Vier Utrechters ook door de rechter gestraft voor niet naleven van anderhalvemetermaatregel | De Utrechtse Internet Courant Vier Utrechters ook door de rechter gestraft voor niet naleven van anderhalvemetermaatregel | De Utrechtse Internet Courant

Vier Utrechters ook door de rechter gestraft voor niet naleven van anderhalvemetermaatregel

Vier Utrechters ook door de rechter gestraft voor niet naleven van anderhalvemetermaatregel
De rechter heeft vier Utrechters veroordeeld voor het niet naleven van de anderhalvemetermaatregel. De vier hadden eerder ieder een boete gehad omdat ze geen afstand hielden, maar ze waren het niet eens met de boetes en stapten naar de rechter.

De rechter heeft vier Utrechters veroordeeld voor het niet naleven van de anderhalvemetermaatregel. De vier hadden eerder ieder een boete gehad omdat ze geen afstand hielden, maar ze waren het niet eens met de boetes en stapten naar de rechter.

In alle vier de zaken gaat het om verdachten die in april van dit jaar een boete kregen van de politie óf van een boa. Ze handelden alle vier in strijd met de zogenoemde Noodverordening Covid-19.

Door een aantal verdachten is aangevoerd dat zij de boete onterecht vinden omdat ze niet eerst zijn gewaarschuwd. Maar volgens de rechter is dit niet relevant. Een agent of boa kán een waarschuwing geven voor een coronaovertreding. Dat kán, maar het is niet verplicht. Dat er gehandhaafd zou worden, kan volgens de rechter niet als een grote verrassing zijn gekomen. In persconferenties en in nieuwsberichten in de maanden maart en april is die boodschap keer op keer benadrukt.

Veroordelingen

Alle vier werden dan ook veroordeeld, maar de bedragen werden bij drie verdachten wel aangepast. Zo was er een 37-jarige man die tijdens het sporten te dicht bij iemand anders was gekomen. De rechter vindt de hoogte van de boete in de zaak niet passend en halveerde het bedrag van 390 euro, naar 195 euro. De boete voor iemand die bewust deelnam aan een coronafeest moet volgens de rechter hoger zijn dan iemand die in dit geval tijdens het sporten kortdurend in de buurt stond van twee anderen.

In twee andere zaken legt de kantonrechter de verdachten een boete op van 390 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De rechter houdt hierbij rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

In de zaak van een vierde verdachte houdt de rechtbank het boetebedrag van 390 euro in stand. Volgens de kantonrechter zijn er geen omstandigheden aangedragen die ertoe leiden dat de boete gematigd moet worden.

6 Reacties

Reageren
  1. Berend

    Met meetlint en camera sporten dan maar, pfff

  2. Scherpschutter

    Ik blijf me erover verbazen dat helemaal niemand een zekere Ferdinand G. niet gewoon eens als getuige oproept. Dan kunnen die boetes door de shredder…

  3. Jees

    @ missende roeptoetert

    Fedinand G. is veroordeeld met boete, geen strafblad. Geldt inmiddels voor alle coronaovertredingen, met terugwerkende kracht.

  4. Scherpschutter

    @Jees

    Goed zo. En wat heeft dat in godsnaam te maken met hem oproepen als getuige?

  5. Kadoendra

    @Jees

    Bij de heer Scherpschutter is er een irritatie naar de heer Ferdinand G.

    Ik begrijp deze irritatie zeer goed daar in het bovenstaande verhaal van zeer groot belang is dat de rechter de verdachte erop wijst dat zij inmiddels van de WETGEVING op de hoogte moesten zijn door de vele informatie.

    In dit licht moet je zien dat het zo is dat de Tweede Kamer de wet maakt en de minister van Justitie de wet handhaaft.

    Doordat minister Grapperhaus de wet heeft overtreden heeft hij blijk gegeven de wet niet te kennen en een minister die laat zien de wet niet te kennen moet de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen als minister!

    Het is dus eigenlijk tenenkrommend dat de rechter de verdachte op de wet wijst terwijl de minister van justitie ook die wet overtreed.

    Ik kan begrijpen dat burgers een boete krijgen als zij de wet overtreden maar een minister van justitie kan de dans niet slechts ontlopen door ook een boete te krijgen.

    Een burger is geen minister en een minister is geen burger!

    Het is dus tenenkrommend dat de hoogste handhaver van Nederland, de minister van justitie, gelijk behandeld wordt als een burger!

  6. Jees

    @kadoendra

    1 foutje, een minister is ook gewoon een burger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).