Verwilderde kippen in de stad: de gemeente heeft er geen problemen mee als de bewoners dit ook niet hebben | De Utrechtse Internet Courant Verwilderde kippen in de stad: de gemeente heeft er geen problemen mee als de bewoners dit ook niet hebben | De Utrechtse Internet Courant

Verwilderde kippen in de stad: de gemeente heeft er geen problemen mee als de bewoners dit ook niet hebben

Verwilderde kippen in de stad: de gemeente heeft er geen problemen mee als de bewoners dit ook niet hebben

In de Volkskrant van gisteren staat een artikel over kippen. Het gaat over het houden van kippen in de stad, en dat dat toch behoorlijk lastig blijkt te zijn. Wil men ze kwijt? Op Marktplaats ermee, of bij de kippen die toch al in de stad rondlopen. Want, zoals ook in het artikel staat, ‘die twee van mij kunnen er ook nog wel bij’. Hoe staat het met de kippen in Utrecht en wat doet de gemeente er eigenlijk mee?

In Utrecht is een aantal plekken waar verwilderde kippen rondlopen. Zo kun je ze vinden bij het Julianapark, in Overvecht, bij het spoortunneltje bij de Leliestraat in Ondiep en op wel meer plekken. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht vertelt dat de gemeente niet weet van wie de kippen zijn. “De gemeente heeft zelf ook kippen, maar die zitten in het park en niet er omheen”, vertelt Ingrid van der Aa, woordvoerder van de gemeente Utrecht.

Ingrijpen doet de gemeente alleen als daar een goede reden voor is: het ligt aan de locatie, het aantal kippen en het soort overlast dat ze veroorzaken. Bovendien moet het probleem draagvlak hebben en structureel zijn. Het komt vaker voor dat ganzen en eenden overlast veroorzaken dan kippen. Onlangs zijn er nog ganzen afgevangen in Lunetten. Van der Aa: “We krijgen eigenlijk nooit klachten over kippen. Eenden en ganzen zorgen voor meer overlast: ze zijn met veel meer, vaak met tientallen in een groep, poepen overal en zitten bij speelplekken.”

10 Reacties

Reageren
 1. TIR

  Fun fact: (batterij)kippen zijn behoorlijk intelligent: http://youtu.be/rhB948jvKVM

 2. Tok Tok

  Ik nodig Mevr. van der Aa uit om eens te gaan kijken aan de A’damsestraatweg. Wij kippen zijn niet gebonden aan parkgrenzen zoals zij lijkt te denken. Vrolijk scharrelen we rond bij de bushalte en frequenteren we de toko’s Malabata en Miranda. We zitten ook dieper in de wijk. Ziet u, wij kippen moeten immers ook ons ei kwijt kunnen.

 3. Ronald

  “Bovendien moet het probleem raakvlak hebben”?
  Hoe, gewoon zo maar een willekeurig raakvlak? Moet dat ook nog ergens aan raken?
  Ambtenarenprietpraat…

 4. Kip 3

  Kippen gedijen eigenlijk heel goed in een stedelijke omgeving,en fungeren daar als een soort “onbezoldigde gemeenteambtenaar” bij het opruimen van overtollige etensresten etc.

  Ook de natuurlijke omgeving speelt een rol, kippen hebben wat natuurlijke ruigtes nodig ter bescherming en om veilig te kunnen slapen, dus zonder een park of wat bosjes in de buurt zul je weinig kippen tegenkomen

  Ik denk zelf dat het heel erg van lokale omstandigheden afhangt of er ter plaatse sprake is van overlast of niet, dus dat algemeen beleid in deze ook niet heel zinvol is.

  Kippen vlakbij een grote doorgaande weg kunnen gevaarlijke situaties opleveren,
  terwijl diezelfde kippen op een woonerf alleen maar de daar gelden maximumsnelheid handhaven 🙂

  Ook inbedding in de omgeving bepaald de mate waarin omwonenden overlast ervaren,
  daar bij de tunnel in Ondiep weten de meeste omwonenden na 20 jaar niet beter dan dat daar kippen horen, en zijn ze bij de meeste mensen en kinderen nu ook geliefd.

  Met een beetje beheer door een paar lokale bewoners(overtollige haantjes wegvangen en eieren rapen) houdt je de overlast onder controle en houdt je het voor iedereen leuk.
  Ik snap dat dat niet op elke plek toepasbaar is,
  maar er zijn echt wel een paar grote lijnen waar je rekening mee kan houden

  Uit buitenlandse studies blijkt bijvoorbeeld dat bij duivenoverlast ruimen of wegvangen zeer weinig zin heeft.De laatst overgebleven exemplaren nemen de lege biotoop versneld weer in gebruik. De enige bewezen methode is populatiecontrole, waarbij je een duiventil neerzet en daaruit de eieren weghaalt. Dat werkt in grote steden in het buitenland echt goed.

  Ook andere vogels en dieren hebben in een stedelijke omgeving gewoon een nieuwe biotoop gevonden en floreren hier (naar onze smaak soms te) goed.

  Ik denk zelf dat we de laatste restjes natuur in onze stedelijke omgeving moeten koesteren,
  en een modus vivendi moeten zoeken waarbij beide partijen (Mens & Natuur) zonder te veel last van elkaar kunnen bestaan.

 5. Utrechtse vogel

  Doe de kip ( niet het vet er af snijden :-))met de groenten en kruiden in de pan met 5 liter koud water. breng dit aan de kook, niet afschuimen, nergens voor nodig. laat minimaal drie uur trekken. laat het laatste uur nog de kruidenbuiltjes meetrekken. haal alles uit de soep, doe het kipvlees in stukjes weer terug, breng de soep aan de kook, voeg de mixsoep,vermicelli en gehaktballetjes toe en laat nog 15 minuten zachtjes koken. afmaken met fijngesneden peterselie.

 6. Kip 3

  @Utrechtse vogel
  Lijkt me een goede verwerking voor de overtallige haantjes 🙂
  Wel netjes en humaan doodmaken hoor !

  De gehaktballetjes en vermicelli erbij lijken me een beetje overdone, dan proef je de soep niet meer.

 7. kippekok

  Die kip blijft niet zitten in de pan of moet je hem niet als kreeft levend koken

 8. R

  Kippen zijn stoer. 😎

 9. Jasper

  Klopt, ik heb de kippen ook gezien. Meestal zitten ze in groepjes bij ons park. Ik noem het hangkippen, want ze blijven op dezelfde plek en zijn behoorlijk wild. Het beste is om ze te negeren, je weet maar nooit…

 10. Cico

  Eigenlijk zat ik totaal iets anders te Googelen, maar stuitte op dit artikel. Ik heb jarenlang als student nabij dat spoortunneltje gewoond. Als ik mij voor de zoveelste keer had verslapen voor het college, moest ik altijd als een idioot op de fiets door dat tunneltje sjezen, zigzaggend door de kuierende groep kippen die geschrokken uit elkaar stuiven. Soms kreeg ik zodoende mot met een kwaaie haan die zijn dames probeerde te beschermen.
  Leuke herinneringen aan die beesten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).