Wat betekent veryupping voor oude Utrechtse wijken? | De Utrechtse Internet Courant Wat betekent veryupping voor oude Utrechtse wijken? | De Utrechtse Internet Courant

Wat betekent veryupping voor oude Utrechtse wijken?

Wat betekent veryupping voor oude Utrechtse wijken?
Bezoekers van de Twijnstraat komen tegenwoordig niet alleen voor de slagerij, maar ook voor de boetiek en de koffiebar. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Een voor een worden Utrechtse buurten opgewaardeerd met hippe koffiebars en koopwoningen – Utrecht lijkt te ‘veryuppen’. Hoogopgeleide nieuwkomers maken gretig gebruik van de voorzieningen, oude bewoners krijgen het moeilijker.

Een voor een worden Utrechtse buurten opgewaardeerd met hippe koffiebars en koopwoningen – Utrecht lijkt te ‘veryuppen’. Hoogopgeleide nieuwkomers maken gretig gebruik van de voorzieningen, oude bewoners krijgen het moeilijker.

Door: Marcel Hobma & Jesse Holweg

Het is half vijf ‘s middags. In de Sparstraat in Ondiep staan twee buurvrouwen te roken terwijl hun hondjes elkaar besnuffelen. Ze staan voor een van de arbeiderswoningen die zo typisch zijn voor de oude volksbuurt. Achter het raam staat een verzameling Betty Boop-figuurtjes. Voor sommige van de woningen staan stoelen en bankjes. In de zomer zitten de buurtbewoners hier vaak met een biertje.

Honderd meter verderop in de Kastanjestraat stapt een moeder uit haar Volvo. Ze wordt in de deuropening van haar nieuwbouwwoning onthaald door haar kinderen. Sommige huizen hebben zonnepanelen, rond de meeste tuintjes staat een netjes gesnoeide buxushaag. De straat doet denken aan een Vinex-wijk.

‘De lagere inkomens krijgen minder mogelijkheden om in het gebied te wonen’

Deze verschillen binnen Ondiep zijn er niet altijd geweest. Door de slechte reputatie van de wijk begon de gemeente in 2004 een grootschalige renovatie. De arbeiderswoningen worden geruimd voor nieuwe koopwoningen en de ‘oude’ buurtbewoners maken plaats voor jonge, hoogopgeleide nieuwkomers: yuppen.

Gentrificatie

De komst van de yup in Utrecht is een kenmerk van gentrificatie. Stadsgeograaf Brian Doucet: “Dit is een proces van klasseverandering in buurten of wijken waar sprake is van sociale en economische opwaardering. De prijzen worden hoger, waardoor de samenstelling van de wijk verandert. De lagere inkomens krijgen minder mogelijkheden om in het gebied te wonen of ernaartoe te verhuizen, terwijl de hoger opgeleiden steeds meer naar de buurt toe trekken. Dit leidt tot verplaatsing en uitsluiting van huishoudens met een lager inkomen.”

Veryupping heeft drie belangrijke oorzaken, volgens Doucet. “Kapitaal speelt een grote rol. Gentrificatie speelt zich meestal af in wijken met oude, slecht onderhouden panden. Toch zijn de wijken vanwege hun ligging goed bereikbaar en dus waardevol. Door kapitaal te investeren, knapt de wijk op en worden de goedkope appartementen dure woningen. De voorzieningen veranderen mee.”

De tweede oorzaak ligt volgens Doucet bij de veranderde woonwensen van de middenklasse. “Steden zijn de afgelopen tien tot twintig jaar heel populair geworden bij de middenklasse. De stad is dynamisch en bruisend en heeft veel banen, woningen en voorzieningen. Singles of kinderloze stelletjes wonen steeds liever ergens waar je veel kunt beleven en mensen kunt ontmoeten.”

Doucet: “Tot slot is er het gemeentelijk beleid. Sinds de opkomst van de creatieve economie concurreren steden om de middenklasse en de creatieve klasse. Gemeenten willen het juiste milieu bouwen voor deze groepen, dus wordt het stedelijke beleid op ze afgestemd. Er komen meer koopwoningen en duurdere appartementen en straten en pleinen worden opgeknapt zodat ze geschikt worden voor chique cafés.”

