Vier Utrechtse projecten genomineerd voor Appeltje van Oranje | De Utrechtse Internet Courant Vier Utrechtse projecten genomineerd voor Appeltje van Oranje | De Utrechtse Internet Courant

Vier Utrechtse projecten genomineerd voor Appeltje van Oranje

Vier Utrechtse projecten genomineerd voor Appeltje van Oranje
Vier projecten uit de stad Utrecht maken kans op een Appeltje van Oranje 2019 van het Oranjefonds. In totaal zijn 40 initiatieven genomineerd voor een Appeltje.

Vier projecten uit de stad Utrecht maken kans op een Appeltje van Oranje 2019 van het Oranjefonds. In totaal zijn 40 initiatieven genomineerd voor een Appeltje.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. Het thema is dit jaar ‘De kracht van samen: Vrijwilligers doen mee(r)!’.

Vanaf maandag 7 tot en met 16 januari kan er gestemd worden op 40 kanshebbers via de website van het Oranjefonds. Het aantal stemmen dat een project krijgt bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

De prijzen worden in mei 2019 uitgereikt door koningin Máxima op Paleis Noordeinde. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

De vier Utrechtse projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje zijn:

De Voedseltuin Overvecht

In de Voedseltuin Overvecht kunnen bewoners uit de wijk die van tuinieren houden terecht. Onder meer door verharde paden voor rolstoelers, aangepast gereedschap en verhoogde plantenbakken is de tuin voor iedereen goed toegankelijk. Bezoekers die daar behoefte aan hebben kunnen begeleiding en coaching krijgen.

De biologische producten van de Voedseltuin worden verkocht in de Buurtlandwinkel op Gagelsteede en worden gebruikt door een aantal restaurants en cateraars. Vorig jaar won De Voedseltuin al de Toegankelijkheidsprijs 2018 van de gemeente Utrecht en het bijbehorende geldbedrag van 3.000 euro.

Stichting Villa Vrede

Villa Vrede wordt gerund door ruim 60 vrijwilligers in Utrecht en biedt vluchtelingen zonder verblijfsvergunning een plek waar ze zich veilig voelen. Door activiteiten, trainingen en voorlichting kunnen ze zich verder ontplooien. De vluchtelingen kunnen meedoen aan taallessen, creatieve activiteiten, muzieklessen en sportactiviteiten.

Krachtwerk van Huize Agnes

De vrijwilligers van Huize Agnes bieden ongedocumenteerde vrouwen begeleiding en geven gevluchte moeders een kans en daarmee kinderen een toekomst. In het huis is plek voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van mensenhandel of die op vlucht zijn voor seksueel of politiek geweld. Door Krachtwerk komen ze in actie en werken ze aan hun toekomst.

De Utrechtse Taalstraat voor jong en oud

Bij de Utrechtse Taalstraat voor jong en oud begeleiden zo’n negenhonderd vrijwilligers van Taal Doet Meer jaarlijks ruim twaalfhonderd Utrechters die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Middels taaltrajecten wordt de taalvaardigheid van de anderstalige Utrechters verbeterd, waardoor ze mee kunnen doen met de samenleving.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).