Vierhonderd nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Vierhonderd nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Vierhonderd nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park

Vierhonderd nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
Er komen 400 nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park. De woningen worden voor een periode van 15 jaar gebruikt. Begin 2020 moeten de eerste studenten hun intrek al kunnen nemen.

Er komen 400 nieuwe studentenwoningen op het Utrecht Science Park. De woningen worden voor een periode van 15 jaar gebruikt. Begin 2020 moeten de eerste studenten hun intrek al kunnen nemen.

Het is nog altijd lastig voor studenten om een woning in de stad te vinden. Niet alleen voor Nederlandse studenten maar ook juist voor internationale studenten die hier nog geen netwer hebben. Hoewel de Universiteit Utrecht (UU) geen huisvester is, wil de instelling studenten wel graag helpen.

Op het Utrecht Science Park was nog één terrein beschikbaar met de bestemming ‘wonen’. De UU heeft het terrein naast het Androclusgebouw beschikbaar gesteld voor de bouw van tijdelijke studentenhuisvesting.

Er komen 400 tijdelijke, gemeubileerde woningen. Over de exacte verdeling Nederlandse en Internationale studenten en wijze van inschrijving worden nog nadere afspraken gemaakt.

De UU wil de komende 15 jaar veel meer woningen hebben op het Utrecht Science Park, van nu 2.500 naar 5.000 bewoners. Een op handen zijnde convenant die voortkomt uit het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting, moet de samenwerking tussen gemeente, onderwijsinstellingen en huisvesters versterken.

Internationale studenten

Met de naderende start van het onderwijsjaar bereidt de UU zich ook voor op de jaarlijkse grote piek in de vraag naar kamers. Extra aandacht gaat hierbij uit naar internationale studenten.

“Internationale studenten hebben vaak geen thuisbasis in Nederland”, zegt Lenn Lamkin, beleidsmedewerker bij het team Student Life and Mobility. “Ze hebben hierdoor geen netwerk waar ze op kunnen terugvallen in hun zoektocht naar een kamer en vinden het lastig zoeken.”

De UU ontvangt ook steeds meer internationale studenten. Elk jaar reserveert de universiteit bij verschillende huisvesters kamers die al voorzien zijn van basismeubilair. Dit jaar zijn dit er 900 voor bachelor-, master- en uitwisselingsstudenten; zo’n 150 kamers meer dan vorig jaar.

“Maar we kunnen voorlopig nog geen huisvestingsgarantie bieden voor buitenlandse studenten. Het uitbreiden van het aantal gereserveerde kamers is een lastige taak. Universiteiten zijn hiervoor afhankelijk van de bouwplannen van huisvesters en ontwikkelaars”, legt Lamkin uit. “En we willen natuurlijk ook rekening houden met de Nederlandse kamerzoeker.”

10 Reacties

Reageren
  1. MJPD

    Ah, gelukkig wordt er ook rekening gehouden met de “Nederlandse” kamerzoeker. Hoe wordt in het artikel niet duidelijk. Die kan natuurlijk achteraan sluiten, als er nog studeerplekken beschikbaar zijn.

    Prachtig gemeubileerde woningen voor met name internationale studenten, die we nooit meer terug zien. Allemaal van u en mijn belastinggeld.

  2. Tom

    @MJPD Volgens mij wordt dit niet van belastinggeld betaald. Camelot doet de investering voor deze kamers. Los daarvan blijft het natuurlijk wel zo dat de snelle stijging van het aantal internationale studenten in de stad de druk op de kamermarkt hard heeft laten stijgen, en hoewel dit project daar een oplossing voor poogt te bieden is het een druppel op de gloeiende plaat.

  3. Tim

    Gewoon eens een rem op al die buitenlandse studenten zetten, in ieder geval totdat woonkazernes als Living up, de Kwekerij en Archimedeslaan af zijn, is dat niet gewoon een keer een idee? De onderwijskwaliteit wordt er niet beter op van zulke grote aantallen en voor die studenten zelf is het ook helemaal niet prettig om in zoveel onzekerheid te zitten, of uitgemolken te worden in minimale kamertjes voor 600+ per maand.

  4. Angelique

    Tja, ik vind zo’n zin als “Over de exacte verdeling Nederlandse en Internationale studenten” gewoon klinken als onderscheid maken op basis van aankomst. Dat hoort toch gewoon niet?

  5. Dirk

    Goed om daar te bouwen. Dan hebben we niet al die verkeerrstromen tijdens de spits van noord, zuid en west richting USP.

  6. Bernhard

    @Dirk: Zal daar weinig aan veranderen. De meeste studenten wonen in de stad en een belangrijk deel woont niet eens in Utrecht.

  7. Wim Vreeswijk

    Wellicht is het ook een idee om al die internationale/buitenlandse studenten te gaan weren uit Utrecht omdat de praktijk uit wijst ná afstuderen dat de Nederlandse belastingbetaler kan fluiten naar de ontstane studieschuld van tienduizenden euro’s bij buitenlandse studenten. Laat ze maar lekker in hun eigen land gaan afstuderen. Dat is m.i. veel makkelijker in eigen taal en goedkoper voor iedereen. Bovendien hoeven we dan ook minder gesubsidieerde woonruimte ter beschikking te stellen.

  8. Tom

    @Wim Vreeswijk
    Waaruit blijkt dat internationale studenten een studieschuld opbouwen en deze niet terugbetalen? Het is alleen mogelijk voor EU-burgers om bij DUO te lenen als ze o.a. langer dan 5 jaar in Nederland wonen, dus dat geldt voor al die mensen over wie we het hebben niet. En nogmaals, deze woonruimte is niet gesubsidieerd maar wordt betaald door de private investeerder Camelot.

  9. Hadjememaar

    Ik heb werkelijk nog nooit zoveel onzinreacties op 1 artikel gezien. Een paar puntjes op een rij:
    – de meeste buitenlandse studenten betalen de hoofdprijs om hier te mogen studeren en ontvangen geen studiefinanciering.
    – de meeste buitenlandse studenten zijn hier maar kort, huren een gemeubileerde kamer voor max 12 maanden en betalen daarvoor de hoofdprijs. Nederlandse studenten mogen die kamers ook huren (max 3 maanden) maar doen dat niet.
    – buitenlandse studenten zijn voor de stad, de universiteit, het bedrijfsleven en de kamerverhuurders een verdienmodel. Nederlandse studenten profiteren daarvan.

    Klagers over buitenlandse studenten worden op hun wenken bediend, de minister van onderwijs heeft net maatregelen genomen om paal en perk te stellen aan Engelstalige opleidingen. Ik kan je verzekeren dat binnen de academische wereld daar helemaal niemand op zit te wachten. Het betekend keihard minder inkomsten (die toch al onder druk staan) en een verschraling van het onderwijsaanbod. Maar de minister is politiek, denkt aan de stemmers, dus lawaaipapagaaien zoals hierboven beïnvloeden haar besluiten en ze grijpt in op een punt waar naar mijn mening helemaal geen probleem is. Haar ingrijpen zorgt juist voor problemen.

  10. Marcel

    @hadje me etc
    Helemaal goed. Al die zuurze….rs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).