De Utrechtse wijken

Eten in de Twijnstraat

Volgens wijkraadslid Robin van Essen zijn er de afgelopen tien jaar zo’n tien eetgelegenheden bijgekomen in de Twijnstraat. “Mede dankzij het nieuwe treinstation Vaartsche Rijn krijgt de straat veel meer bezoekers van buitenaf. De bezoekers komen onder andere voor de kroegen op het Ledig Erf, de winkels of het Louis Hartlooper Complex. Als je naar een leuke kroeg of bioscoop gaat wil je ook leuk eten. Dus veranderde de Rabobank in een burgerbar en een hip restaurant. Daarnaast zijn er ook veel meer regionale en landelijke ketens zoals Stach en Grapedistrict in de straat gekomen.”

Naast het Ledig Erf ligt de pas gerenoveerde Twijnstraat. Er lopen horden bezoekers over de oude winkelstraat. Zij komen niet alleen meer voor de slagerij en de kaaswinkel, maar ook voor de biologische supermarkt, de boetiek en de koffiebar. Aan het begin van de straat is de keurslagerij van Frans van Vuuren gevestigd. Het familiebedrijf zit al meer dan vijftig jaar in het pand en is tegenwoordig de enige slager binnen de Utrechtse singels. Volgens Van Vuuren is er veel veranderd in de Twijnstraat. “Vroeger had je vooral gezinnen, nu komen hier toch meer tweeverdieners en alleenstaanden. Alle lege plekken langs de werf zijn luxe woningen geworden en veel huizen worden opgesplitst om er appartementen van te maken.”

Van Vuurens slagerij trekt ook andere klanten dan vroeger. “Vijfentwintig jaar geleden was het echt een volksbuurt en was de winkelstraat meer gericht op de Zeven Steegjes, Sterrenwijk en de Gansstraat. Tegenwoordig komen klanten steeds vaker uit de binnenstad.” De nieuwe klanten hebben volgens hem vaak andere wensen. “Omdat er meer hoogopgeleide mensen en bewuste eters in de buurt wonen, zijn we een andere richting uit gegaan. Vroeger kochten mensen gewoon vlees; je had een slavink en een hamburger. Tegenwoordig verkopen we ook scharrelvlees, belegde broodjes, maaltijden en tapas. Maatschappelijk verantwoord bezig zijn ligt mij wel, maar als we ons niet hadden aangepast was het kaarsje uitgegaan.”

Negatieve ontwikkeling

“De buurt is opgeknapt”, zegt Van Vuuren, “we zitten in een mooi stukje stad, er wordt dagelijks geveegd en als er een paaltje scheef komt te staan, wordt het de volgende dag rechtgezet – de straat is onlangs zelfs helemaal heringericht.” Maar de Twijnstraat heeft volgens hem ook nadelen overgehouden aan de veryupping. “De buurt is minder hecht geworden. Ik heb niet meer het gevoel van twintig jaar geleden. Toen had je een winkeliersvereniging met ondernemers, die nog bij de winkels woonden. Samen hebben we toen drie maanden lang feestverlichting voor de straat gemaakt. Zoiets is ondenkbaar nu. De betrokkenheid is minder geworden.”

Wijkraadslid Robin van Essen van wijk Binnenstad heeft de Twijnstraat ook zien veranderen in de twintig jaar dat hij er woont. “Vrijwel alles binnen de singels duurder geworden. Het grootste deel van de buurt bestaat uit koophuizen waar je niet kunt wonen als je niet twee keer modaal verdient. Ondanks dat je hier een harde kern hebt, zie je vaak dat mensen weggaan als ze kinderen krijgen; ze verhuizen naar Leidsche Rijn. Voor hen komt weer een nieuw afgestudeerd studentenstelletje in de plaats.” Robin is in tegenstelling tot Van Vuuren wél positief over het buurtgevoel. “De buurtbarbecue is net zo hecht als vroeger, we hebben een buurtkrant en een actieve Facebook-pagina.”

