week is er een nieuw symbool bij bedacht en is dit weer niet goed. Echt, waar gaat dit in hemelsnaam nog over, de hele boodschap verwaterd alleen maar zo.

 43. W

  Kan er bij artikelen over dit onderwerp niet standaard een disclaimer komen dat het regenboogzebrapad nooit enige juridische status heeft gehad en ook niet zal krijgen? Elke keer struikelen mensen daarover, terwijl dat nooit aan de orde is geweest dat het verkeerstechnisch een daadwerkelijk zebrapad zou zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).