Video: Politie achtervolgt crossmotor die op de vlucht slaat in Utrechtse wijk Kanaleneiland Video: Politie achtervolgt crossmotor die op de vlucht slaat in Utrechtse wijk Kanaleneiland

Video: Politie achtervolgt crossmotor die op de vlucht slaat in Utrechtse wijk Kanaleneiland

De politie heeft op YouTube een video geplaatst die onlangs werd opgenomen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. In de video is te zien dat een crossmotor door de wijk achtervolgd wordt door een motoragent.

De politie heeft op YouTube een video geplaatst die onlangs werd opgenomen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. In de video is te zien dat een crossmotor door de wijk achtervolgd wordt door een motoragent.

De politie komt in de video af op een melding van overlast door een motor of scooter. Zodra de politie de bewuste crossmotor in zicht krijgt, gaat de bestuurder ervandoor. De motoragent zet de achtervolging in en moet een hoop snelle manoeuvres maken om de de wendbare crossmotor bij te houden.

Na een achtervolging van een paar minuten tussen auto’s door en over de stoep glijdt de crossmotor onderuit op de stoep naast een speeltuintje. De bestuurder gaat er te voet vandoor en laat zijn crossmotor achter. In de video is te zien dat daarna discussie ontstaat tussen omstanders en de politie.

De bestuurder van de crossmotor is niet meer aangetroffen, maar wel herkend door de wijkagent. Hij is later verhoord. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en de crossmotor is in beslag genomen en vernietigd.

28 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  duidelijk is te zien hoe de verstandhouding is, een kat en muisspel, en is er iemand in de problemen komt uit alle hoeken en gaten “hulp”.

 2. Subsidie

  Die ene gast begint direct over discriminatie. Het probleem van deze gasten is dat ze hun ellende altijd buiten zichzelf plaatsen en nooit ergens verantwoordelijkheid voor nemen. Niet gek ook als je altijd als groep functioneert en de zwakste schakel de sterkste schakel naar beneden trekt. Dus tegen de jongen die de andere gast wegtrekt bij de agent wil ik zeggen: maak dat je wegkomt kerel want deze gasten zullen jou naar beneden trekken.

 3. JvS

  Veel jongeren die belangstelling hebben zeg

 4. Lombokker

  Dit is een goed voorbeeld van wat er mis is in ons land. In al dit soort wijken kiest men zonder er bij na te denken meteen partij vóór de boefjes en tegen de autoriteiten. Er wordt zelfs actief geprobeerd om die autoriteiten tegen te werken.
  In dit geval gaat het om een relatief eenvoudig vergrijp, maar dankzij deze houding kunnen ook criminele netwerken in deze wijken ongehinderd hun gang gaan.

  Ter linkerzijde zal men nu wel weer roepen dat dit allemaal het gevolg is van discriminatie en uitsluiting. Maar dat is mij toch wat te kort door de bocht. Er wordt namelijk over het hoofd gezien dat in deze wijken nog de tribale cultuur uit het land van hun voorouders overheerst.
  In een tribale cultuur wordt er van je verwacht dat je altijd voor je ‘eigen’ mensen opkomt, zelfs als je weet dat ze fout zitten. Dat is dus wat je hier ziet gebeuren.

  Ter duiding hier een interview met Fatima Elatik over tribale cultuur:
  https://www.groene.nl/artikel/ik-wil-niet-hoeven-liegen

 5. Wies

  De achtervolging op zichzelf is niet zo interessant, maar de dynamiek tussen één politieagent die zijn werk doet en de vele ‘jongeren’ die uit alle hoeken en gaten vandaan gekropen komen is dat wel. Om treurig van te worden.

 6. G. de Vries

  Deze crossmotor sjeesde al langere tijd door Kanaleneiland noord.
  De agenten moeten niet in discussie gaan want er volgt een stortvloed van oneigenlijke drogargumenten, aantijgingen en verwensingen. De-escalatie werkt alleen door mensen op afstand te houden en enige vorm van communicatie te vermijden. Het is triest maar de term discriminatie is door oneigenlijk gebruik een nietszeggend woord geworden.