Frans van Vuuren in zijn slagerij aan de Twijnstraat. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Stedenbouwkundige Fulco Treffers ziet ook gentrificatie in Lombok. Hij is aangesloten bij werkgroep Visie Kanaalstraat/Damstraat. Samen met de bewoners van Lombok stelt de werkgroep een visie samen voor de toekomst van de buurt. “Gentrificatie wordt door een deel van de bewoners gezien als een probleem en komt dus zeker terug in de visie. De buurt ligt in het centrum, de druk op koopwoningen is groot en sommige bewoners vrezen voor een tekort aan goedkope woningen.” De wijk zit nu nog vol met multiculturele slagers en groentewinkels, maar volgens Treffers zien veel lokale ondernemingen een dreiging in de gentrificatie. “De prijzen van winkel- en horecaruimtes worden mogelijk dusdanig hoog dat ondernemers bang zijn hun zaak niet meer te kunnen runnen. Daarnaast trekt de hoge prijs een bepaald type ondernemingen aan, zoals regionale en landelijke ketens. Mensen zijn bang dat het unieke sfeertje van de wijk verloren gaat.” Toch zijn niet alle bewoners in Lombok tegen gentrificatie. “De koopwoningen zijn hier uiteraard ook al jaren. De groep die hier nieuw instroomt wil ook andere winkels en horeca dan het huidige aanbod.”

Stadsgeograaf Doucet ziet veryupping vooral als een negatieve ontwikkeling voor de stad. “Voor veel beleidsmakers is gentrificatie dé oplossing, want meer mensen uit de middenklasse betekent meer kapitaalkracht in de stad. Daarnaast wordt het proces gebruikt als middel tegen verloedering, armoede en werkloosheid. Maar gentrificatie lost die problemen in werkelijkheid niet op; ze verschuiven naar een andere plek in de stad.”

Controle op woningbouw is een goede manier om veryupping in toom te houden, zegt Doucet. “Door gebieden te creëren die buiten de marktwerking vallen kun je gentrificatie in zekere mate belemmeren. Dit kan door bijvoorbeeld sociale woningbouw en collectief eigendom te stimuleren, of op andere manieren vastgoed buiten de markt te zetten. De gemeente moet er dan wel voor kiezen niet voor de hoogste bieder in het gebied te gaan.” Maar Doucets vermoeden is nu dat het niet de vraag is óf de gentrificatie in Utrechtse wijken zal toenemen, maar hoe, waar en in hoeverre.

24 Reacties

Reageren
  1. Niels

    Toch knap om elf keer het woord ‘gentrificatie’ te gebruiken waarvan acht keer in de laatste drie alinea’s. Misschien dat het woord dan eindelijk wordt opgenomen in de Van Dale. Een beetje veryupping in de wijk, een beetje veryupping in de taal.

  2. Ihsan

    Onzin. De gemeente heeft straten als de Kanaalstraat & Amsterdamsestraatweg laten creperen door Hoog Catherijne toe te staan. Daardoor is de middenstand in een groot deel van de stad vanaf de jaren 70 de nek omgedraaid. De troosteloosheid was er niet alleen in (noord)west, maar was zelfs in de binnenstad en oost te merken. Winkelstraten in Utrecht werden berucht om leegstand, drugshandel, witwassen, etc. Iedereen met een beetje geld en ambitie verliet de armoedige buurten rond deze straten. Dat begint nu langzaam weer een beetje te veranderen, waardoor er meer ruimte komt voor serieuze ondernemers, een veiliger woonomgeving en meer gemengde wijken. Als ik wethouder wonen was zou ik het wel weten: vol inzetten op de wederopstand van de volkswijken. Gentrificatie is daarbij een hulpmiddel. Je moet alleen wel zorgen dat er in elk deel van de stad ook genoeg betaalbare woningen beschikbaar blijven. Dat doe je door te verdichten en altijd gemengd te bouwen.

