Vierentwintig nieuwe struikelstenen in Utrechtse wijk Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant Vierentwintig nieuwe struikelstenen in Utrechtse wijk Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant

Vierentwintig nieuwe struikelstenen in Utrechtse wijk Oog in Al

Vierentwintig nieuwe struikelstenen in Utrechtse wijk Oog in Al
Voor verschillende huizen in de Utrechtse wijk Oog in Al zijn afgelopen week 24 struikelstenen geplaatst. Op deze stenen staan de namen van bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.

Voor verschillende huizen in de Utrechtse wijk Oog in Al zijn afgelopen week 24 struikelstenen geplaatst. Op deze stenen staan de namen van bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.

Het idee achter deze Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De steentjes zouden eigenlijk al eerder geplaatst worden in de Utrechtse wijk, maar vanwege het coronavirus liep het project vertraging op.

Afgelopen week zijn de 24 messing stenen uiteindelijk toch geplaatst. Dit werd gedaan met leerlingen van basisscholen uit de wijk om op die manier de verhalen van vroeger door te geven aan de jongere generatie. Initiatiefnemers waren Inge Eijsinga en Gijs Bannink, beiden bewoners van Oog in Al.

Europa

In totaal liggen er nu 32 struikelstenen in de wijk en Bannink zegt dat er een aanvraag is gedaan voor nog eens 18 stenen.

In heel Europa liggen ondertussen tienduizenden Stolpersteine. In 2007 werden in Borne voor het eerst struikelstenen in Nederland geplaatst. De eerste stenen in Utrecht zijn op 8 april 2010 geplaatst: één aan de Schoutenstraat en vijf voor het vroegere Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Hoezo liggen deze steentjes alleen in Oog en Al?

 2. Beer

  @koel hoofd:
  Ze liggen niet alleen in Oog en Al.
  Er liggen er tienduizenden in heel Europa.

 3. Gideon

  In Utrecht liggen ze o.a. in de Domstraat en Schoutenstraat.

 4. Johan Fransen.

  Een prachtig gebaar naar al die mensen die in de oorlog afgevoerd werden naar de concentratiekampen. Respect. Hulde!

 5. Emiel de Jong

  https://youtu.be/Oe8xOSepGko

  Via deze link naar YouTube is de plaatsing in 2018 van struikelstenen in Oog in Al te zien.

 6. GeenStijl@Utrecht😉

  Er zijn zat wijken waar joodse families zijn weggevoerd in Utrecht, natuurlijk moeten wij deze mensen blijven herinneren, vóóral omdat dit nooit meer mag gebeuren in Europa.
  Want in het verleden ligt de toekomst.

 7. Koel Hoofd

  @Beer
  Het gaat over minimaal 6 miljoen slachtoffers, tienduizend (-en) zet geen zoden aan de dijk.

  @Gideon
  Bedankt voor de tip

 8. Loes Donkers

  ook wij willen struikelstenen laten plaatsenvoor ons huis in Utrecht Oost, met wie kunnen we daar contact over opnemen?

 9. Aad Wever

  Goedenavond,

  Ligt er al een stolpersteen voor de Von Weberstraat 15 in Oog in Al?

  Aad Wevet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).