 7. Berk

  ‘Noord Afrikaanse jongens’ is natuurlijk wel weer een erg ongelukkige benaming. Het zijn gewoon Nederlanders. Door ze zo te benoemen maak je ze ook ‘anders’. Kan me voorstellen dat die gast daar boos over is. Aan de andere kant is het ook gewoon super irritant gedrag, dat uitdagen van de politie, zo tegen een agent praten, er meteen met een hele groep bij komen staan. Dat zorgt bij agenten natuurlijk ook voor irritatie en dat ze deze jongeren met een bepaalde blik gaan bekijken die niet per se gevrijwaard is van vooroordelen.

  Een ander ding: in het begin wordt er een jongen op een scooter gecontroleerd op zn rijbewijs. Ben benieuwd waarom precies. Zouden ze in Utrecht-Oost jongeren op een scooter ook zo schijnbaar random om een rijbewijs vragen?

 8. ooginaller

  Omsmeden tot steelpannen dat ding zou ik zo zeggen. Dat is het enige wat werkt tegen dit soort onzin. Er rijden ook wel eens van die (kentekenloze) quads door de stad. Veel te hard en zonder zich iets aan te trekken van snelheidslimieten of medeweggebruikers. In beslag nemen en vernietigen is het enige wat werkt denk ik.

 9. Peter

  Niet zo zeuren over dat ‘Noord-Afrikaans’ Hij geeft op dat moment een signalement door. Dan mag je iemand in korte schetsen beschrijven, dat moet zelfs. Zoals het inschatten van een leeftijd of geslacht dan ook toegestaan is. Niks mis mee.

  Los daarvan: het is kraakhelder dat de gast die daar moeilijk doet er alleen maar bijkomt om problemen te maken. Zoals hij daarvoor al de weg blokkeert om zijn vriendje te helpen.

  Overigens vrees ik dat al die gastjes deze video als een soort trofee ziullen zien

 10. Karel

  @Berk: Heb je misschien een suggestie voor deze agent, hoe hij in een paar seconden zijn collega die er niet bij is kan uitleggen hoe hij de bestuurder van de crossmotor kan herkennen?

 11. Lombokker

  @Redactie
  Jammer dat jullie mijn reactie niet plaatsen. Ik probeer op fatsoenlijke wijze een aspect aan te kaarten dat nogal eens over het hoofd wordt gezien, in de hoop zo een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van deze problemen.

 12. Bewoner

  Respect voor de rust en professionaliteit waarmee de politie zijn werk doet!

  Verschrikkelijk om te zien hoe tijdens de achtervolging allerlei omstanders proberen de agent te hinderen en zelfs ten val te brengen.

 13. Lauk

  Ja allemaal prima, natuurlijk oppassen met frames en tickets als ‘noord Afrikaans’, de in beslagname en procesverbaal zijn natuurlijk prima, maar ik wil het over iets anders hebben. Hoeveel risico liep deze motoragent, zelf en m.n. ook voor anderen door zo over stoep en weg te laveren… Je zal daar maar als klein kind spelen, of als oudje in de war raken… Knap gedaan , daar niet van, maar zijn er geen andere manieren?

 14. Willem

  @ Lauk

  Ja, dat rotjong van zijn scooter trekken. Regel jij dat even?

 15. RABE

  Deze gasten moeten eens 1 op 1 een gesprek aangaan. Dan leren ze misschien hoe we hier met elkaar omgaan. Respect voor oom agent ontbreekt hier duidelijk.
  Ik hoop dat mijn bericht geplaatst wordt. Het gaat nog wel eens mis als ik kritiek heb.

 16. Binennstadbewoner

  @ Berk: ja want de situatie in Utrecht Oost is natuurlijk heel vergelijkbaar met die in Kanaleneiland … . .

  Ga eens een jaartje in een galerijflat Kanaleneiland wonen en dan eens zien of u er nog steeds zo over nadenkt.

 17. G Hekster

  Nou @peter, pas maar op. Het gaat niet lang meer duren voordag een politieagent een verdachte ook niet meer als man mag omschrijven. je kan niet zomaar aannemen wat iemands gender is. Signalementen kan je niet meer geven.

 18. Lezer

  Knap werk van die motoragent. Goed gedaan! En heel goed om zo’n gevaar op de weg en in de wijk niet te laten wegkomen. Maar inderdaad wel heel gevaarlijk voor de agent zelf én anderen.
  De reactie van ‘het publiek’ maakt duidelijk wat er echt aan de hand is met die lui.