  3. Oog in Aller

    Over Lombok: als vaste klant van een van de groentewinkels, een van de visboeren en een van de slagers zeg ik: veryupping van het winkelaanbod zou een zegen zijn. Want er zit echt 20 keer hetzelfde.

  4. Wouter

    Is gentrificafie zo’n exotisch begrip dan? Ik leerde dat op school bij aardrijkskunde. Toen kon ik mij lastig voorstellen hoe dat er in de praktijk uit zou zijn, maar in de afgelopen jaren zie je het overal in Utrecht.

  5. Fab

    Nog even een Pijlsweerd overkomt hetzelfde. De woningen zijn niet echt betaalbaar en de Gemeente staat op ongewenst hoger, hoogst toe waarmee kleine wijkjes in de verdrukking komen. Jammer en dom. De binnenstad is al een eenheidsworst aan het worden waar je zo min mogelijk naar toe gaat.

  6. Geboren Utrechter

    Hier wordt gesproken over veryupping, ik noem het geboren Utrechters weg pesten. Buurten worden overgenomen door import vanuit Amsterdam en omstreken. Daar zijn ze uitgescheten en proberen het nu hier over te nemen ten kosten van de echte Utrechters. Buurten zoals Oog in All krijgen van de gemeente meer geld om de straat schoon te houden terwijl wijken als Ondiep en Overvecht aan het verpauperen zijn. De enige aandacht die zij nog krijgen is via de propaganda zender RTV-Utrecht. Terwijl daar dagelijks gedealt en geïntimideerd wordt door onze “Mederlanders”. Lang leve de veryupping van Utrecht.

  7. maarten van den oever

    het heeft weinig zin om de verandering als zodanig te verheerlijken of te verketteren: ze vindt nu gewoon plaats en dat zullen we als feit alleen maar kunnen accepteren. Wat wel zin heeft is je afvragen wat dat voor veranderend gedrag van mensen in de wijken oplevert en of de bestuurlijke werkwijze van de stad daaraan is aangepast. Het centrum ziet een veranderende bevolking: de oude hecht samenhangende volkswijken die als met een gezamelijke stem zich konden uiten worden vervangen door typische hogere burgerij, die zich liever gekwalificeerd zien als hoog opgeleiden. Die laatste groep ziet zichzelf als bewoners van alleen hun huis en hun directe omgeving moet aan hun eigen wensen worden aangepast. Ze leggen daarom vanuit hun eigen priveebelang claims op alles wat er in de directe omgeving gebeurt, waardoor er in de oude wijken veel burenonenigheid is ontstaan, en wijkcomitees opkomen die andere bewoners en andere belangen gaan bestrijden. Dat is op zich al niet fijn maar het wordt nog erger wanneer die priveebelangen van nieuwe bewoners in strijd komen met het algemeen belang. Het centrum van de stad is een algemeen belang van de hele stad. Als een fictieve bewoner van een niet bestaand appartement boven broese kemink vindt dat het oude stadhuis zijn zicht belemmert en moet worden afgebroken is dat nog geen reden om het af te breken, en gaat dat niet gebeuren omdat het algemeen belang is dat het stadhuis blijft staan. Zo is het ook met het centrum als geheel: het is een plek waar handel en entertainment zijn geconcentreerd en mensen elkaar ontmoeten, en dat is een algemeen belang voor de hele stad. Wie daar gaat wonen moet zich realiseren dat zijn bewonersbelang daar vaak moet wijken voor het algemeen belang, en je kunt daar dan ook niet zeggen dat vanwege de rust in jouw woonkamer naast jouw huis geen koffie mag worden gedronken. Er moet altijd afgewogen worden, maar in het centrum staat het algemeen belang voorop, en de rijke nieuwkomers moeten zich realiseren dat het centrum niet hun voortuin is. Daarom moet het stadsbestuur zich realiseren dat het zeer de vraag is of het belang van bewoners via hoorzittingen e.d, de voorrang moet worden gegeven. De meest- belanghebbenden, zoals de bewoners van wijken buiten het centrum die het centrum nodig hebben, worden daar niet gehoord, maar het is wel hun belang dat op het spel staat. Het stadsbestuur moet daarom het gewicht van dat algemeen belang representeren en zich minder verlaten op het egoisme van de nieuwe rijken in het centrum. Bestuurlijk moet juist het belang van de buitenwijken tegen het belang van de bewoners van het centrum worden afgewogen, en dan zal vaak de keuze op activiteit in het centrum vallen.

