Video: Parachutisten boven de stad met Utrechtse vredesvlag Video: Parachutisten boven de stad met Utrechtse vredesvlag

Video: Parachutisten boven de stad met Utrechtse vredesvlag

Twee parachutisten hebben op 2 kilometer hoogte boven de stad gevlogen met een Utrechtse vredesvlag om aandacht te vragen voor meer vrede en verdraagzaamheid in de wereld. De parachutisten hopen dat de beelden van hun actie mensen zullen inspireren.

Twee parachutisten hebben op 2 kilometer hoogte boven de stad gevlogen met een Utrechtse vredesvlag om aandacht te vragen voor meer vrede en verdraagzaamheid in de wereld. De parachutisten hopen dat de beelden van hun actie mensen zullen inspireren.

De ‘Utrechtse’ vredesvlag is nog steeds populair, de poster van Marije Liewens en ontwerper van ontwerper Max Kisman is op een hoop plekken te vinden. Maar de poster was eerder niet zo hoog geweest.

De twee parachutisten kwamen op het idee voor de actie na een maken van een parachutesprong met een groep. Een van hen is Chris Mc Cabe: “Na afloop spraken we over dat zo’n sprong voor ons eigenlijk echt het ultieme gevoel van vrijheid is; daarboven in de lucht en dat vrijheid zo’n kwetsbaar goed is. Een vriend van mij heeft jaren in Kyiv gewoond en heeft daar ook moeten vertrekken door de oorlog. Helaas lijken er afgelopen tijd steeds meer en meer oorlogen ontstaan op de wereld. Oorlog ontstaat niet zomaar, dat begint met onverdraagzaamheid.”

Awesome Utrecht

De parachutisten deelde hun plan met het platform Awesome Utrecht dat ze steunde in het uitvoeren van het plan. Voor de vlag kozen ze het ontwerp van de bekende Peace Now-poster met de vormgeving van Max Kisman. Er hangen al ruim 22.000 van deze posters door heel Nederland. Mc Cabe: “Een mooie samenwerking.”

De boodschap die Mc Cabe wil geven is: “Ik denk dat het goed is om met elkaar te praten over vrede. Over de oorlogen ver weg, maar ook over hoe we hier dichtbij met elkaar omgaan. Zelf vind ik het belangrijk vaak stil te staan bij hoe goed we het hebben en hoeveel slechter we het zouden kunnen hebben. Soms weet je niet hoe goed je het hebt tot het er niet meer is. Dat is iets dat we met elkaar moeten koesteren.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Bart

  Mooie actie met een goede boodschap. Klein detail; ik zie wel andere plekken in de provincie Utrecht meermaals in beeld komen maar op geen enkel punt dat ze (twee kilometer hoogte ) boven de stad Utrecht vliegen.

 2. M.

  Wie willen er nu geen vrede nu? Maar mag dat nu ook vrede zijn wanneer groepen mensen onderdrukt worden? Zoals het nu uitgedragen wordt is het wat mij betreft nietszeggend. Ik zou zeggen: “peace, freedom and democracy now”.

 3. w

  @Bart
  de stad die je ziet is Hilversum, die bovendien in provincie N-Holland ligt

 4. Leon

  Mooi beeld, mooie boodschap.

 5. Statler

  Mooi initiatief, zinloze actie. Doet denken aan het gebroken geweertje van weleer.

 6. Sanne

  @M: wie er geen vrede wil? Jij volgens mij met al je voorbehouden

 7. Le coq sportif

  Totaal terzijde, maar het is Kiev en geen Kyiv. Je zegt ook Parijs en geen Paris, Londen en geen London

 8. Scherpschutter

  @M. 16/2/2024 15:24

  Het zijn altijd dezelfden die geen vrede willen; etatisten. De mens dient zich te verlossen van alle vormen van overheden.

 9. M.

  @Sanne: en wat denk je bijvoorbeeld van 99% van de Nederlandse bevolking — ik kan er een procentje naast zitten — in 1944? En van hoeveel procent van de Oekraïnse bevolking op dit moment?
  @Scherpschutter: hoe wil jij je verlossen van die etatisten en overheden? Met praatjes?
  Nogmaals voor alle duidelijkheid: ik ben ook voor vrede. Maar geen vrede die gepaard gaat met onderdrukking (dat zou ook Scherpschutter toch moeten aanspreken).

 10. Fred Besselink

  Goeie actie. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die Utrechters die overal ter wereld oorlogen starten en aan bestaande oorlogen meedoen. Oh wacht, buiten wat Syrie-gangers heeft Utrecht helemaal niets met oorlogen te maken

 11. M.

  @Fred Besselink: niets met oorlogen te maken? Ik kom toch dagelijks in onze stad herkenbare voor het oorlogsgeweld gevluchte Oekraïners tegen en verder ook andere vreemdelingen, onder wie zich naast de arbeidsmigranten en buitenlandse studenten ongetwijfeld ook oorlogsvluchtelingen bevinden. Zelfs in Utrecht kun je daar, als je daartoe tenminste bereid bent, heel wat meer aan doen dan vrijblijvend een bordje met Peace now ophangen.

 12. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  Van sommige overheden is de noodzaak om zich ervan te moeten verlossen groter dan die van andere.
  Het gemeentebestuur van Stadskanaal heeft u in voldoende mate lief, neemt u dat van mij aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).