 19. Rob

  @Berk.Je hebt helemaal gelijk. ‘Jongens’ is natuurlijk extreem discriminerende formulering en bovendien verre van genderneutraal. Steeds worden jongens en mannen benoemd, wat sterk stigmatiserend werkt. Wat blijkt uit het veel vaker random aanhouden van jongens en mannen.
  Daarnaast heb ik begrepen dat maar liefst 95% van de gevangenen mannelijk is. Dat kan natuurlijk niet anders dan pure discriminatie zijn…

 20. Kaat

  Dit geeft een inkijkje met welke situatie de politie te maken heeft. Ik schrik hier wel van. Die hinderlijke scooters en het provocerend gedrag naar de agenten. Terwijl die omstanders er niks mee te maken hebben… De omschrijving Noord Afrikaans daar lijkt me overigens niks mis mee.

  Ik hoop nog steeds dat meer ouderen uit die gemeenschap actie ondernemen en hun jongeren een spiegel voor houden. Met dit gedrag gaat het slachtofferrolgedrag er bij mij niet meer in.

 21. Bromsnor

  Bromsnor is in shock, wat een agressie. Groot respect voor de agent die dit regelt zonder te escaleren. Bromsnor is een groot fan van wijkagenten, die kennen de situatie.

 22. w

  als ik die agent was, dan was de voorraad pepperspray op het hoofdburo er heel gauw doorheen!

 23. Koel Hoofd

  Om eens een ander perspectief te geven aan de term ‘Noord Afrikaanse jongere’, daarmee wordt de hele Maghreb op een grote hoop gegooid omdat ze in Kanaleneiland wonen.
  Echter, een Marokkaan is geen Algerijn en dat zijn ook geen Tunesiers en al helemaal geen Lybiers, maar wordt daar wel voor versleten.
  Hoe zou de gemiddelde Nederlander het vinden om voor Duitser of Belg te worden uitgemaakt omdat ze er ongeveer hetzelfde uitzien en gelijksoortig klinkende taal spreken? Die begint dan ook gelijk te mekken dat die Hollander is en géén Belg en absoluut geen Duitser.
  Een Europees paspoort gaat daar echt niets aan veranderen.

  De beelden deden me heel sterk denken aan mijn jeugd. Alleen waren het toen Nederlandse jongetjes uit villa wijken en dorpen die op opgevoerde brommertjes met 80-110km/u kat en muis met de politie speelden. Kortom, er is niets veranderd. Behalve dan dat we nu met het vingertje wijzen naar een speficieke groep omdat die niet in een villa wonen?

 24. Lombokker

  @Koel Hoofd
  Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om als Noordwest Europees te worden omschreven. Dat is iets heel anders dan Belg of Duitser, dus wat mij betreft slaat u de plank behoorlijk mis in uw vergelijking.

  Inderdaad kwam het vroeger ook wel voor dat de politie jongens op opgevoerde brommers achterna zat. Echter, toen probeerden omstanders niet te verhinderen om hun werk te doen. Dat maakt nogal een verschil.

 25. buurtbewoner

  hadden al die omstanders trouwens vrij van school of stage?

 26. buurtbewoner

  @Koel hoofd
  uiterlijk lijken noordafrikanen net zo op elkaar als noordeuropeanen op elkaar lijken, aangezien niet is te zien of iemand een Belg of Duitser is, kan dat evenmin met een Algerijn, Marokkaan enz., bovendien gaat het hier om een signalement, dus niks mis mee

 27. Hans W

  De agent geeft een beschrijving van de verdachte. In plaats van “Noord-Afrikaans” kan hij voortaan beter zeggen: RAL8001. Klinkt allicht beter. 😀
  Hoop agressie in die wijk. Hoog getto-gehalte met zicht- én hoorbaar hoop kansloosheid.

 28. Thuisblijver

  Bijzonder, wat een tuig, ik versta er ook niks van, hij ook niet, want hij begrijpt niets van wat de agent vraagt. Wat een geluk heeft hij dat hij hier woont, er zijn landen in de wereld waar je door de politie flink in elkaar getimmerd wordt als je zo’n scheur opentrekt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).