  8. Lauk

    Natuurlijk is de binnenstad er voor alle Utrechters. Alleen oppassen dat de Horeca niet alles gaat overheersen en in sommige straten zelfs de winkels wegdrukt. Het evenwicht tussen bewoners, bezoekers en bedrijven raakt meer en meer zoek. Meer entertainment ook buiten het centrum, anders wordt het centrum voor bewoners onplezierig en ook voor vele anderen te druk en zelfs ontoegankelijk (zie andere steden waar dit gebeurt). Verder roep ik de woningbouwverenigingen op om vooral geen woningen in de binnenstad meer te verkopen, maar juist op te knappen en ook voor lagere inkomens toegankelijk te houden. 1. Omdat die ook recht hebben op een leuke woning in de binnenstad en 2. omdat een gemengde bevolking gewoon veel plezieriger is en de polarisatie tegengaat.

  9. g.g.

    beste @geboren- utrechter: ik woon al heel lang in Overvecht-Noord en daar verpaupert echt niets. De sociale woningbouw doet heel veel aan renovatie/vernieuwbouw, er wordt in de parken dagelijks schoongemaakt en in de wijken minimaal 1x per week. Vuilnis dat op straat belandt in plaats van in de ondergrondse containers wordt na melding binnen 4 uur weggehaald door de gemeente en er gebeuren allerlei leuke dingen in de wijk om mensen te verbinden. Overvecht-Noord is een heerlijke woon-en leefplek met veel groen wat goed onderhouden wordt zowel door de gemeente als door buurtbewoners. Kom eens kijken zou ik zeggen.

  10. cas

    De nadruk moet juist op de toekomst liggen. Deze wijken verliezen de levendigheid en veranderen in slapende wijken. De factoren die deze wijken in het begin zo aantrekkelijk maken zijn niet plaatsgebonden en wijken uit naar andere wijken. Dit is in Berlijn heel duidelijk te zien.

  11. Willem

    @geboren utrechter.

    Die opruimingen en nieuwe paaltjes komen er omdat nieuwe bewoners zich wel voor hun omgeving interesseren en er om geven. Echte Utrechters met een zwaar sjekkie voor de zaendbaek, die staan alleen maar te zeiken maar actie; ho maar.

    Als je je buurt laat verkrotten dan verdien je het niet om er te blijven, dan moet je naar iets goedkopers op zoek. Uiteindelijk komen alle Echte Utrechters/Rotterdammers/Amsterdammers in Drenthe in tuigdorpen terecht. En zo hoort het ook. Voeg je niets toe dan ben je af.

  12. paul

    & Geboren Utrechter
    Helemaal met je eens, en dat met een Links College die er voor minder bedeelden zou moeten zijn. Maar zoals we weten is het nieuwe Links bijna helemaal weg en is Groen Links een “beweging” die er vooral is voor net afgestudeerden.

    & g.g.

    Verpaupering is ook het soort mensen wat je allemaal bij elkaar in een wijk stopt.
    Waarschijnlijk woon je in het laatste stukje Overvecht waar nog veel autochtone bewoners wonen, voor de rest is het heel hard aan het afglijden!

  13. André Kamphuis

    Heel interessante materie DUIC, willen we vaker over lezen! En dan graag ook wat beter geïnformeerd; in de Twijnstraat en Lombok is dit proces al minstens 10 jaar aan de gang. Inmiddels beginnen we het in Zuilen te voelen, dat is wel relatief nieuw. Wil daar best eens over berichten af en toe.

  14. cas

    @ Willem, wat heb jij een rare visie. Als ik jou reactie lees, zie ik jou meer als een gevaar voor de maatschappij dan een oer Hollands gezin uit ondiep.

