Video: Hoe staat het met de verbouwing van de bibliotheek aan de Neude? | De Utrechtse Internet Courant Video: Hoe staat het met de verbouwing van de bibliotheek aan de Neude? | De Utrechtse Internet Courant

Video: Hoe staat het met de verbouwing van de bibliotheek aan de Neude?

Video: Hoe staat het met de verbouwing van de bibliotheek aan de Neude?
Het voormalig postkantoor op de Neude. Foto: Robert Oosterbroek
De Bibliotheek Utrecht heeft weer nieuwe afleveringen gepubliceerd over de voortgang van de verbouwing van het oude postkantoor op de Neude. Eén gaat over het archeologisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden op het terrein. De andere gaat over de verbouwing van het pand.

De Bibliotheek Utrecht heeft weer nieuwe afleveringen gepubliceerd over de voortgang van de verbouwing van het oude postkantoor op de Neude. Eén gaat over het archeologisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden op het terrein. De andere gaat over de verbouwing van het pand.

In aflevering 10 van de serie vertelt Jeroen van de Kamp, archeoloog bij de gemeente Utrecht, over de vondsten die ze gedaan hebben. Hij laat bijvoorbeeld een hele kleine dobbelsteen zien en ‘muntplaatjes’, stukjes metaal waar nog munten van geslagen moesten worden. Hoewel het archeologisch onderzoek nu afgerond is, liggen er mogelijk nog mooie vondsten in het verschiet.

Er ligt namelijk nog twee kuub aan resten uit de voormalige beerkelder klaar om gezeefd te worden. Volgens Van de Kamp werd de kelder door de bewoners van het Ceciliaklooster als toilet gebruikt, maar ze loosden er ook allerlei huishoudelijk afval.

Screenshot uit aflevering 10 met de kleine dobbelsteen.

Verbouwing

In aflevering 11 vertelt projectleider René van der Horst over de voortgang van de verbouwing. Zo zijn ze al heel ver met de studiezaal van de bibliotheek. Dat is bijvoorbeeld al helemaal geïsoleerd.

Daarnaast laat Van der Horst zien hoe het pand ingedeeld gaat worden. De bedoeling is dat de bijzondere centrale hal vanuit het hele gebouw te voelen is. Dat doen ze door doorgangen te maken. “Dus door in de ene kamer te staan, kijk je diagonaal van links en naar rechts, en zie ik het hele gebouw en ervaar ik ook waar de centrale hal is”, vertelt Van der Horst in het filmpje.

De bibliotheek moet eind 2019 opgeleverd worden. Begin 2020 wordt de publieksopening verwacht.

 

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Aanstoot

  Ja, ja. Een hele stapel prachtige woorden over mensen in contact brengen met cultuur e.d., elkaar ontmoeten, Utrechters uitnodigen om aan te geven wat ze er graag willen gaan doen. Ja, ja, maar ondertussen genadeloos en zonder enige nadere communicatie richting de gebruikers (ook geen enkele reactie op diverse mailtjes) de muziekafdeling sluiten. Daar baal ik enorm van.

 2. Bernhard

  @Aanstoot: Ik mis de CD-ROMs en floppy’s. Echt belachelijk dat ik dit niet meer mag lenen! Stop de vooruitgang!

 3. MJPD

  @Bernhard
  Wat een aanmatigende opmerking weer….

 4. Rob H.

  @Aanstoot: Dat die muziekbibliotheek nog bestond, daar ben ik nog het meest verbaasd over. Daar heb je tegenwoordig toch YouTube en Spotify voor? Daar is meer te vinden dan de bibliotheek ooit kan uitlenen.

 5. katja

  Mag er zomaar gesloopt en gebroken worden in dit monument ?
  Gevels zijn naar de knopen, m.i.

 6. De ouwe knar

  @ Katja: de ingangen die nu weer opengemaakt worden waren er bij de oorspronkelijke oplevering ook. Die zijn met latere verbouwingen dicht gemaakt. Ik heb er nog gewerkt. Het gebouw was decennialang naar de knoppen en wordt nu mooi hersteld in de oorspronkelijk staat.

 7. wollie

  hoi aanstoot, wat kon je lenen op de muziekafdeling, cd’s? en is dat nog wel rendabel met de spotify’s en itunes van tegenwoordig? 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).