  15. JdV

    Heel terecht dat minder welvarenden niet zomaar in alle wijken een huis kunnen vinden. Er moet tenslotte wel een stimulans zijn om je te willen verbeteren. Als je alles zo maar gratis en voor niks in de schoot krijgt geworpen krijg je socialistische uitwassen en daar is nog nooit iemand beter van geworden. Dus ja, het is te duur om in Oost of andere wijken van Utrecht te wonen als je modaal verdiend. Nou en? Gelukkig maar zeg.Ik weet niet of ik wel bij mensen wil wonen met een lage of geen opleiding en weinig inkomen. Alles onder 3 x modaal in 1 wijk, en de mensen die wel goed verdienen in een andere wijk. NL is een kapitalistisch land er daar is niks mis mee.

  16. Ihsan

    @JdV, dus jij wil mensen ruimtelijk scheiden naar inkomen of opleiding? Ik neem aan dat je dus ook voorstander bent van verregaande segregatie en verzuiling? Een tegenstaner van integratie? Voorstander van “zwarte scholen” en Turkse voetbalverenigingen? Ik moet er niet aan denken! We moeten mengen, op straat, blok en gebouw-niveau! Je hoeft helemaal niet te weten wat het inkomen van je buren is. In Lunetten wonen professoren en arbeiders in hetzelfde woonblok en hun kinderen spelen samen in het gedeelde hof. Stel je niet zo aan. Wij mensen zijn tot veel in staat, zelfs samenleven.

  17. Fab

    @JHDV Brrrrrrrrrr. Wat een beperking. Ik zou u ook niet graag als buurman hebben. Ik hou van de gemêleerdheid want dat maakt juist een buurt een echt woonbare!

  18. JdV

    @Idshan: Nee hoor, wat mij betreft zijn ALLE veelkverdieners van harte welkom in bepaalde wijken. Of ze nou Turks, Chileens of Martiaans zijn, geen probleem. Zelfde voor scholen. Excellente leerlingen bij elkaar, niet gebonden door afkomst of religie. Dus helaas. En by the way, een verzameling van groepen is ook nog steeds een samenleving hoor, en is ook een mengvorm.
    @Fab: hetzelfde mijnerzijds.

  19. Objectivist

    @JdV 27/3/2017 – 9:45

    Hoewel ik me voor een groot deel kan vinden in uw betoog, voel ik me toch even geneigd om in te haken op uw slotzin.

    Nederland is GEEN kapitalistisch land. Nederland is een CORPORATISTISCH land, oftwel een land waar eigendom (van productiegoederen) een privilege van staatswege is, waar de staat tegelijk ook een enorme invloed uitoefent op die productiemiddelen en bovendien een groot deel van de vruchten van arbeid afneemt. Dat heeft niets met kapitalisme te maken! In een kapitalistisch land bemoeit een overheid zich met niets anders dan orde en veiligheid.

    Westerse overheden hebben geleerd van het verleden. Men ziet dat zuiver socialisme niets dan bloedvergieten, honger en ellende brengt. Men ziet ook dat men in een zuiver kapitalistische samenleving geen baan meer zou hebben. Dus is gekozen voor een corporatische middenweg, waarbij bedrijven en burgers net vrij genoeg gelaten worden om genoeg te produceren voor zichzelf en hun parasitaire broodheren in dienst van de Staat.

    Als mensen in Nederland werkelijk intrinsiek zouden begrijpen wat kapitalisme is (dat leert men niet meer in het door de Staat geleide educatieve brainwashstelsel) dan stond men morgen met hooivorken in Den Haag om hun vrijheid en eigendommen te claimen….

  20. Mark

    Ik snap niet dat de stadgeograaf hier tot de conclusie kan komen dat gentrificatie een slechte ontwikkeling kan zijn. Gentrificatie is het best wat een buurt kan overkomen. In het artikel wordt vooral op 1 straat in een stad met honderden straten gekeken (en laten we eerlijk zijn, de Twijnstraat is er niet slecht aan toe). In wijken als Ondiep, Zuilen en Lombok is juist door gentrificatie de saamhorigheid enor toegenomen. Door een deel van de sociale huurwoningen te verkopen aan mensen die willen investeren in een huis en in hun buurt zie je dat juist in dit soort voormalige slechte wijken enorm veel initiatieven uit de grond ontspringen. Huizenbezitters investeren in tegenstelling tot huurders wel in hun huis. Ze doen hun best met allerlei sociale initiatieven, buurtbbq’s en zelfonderhoud/inrichting van plantsoenen om hun buurt een betere buurt te maken. Zwakke 100% zwarte scholen verkleuren langzaam maar zeker naar beter preseterende gemengde scholen etc etc.

  21. Mark

    @Geboren Utrechter. Ik weet niet of u de afgelopen 10 jaar nog in Ondiep geweest bent, maar deze wijk verloederd helemaal niet. Er zijn juist ontzettend veel mooie stukken bijgekomen terwijl niet meer te redeen krotten vakkundig met de grong gelijk gemaakt zijn. Ik zie de wijk de afgelopen jaren helemaal opbloeien.

  22. Lombokker

    Wat een bullshit om te denken dat gentrification alleen maar erg is. Als je maar zoekt naar balans. Als je kijkt naar wat voor mensen er in Lombok wonen en komen wonen, dan is het huidige winkelaanbod geen goede afspiegeling van de wijk. Er is sprake van een monocultuureel aanbod, geen multicultureel aanbod. Bovendien zijn 8 turkse slagerijen, 6 bakkers en 6 groentezaken én turkse supermarkten én een Albert Heijn op 200 meter gewoon veel.

    Om maar niet te spreken over de overlast die de bezoekende klanten veroorzaken. Je merkt dagelijks dat de wijk het vele autoverkeer totaal niet aankan. Wildparkeren, tegen de richting in de zijstraten inscheuren, lachgas gebruiken en autorijden en niet betalen voor je parkeerplek.

    De oplossing? Minder auto, meer verblijfsfunctie, meer westerse horeca en meer duurzaamheid.

    Maak van Lombok een milieuzone, het dwingt tot nadenken over andere vervoersen logistieke oplossingen. De huidige groep ondernemers is wat mij betreft verre van innovatief: dat gekdt voor logistieke oplossingen, tot duurzaamheid en nieuwe winkelconcepten. Kebab only. Zorg voor meer westers winkelaanbod en horeca, zodat een balans ontstaat. Noem het gentrification, het is in ieder geval nodig om de straat op te frissen. Zoek de balans en zoek elkaar op.

  23. cas

    @ Lombokker, misschien even bij het artikel blijven i.p.v. je ongenoegen over het autoverkeer hier rond te spugen….

  24. Zucht..

    Toen ik in de jaren 80 van de afgelopen eeuw mijn eerste huis kocht nabij de binnenstad, moest ik op mijn knieën bij de bank voor een hypotheek van 30.000 gulden met 13 % rente. De oude bewoners hadden het huis onbewoonbaar laten verklaren, om daarmee een flat in Overvecht, met CV en badkamer te kunnen bemachtigen. Alle huizen in de straat stonden leeg en waren dicht getimmerd!
    De gemeente was nog vast van plan om hier vlak langs een snelweg naar HC aan te leggen, met daarlangs Flats met zicht op de Vecht. Wel heel sociaal, want dat was de wens van de bewoners van die vochtige oude wijken huizen.
    Gelukkig is dat, vinden we nu, geen waarheid geworden, en nestelen we ons genoeglijk in onze gerenoveerde oude stads woningen en steken daarmee onze vrienden in de Vinex wijken de ogen mee uit.
    Intussen betaal ik mij scheel aan de OZB en kan hier feitelijk niet meer wonen.
    Het is zelfs zo dat ik, zoals zoveel bewoners die meer dan 25 jaar op dezelfde plaats wonen, dit huis op dit moment nooit zou kunnen kopen omdat het heel ver boven mijn budget is.
    En zo herhaald de geschiedenis zich dus, en ben ik op zoek naar een huurflat op Overvecht, maar dan met de reden dat het hier niet te nat maar te duur geworden is. Zucht…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).